Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rusija optužuje Gruziju za izmišljanje raketnog incidenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija tvrdi da je njezina istraga pokazala da ruski zrakoplov nije mogao ispustiti raketu u Gruziji i optužila je tu bivšu sovjetsku republiku da je izmislila "politički tsunami".

Zamjenik gruzijskog ministra vanjskih poslova Merab Antadze izjavio je da su ti komentari "sramotna sovjetska diplomacija".

Pročitajte i ovo Prosvjed u Gruziji Tisuće na ulicama VIDEO Kaos u državi na rubu Europe: Veliki prosvjedi danima ne prestaju, došlo i do sukoba s policijom Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku

Gruzija je optužila Rusiju da je njezin zrakoplov ispustio raketu 6. kolovoza nedaleko od sela Citelubani i nazvala je taj incident "činom agresije".

Rezimirajući rezultate ruske istrage provedene 16. i 17. kolovoza na mjestu incidenta, ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin optužio je Gruziju da je osujetila pravu istragu te da je čak zatrpala rupu u kojoj pronađena raketa.

"Gruzija je poravnala i zatrpala rupu", rekao je Čurkin na
konferenciji za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku. Prema njegovim riječima, među ostacima rakete je i mala krhotina na kojem su oznake na engleskom jeziku.

"Korištenje komponenata strane izrade je zabranjeno", istaknuo je Čurkin dodajući da je ruskim pilotima čak zabranjeno "nošenje švicarskih satova".

Antadze je odbacio ruski odgovor. "Svima je dobro poznato da se nastavlja ovaj stari oblik sramotne sovjetske diplomacije, unatoč posljednjim mjerodavnim izvješćima povjerenstva (stručnjaka)", kazao je on prije sastanka vlade u Tbilisiju.

"Ta izvješća daju nam nadu da će se ovo pitanje razmatrati u
ozbiljnim organizacijama, uključujući UN", rekao je Antadze.

Stručnjaci iz SAD-a, Švedske, Litve i Latvije izjavili su da je
njihova istraga pokazala da je za incident odgovoran zrakoplov iz Rusije. Međutim, Čurkin je rekao da ovo povjerenstvo nije pokušalo kontaktirati ruske stručnjake.

Povjerenstvo je identificiralo raketu kao projektil ruske izrade KH-58 i priopćilo je da gruzijske zračne snage nemaju zrakoplove opremeljene ili sposobne da lansiraju rakete KH-58.

"Gruzijska teorija ne drži vodu. Teško je otkriti istinu jer su važni dijelovi rakete uništeni, a prije svega krhotine sa serijskim brojem", rekao je Čurkin.

Čurkin je rekao da je Gruzija pokazala Rusiji navodne dijelove neeksplodirane ruske rakete KH-58 te da samo tri krhotine pripadaju raketi te klase dok druge krhotine imaju obilježja koja nisu dio rakete KH-58.

Ruski stručnjaci također dovode u pitanje podatke gruzijskih radara za koje je Čurkin rekao da nisu uspjeli "identificirati manevre nepoznatog zrakoplova u blizini sela Citelubani".

Stoga Čurkin smatra da podaci koje su prikupili ruski stručnjaci "omogućavaju da se s potpunom uvjerenošću ustvrdi da je incident 6. kolovoza namjerna provokacija koju su organizirali i proveli oni elementi u Gruziji koji su zainteresirani za pogoršanje situacije" u odnosima između dviju zemalja.

On je također rekao na konferenciji za novinare da Gruzija sve češće ide na stvaranje napetosti kako bi diskreditirala Rusiju kao posrednika u rješavanju južnoosetijskog i abhazijskog sukoba, želeći istovremeno izmisliti neku drugu shemu uz pomoć koje će nametati svoje uvjete za njihovo rješavanje.

Izvješće koje su prošlog tjedna pripremili ruski istražitelji rusko je veleposlanstvo u Tbilisiju predalo Miomiru Žužulu, bivšem hrvatskom ministru vanjskih poslova kojeg je predsjedavajući OESS-a imenovao svojim osobnim izaslanikom za Rusiju i Gruziju zaduživši ga da pomogne u utvrđivanju okolnosti tog incidenta.

Žužul je u srijedu iz Tbilisija stigao u Moskvu radi razgovora o tom incidentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene