Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putinov kritičar

Rusija na listu terorista i ekstremista dodala šahovskog prvaka s hrvatskim državljanstvom

Gari Kasparov
Gari Kasparov Foto: Goran Mehkek/Cropix
Ruske vlasti odlučile su na listu terorista i ekstremista dodati bivšeg šahovskog prvaka Garija Kasparova.

 Rusija je nedavno dodala bivšeg svjetskog šahovskog prvaka i kritičara Kremlja, Garija Kasparova, koji živi u egzilu, na svoju državnu listu "terorista i ekstremista".

Iako državni financijski nadzornik Rosfinmonitoring nije precizirao razloge za dodavanje Kasparova na popis, poznato je da je on godinama bio izraženi kritičar predsjednika Vladimira Putina te je osudio vojnu agresiju Moskve u Ukrajini,

Pročitajte i ovo Izjave za medije zastupnika HDZ-a - 1 reakcija vladajućih HDZ o lijevoj koaliciji: "SDP i patuljci oko Peđe Grbina doživjet će politički debakl"

Kasparov se povukao iz profesionalnog šaha 2005. kako bi se posvetio politici i aktivizmu te je jednom prilikom Putina nazvao "najopasnijim čovjekom na svijetu".

Bojeći se mogućih kaznenih progona zbog svojih političkih aktivnosti, Kasparov je 2013. napustio Rusiju i preselio se u Sjedinjene Američke Države, u New York. 2014. godine dobio je hrvatsko državljanstvo te je jedno vrijeme živio u Podstrani, blizu Splita.

Pročitajte i ovo Oduzeto oružje, streljivo i sastavni dijelovi oružja te preparati za potenciju Naoružan do zuba Pretresli mu kuću i pronašli oružje, streljivo, induktor za rasprskavajuću minu... Policiju zatekla i jedna potpuno drugačija stvar

Uključivanje na ruske popise "ekstremista i terorista" omogućuje vlastima zamrzavanje bankovnih računa osoba bez sudskog naloga.

Godine 2008., Kasparov je pokušao kandidirati se na predsjedničkim izborima u Rusiji, ali je odustao nakon što se suočio s onim što je nazvao "opstrukcijom".

S obzirom da je Kasparov predsjednik Zaklade za ljudska prava, ironično je da su ga ruske vlasti stavile na listu ekstremista.

Pročitajte i ovo Ilustracija Slično ropstvu Useljavanje u stan s muškarcem bilo je početak pakla: Iz straha za svoj život pristala je na prostituciju, trpjela zlostavljanje

Kasparov, rođen 1963. u Azerbajdžanu, smatra se jednim od najvećih šahista svijeta. Bio je svjetski prvak Međunarodne šahovske federacije FIDE između 1985. i 1993. godine, a do 2000. godine bio je i svjetski prvak Federacije profesionalnih šahista koju je Kasparov stvorio zajedno s Nigelom Shortom.

Prema klasičnoj Fide metodi, Kasparov je jedan od trojice šahista sa šest svjetskih naslova. Uz njega su Emanuel Lasker (1894-1921) i Anatolij Karpov (1993-1999).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene