Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gomilanje brodovlja

SITUACIJA SE ZAHUKTAVA: Rusija prema Siriji šalje raketnu krstaricu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči sve izvjesnijeg američkog napada na Siriju, Rusija u Sredozemno more šalje svoju raketnu krstaricu.

Da se situacija na Bliskom istoku uoči sve izvjesnijeg američkog napada na Siriju zahuktava, svjedoči i vijest da Rusija na istok Mediterana šalje raketnu krstaricu 'Moskva', koja bi trebala preuzeti zapovjedništvo nad ruskim brodovljem na tom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

>> Obama uvjeren da će Kongres izglasati napad na Siriju

Pozivajući se na ruske medije, agencija Reuters javlja da bi krstarica na svoje odredište trebala stići za desetak dana, što bi se moglo poklopiti s početkom mogućeg američkog napada.

Ne bilo kakav ratni brod

Raketna krstarica Moskva je zapovjedni brod ruske crnomorske flote, a prije nje to je bila krstarica Admiral Golovko. Rusi su, čini se, slanjem te krstarice u istočno Sredozemlje, na neki način odgovorili Amerikancima i njihovom slanju nosača zrakoplova USS Nimitz i njegove pratnje.

Moskva pripada klasi Slava i duga je 186,4 m. Maksimalna brzina joj je 32 čvora, a može prijeći 10.000 kilometara bez punjenja spremnika goriva. Da bi radila na maksimalnoj razini, brine se posada od 480 ljudi.

Opremljena je čitavim nizom radara te sonarom i mamcima za obranu.

Njezino naoružanje čini 16 protubrodskih raketa tipa SS-N-12 SANDBOX, 64 protuzračne rakete dugog dometa tipa S-300PMU Favorit, 40 raketa tipa OSA-MA, jedna topovska kupola s duplim topovima kalibra 130mm, 6 protuzračnih topova, dva bacača protiv podmorničkih mina tipa RBU-6000 te 10 dvostrukih torpedo lansera kalibra 533mm.

S njom dolazi helikopter tipa Ka-25 ili Ka-27.

Čeka se Kongres

Početak akcije osobno bi trebao narediti vrhovni zapovjednik američke vojske, predsjednik Barack Obama, no zapovijed bi mogla stići tek nakon što stigne odobrenje Kongresa. Iako se na trenutke činilo da bi to odobrenje moglo biti upitno, sve je izvjesnije da će Obama dobiti podršku zastupnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene