Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog 'punk molitve'

Rusija: Optužnica se širi i na ostale članice Pussy Riota

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proširuje se istraga nad glazbenom skupinom 'Pussy Riot' čije su tri članice osuđene na dvije godine zatvora zbog prosvjeda protiv predsjednika Vladimira Putina, objavila je u ponedjeljak ruska policija unatoč kritikama iz svijeta za koje je ruski šef diplomacije rekao da bi mogle prerasti u histeriju.

Policijska glasnogovornica rekla je da se istraga širi na preostale članove feminističke punk skupine, no nije navela njihov broj niti predmet optužnice. Na stranici Wikipedije stoji da skupinu čini desetak izvođača te 15 osoba koje obavljaju tehnički posao kao što su snimanje i produkcija.

Pročitajte i ovo Ljusja Štein i Maria Alyokhina "ratni fake" Aktivistica Pussy Riota osuđena na šest godina zatvora Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Ekaterina Samucevič (30) proglašene su krivima i osuđene na dvije godine zatvora za 'huliganstvo potaknuto vjerskom mržnjom' zbog izvedbe 'punk molitve' u katedrali Krista Spasitelja u Moskvi kojom su Majku Božju zazvale da k sebi uzme Putina.

Glasnogovornica je rekla da se traga za drugim članovima po optužbama koje nisu povezane sa zločinom za koji su tri žene osuđene.

>> Pussy Riot neće tražiti predsjedničko pomilovanje

Sjedinjene Države, Europska unija, više drugih zemalja te niz glazbenih zvijezda kritiziralo je tako strogu kaznu, a SAD je pozvao ruske vlasti na reviziju procesa.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je kritičare 'neka ne nagle sa zaključcima i ne zapadaju u histeriju prerano. Postoji još mogućnost žalbe što će odvjetnici učiniti', rekao je u ponedjeljak za posjeta Helsinkiju, javlja agencija AFP.

Putin je prije izricanja presude ocijenio da bi kazna trebala biti blaga iako djevojke nisu učinile 'nikakvo dobro'. Mogle bi biti puštene ranije ako ih Putin pomiluje, no one su poručile da pomilovanje neće zatražiti. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene