Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ruska ekspedicija sprema zaron na 4.200 metara ispod mora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri Rusa spremaju se u utorak krenuti na dugo putovanje do Sjevernog pola gdje će u batiskafu zaroniti na dubinu od 4.200 metara.

Ledolomac Rossia i brod Akademik Fedorov navečer će krenuti iz luke Murmansk u Barentsovom moru, rekao je organizator Vladimir Strugatski.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome

Ekspediciju vodi ruski zastupnik Artur Čilingarov (67), ljubitelj
ekspedicija na Arktik.

Čilingarov, njegov kolega iz Dume Vladimir Gruzdev i znanstvenik Anatolij Sagalivič zaronit će u nedjelju u batiskafu na dubinu od 4.200 metara, okomito ispod Sjevernog pola.

Osim znanstvenog pothvata, ekspedicija želi i staviti naglasak na rusku kontrolu nad tim područjem.

Čilingarov je ocijenio da će ekspedicija pomoći Rusiji u ostvarenju potraživanja svojih teritorija, o kojima se spori s drugim zemljama, posebice Sjedinjenim Državama.

"Arktik je naš i tamo moramo pokazati našu nazočnost", izjavio je on prošlog tjedna na tv-mreži Vesti.

U govoru u svibnju predsjednik Vladimir Putin je obećao zaštitu "strateških, gospodarskih, znanstvenih i obrambenih interesa Rusije" na Arktiku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene