Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija: Poljska riskira napad zbog američkog proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dogovor o postavljanju američkog proturaketnog štita u Poljskoj izlaže tu državu riziku od napada, upozorila je u petak Rusija.

Poljska i SAD postigli su u četvrtak dogovor o jačanju vojne suradnje i postavljanju proturaketne baze na poljskom teritoriju.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika Uhićen je VIDEO S pištoljem uletio u crkvu tijekom mise, pokušao upucati svećenika: Kamere snimile napad Policija Malmö Prioritetna meta Strah se širi europskim gradom: "Prijeti se terorističkim napadima, supruga sa kćeri odlazi iz grada"

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika ruskog glavnog stožera, rekao je novinarima u petak da taj dogovor pogoršava američko-ruske odnose, koji su ionako napeti zbog sukoba u Gruziji.

Dodao je da dogovor "ne može proći nekažnjeno."

U najozbiljnijoj prijetnji koju je Rusija dosad izrekla zbog američkih planova postavljanja proturaketnog štita u bivšim satelitskim sovjetskim državama, Nogovicin je rekao da Poljska riskira napad, prenio je Interfax.

"Poljska se postavljajući (taj sustav) izlaže riziku od napada - 100 posto", rekao je Nogovicin.

Sjedinjene Države postavit će do 2012. na poljskom teritoriju deset presretačkih raketa Patriot koje u letu mogu uništiti balističke projektile dugog dometa.

Sustav će biti povezan sa snažnim radarom koji će biti postavljen u Češkoj. Sporazum s Pragom potpisan je 8. srpnja.

Washington tvrdi da je planirani sustav potreban radi zaštite SAD-a i Europe od mogućih raketnih napada "odmetničkih država" poput Irana.

Kremlj, međutim, smatra da se njime ciljaju ruske raketne snage.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene