Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Okidač za eskalaciju

Poljska: Slanje oružja Ukrajini je opcija koju bi trebalo izbjeći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je u utorak da je slanje oružja Ukrajini posljednja opcija te da bi ju trebalo izbjeći jer bi takav potez mogao biti okidač za eskalaciju sukoba na istoku te zemlje.

"Opskrba Ukrajine oružjem posljednja je opcija, i vrijedi ju izbjeći", rekao je za javni radio Jedynka.

Pročitajte i ovo Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi" Volodimir Zelenski Za 90 dana Nema kraja: Prvo napravio red u vojsci pa potpisao zakon o produljenju izvanrednog stanja

On je također rekao, kako navode poljski mediji, da Poljska ne planira slati tešku vojnu opremu Ukrajini.

Većina članica EU-a nije sklona tome da se Ukrajini pošalje vojna pomoć.

"Slanje oružja jednoj strani neizbježno navodi drugu stranu da nabavi još oružja od nekih drugih dobavljača", kazao je u ponedjeljak slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak. "Dajmo radije šansu političkim pregovorima".

"Više oružja u regiji doprinijet će dodatnoj eskalaciji", rekao je austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz. "Slanje oružja ne može biti opcija".

S njima su se složili i kolege iz Britanije i Nizozemske, ali ne i litavski ministar Linas Linkevičius. "Rekao bih da je to logičan potez. Nitko ne želi rat... ali ruskom vodstvu očito ne možete vjerovati na riječ".

Između Europske unije i SAD-a postoji razlika u gledanju na pitanje slanja oružja Ukrajini. Amerika smatra da treba ukrajinskoj strani pomoći oružjem, a EU za sada smatra da problem treba riješiti diplomatskim putem.

Hoće li se Zapad ujediniti protiv Rusije?

Više ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a izrazilo je u ponedjeljak nadu da će se na summitu Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine u srijedu u Minsku donijeti proboj u rješavanju ukrajinske krize.

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Bijeloj kući rekao da njegova vlada razmatra sve mogućnosti rješavanja krize u Ukrajini, napomenuvši da još nije odlučio hoće li Sjedinjene Države Ukrajini poslati oružje.

Obama je upozorio Rusiju da ne može silom prekrajati zemljovid Europe, ali i naglasio kako SAD ne želi "oslabiti" Rusiju u sadašnjoj krizi, najgoroj između tih dviju svjetskih supersila od završetka Hladnog rata.

Merkel je rekla da će se, unatoč poteškoćama u nastojanju da se postigne diplomatsko rješenje s Rusijom oko Ukrajine, ti napori nastaviti, jer Njemačka smatra da se kriza ne može riješiti vojnim putem. Podsjetila je da je već obznanila što misli o slanju oružja u Ukrajinu, ali i istaknula da će savez između SAD-a i Europe ostati čvrst i onda kad se dvije strane ne slože oko neke stvari. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene