Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči summita Brics

Ruski politolozi: 'Izolacija Rusije je puki mit. Dolazi novi svijet, bez dominacije Zapada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu se sastao s čelnicima zemalja u razvoju iz skupine Brics, uoči sastanka na vrhu tijekom kojeg Rusija namjerava pokazati kako nije izolirana na međunarodnoj sceni, unatoč zapadnim sankcijama zbog ukrajinske krize.

Uoči summita skupine Brics (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika), koji će se održati u četvrtak u Ufi, na Uralu, Putin je razgovarao s kineskim kolegom Xijem Jinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se u Pekingu Stigao u Peking Putin zacementirao dobre veze s Kinom: "Razvijamo duboko prijateljstvo i suradnju"

"Potpuno sam svjestan teškoća koje su pred nama, i političkih i gospodarskih. No, zajedničkim ćemo ih naporima bez ikakve sumnje nadići", rekao je Putin tijekom susreta sa Xijem, izrazivši "osobito oduševljenje" zbog tog sastanka.

Putin se u srijedu još sastao s južnoafričkim predsjednikom Jacobom Zumom i brazilskom predsjednicom Dilmom Roussef, a u Ufi se očekuje i dolazak iranskog predsjednika Hasana Rohanija, koji bi se s ruskim kolegom trebao sastati u četvrtak poslijepodne.

Je li odluka o neovisnosti bila legalna? 'Postigli smo je krvlju i žrtvama i nitko joj nema pravo prijetiti'

U tom gradu će u četvrtak svoj sastanak na vrhu održati i Šangajska organizacija za suradnju (SCO, koju čine Kina, Rusija i bivše sovjetske republike iz središnje Azije), u čije članstvo bi želio ući i Iran.

Zemlje skupine Brics "pokazuju novi sustav međunarodnih odnosa" u kojem se pojavljuju "novi centri moći", ustvrdio je u pisanoj izjavi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji u tome vidi odgovor na sadašnji svijet kojim "dominiraju" Sjedinjene Američke Države.

Činjenica da summit Bricsa organizira Rusija "pokazuje da je izolacija Rusije puki mit, bez obzira na određene izjave nekih američkih i europskih političara", izjavio je za radio postaju Komersant politolog Aleksej Muhin iz Centra za političke informacije.

Brics "najavljuju novi svijet, kojim neće dominirati Zapad", rekao je za dnevnik Rosickaja Gazeta politolog Fjodor Lukjanov.

Na sastanku će se govoriti o svim aktualnim svjetskim temama, ali najvažnija će biti uspostava Banke za razvoj Bricsa, koja bi trebala početi djelovati do kraja godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene