Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javna optužba

Ruski čelnik: Iza napada stoje pobunjenici s Kavkaza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistički pobunjenici sa sjevernoga Kavkaza stoje iza bombaškog napada na moskovski aerodrom, rekao je čelnik većinski muslimanske pokrajine Ingušetije.

Inguški čelnik Junus-Bek Jerkurov koji vodi tu siromašnu regiju u čečenskome sujedstvu najviši je ruski dužnosnik koji je javno okrivio pobunjenike sa sjevernoga Kavkaza za samoubilački napad koji je u ponedjeljak odnio desetke života na moskovskome aerodromu Domodjedovu.

Pročitajte i ovo Snimka potjere za napadačem u Londonu Ubio 13-godišnjeg dječaka VIDEO Objavljena snimka potjere za napadačem u Londonu: "Ulazi ljudima u vrtove! Zaključajte vrata!" Eksplozija na Kosovu - 2 Policija na terenu VIDEO Eksplozija na Kosovu: Bačena ručna bomba pored motela, ima ozlijeđenih

>> Identificiran prvi osumnjičeni za napad na Domodedovo

'Odgovorni su čelnici podzemlja sjevernoga Kavkaza, poput Dokua Umarova', rekao je Jevkurov novinarima u inguškome glavnome gardu Magasu. Umarov je čečenski vođa i samozvani emir 'Kavkaskoga emirata'. Ruski čelnici teško obuzdavaju sve snažniji islamistički ustanak na sjevernome Kavkazu, siromašnome području uglavnom naseljenom muslimanima, uz većinski pravoslavnu južnu rusku granicu.

Lokalni čelnici kažu da je mješavina plemenskih sukoba, siromaštva islamizma i grubosti ruskih snaga sigurnosti mlade otjerala k pobunjenicima koji žele stvoriti od Rusije neovisnu pankavkasku državu sa šerijatskim zakonima. U samoubilačkome napadu u ponedjeljak poginulo je najmanje 35 ljudi, a nitko nije preuzeo odgovornost. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene