Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez Ukrajine

Vode se tajni pregovori o primirju na europskom tlu? Ovo je bio Putinov uvjet, odbijen je

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruski izvori tvrde da je SAD odbio Putinov prijedlog za primirje u Ukrajini, dok američki izvor tvrdi da nikakva službenog kontakta nije ni bilo te da Washington ne bi sudjelovao ni u kakvim razgovorima koji ne uključuju i Ukrajinu.

SAD je na susretu posrednika odbacio prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina za primirje u Ukrajini na trenutačnim borbenim linijama, rekla su Reutersu tri ruska izvora upoznata s razgovorima.

Američki izvor odbacio je da je bilo ikakva službenog kontakta te je rekao da Washington ne bi sudjelovao na bilo kakvim razgovorima koji ne uključuju i Ukrajinu.

Putin je 2023. poslao signale Washingtonu, javno i preko posrednika poput arapskih partnera Moskve na Bliskom istoku i drugih, da je spreman razmotriti primirje u Ukrajini, tvrde ruski izvori. Putin traži zamrzavanje sukoba na trenutačnim borbenim linijama te nije spreman predati niti jedan dio ukrajinskog teritorija koji je Rusija osvojila.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Članak 5. Ukrajina neće dobiti poziv za NATO: To bi zapravo značilo sukob s Rusijom

"Kontakti s Amerikancima nisu doveli ni do čega", kazao je jedan od izvora upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024., koji je za Reuters govorio pod uvjetom anonimnosti.

Drugi je izvor rekao da su Amerikanci preko posrednika poručili Moskvi da neće razgovarati o potencijalnom prekidu vatre bez sudjelovanja Ukrajine, zbog čega pregovori nisu uspjeli.

Treći izvor tvrdi pak da se "sve raspalo s Amerikancima" te da SAD nije htio stvarati pritisak na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stručnjaci su zabrinuti Alarmantno stanje u Francuskoj: Porastao broj slučajeva jedne od najstarijih spolno prenosivih bolesti

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjene diljem kontinenta "Profesionalne vojske započinju ratove, ali ročnici u njima pobjeđuju": Velike promjene u europskim vojskama

Mediji nisu ranije izvještavali o rasponu tih pregovora i njihovu neuspjehu.

Napisi o njima dolaze u vrijeme dok američki predsjednik Joe Biden mjesecima pokušava kroz Kongres provesti slanje dodatne pomoći Ukrajini, no nailazi na protivljenje saveznika vrlo vjerojatnog republikanskog protukandidata na izborima u studenom Donalda Trumpa.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je kako nikad neće prihvatiti rusku kontrolu nad bilo kojim dijelom ukrajinskog teritorija te je zabranio kontakte s Rusijom.

Anonimni američki dužnosnik Reutersu je rekao da SAD ne vodi nikakve tajne pregovore s Rusijom te da je Washington konzistentan u tome da ne radi iza leđa Ukrajini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene