Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Zbog vojne vježbe u Bjelorusiji

Zapad strahuje od "Trojanskog konja", no Rusija poručuje: "Nismo prijetnja nikome, to su mitovi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija je u utorak pokušala ublažiti strahove oko vojnih manevara najavljenih za sljedeći mjesec, poručivši da će se na vojnoj vježbi velikih razmjera uvježbavati isključivo obrambeni scenarij te da su optužbe da je to priprema za invaziju na Poljsku, Litvu ili Ukrajinu lažne.

Vojna vježba Zapad-2017 izazvala je nelagodu u nekim zemljama jer će ruske postrojbe i teško naoružanje biti stacionirano u Bjelorusiji, ruskoj saveznici koja graniči s Ukrajinom, ali isto tako s članicama NATO-a - Poljskom, Litvom i Latvijom.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija Recept za uništenje Lukašenko potvrdio informaciju od koje strahuju Europa i svijet: Dođe li do radikalizacije, ništa više neće biti isto

General Bojnik Ben Hodges, vrhovni američki general u Europi, kazao je prošli mjesec da su američki saveznici u istočnoj Europi i Ukrajini zabrinuti da bi ruska vojna vježba mogla poslužiti kao "Trojanski konj", tj. da bi vojna oprema dopremljena u Bjelorusiju tamo mogla i ostati.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksandar Fomin kazao je zapadnim vojnim atašeima u Moskvi da Zapad nema razloga za strah, a ocjene da Rusija predstavlja "prijetnju" bilo kome nazvao "mitovima".

Vojni manevri održat će se od 14. do 20. rujna u Bjelorusiji, zapadnoj Rusiji i ruskoj enklavi Kalinjingradu.

SAD pojačava zaštitu zračnog prostora baltičkih zemalja

SAD je u utorak rasporedio dodatne borbene zrakoplove radi nadzora zračnog prostora baltičkih zemalja, članica NATO-a, dok se Rusija priprema za važne vojne vježbe u regiji, objavio je litavski ministar obrane.

Sedam američkih lovaca F-15 sletjelo je u utorak u vojnu bazu Siauliai dva tjedna prije ruskih manevara kodnog imena Zapad-2017 koji će se odvijati u Rusiji i Bjelorusiji i koji jako brinu Poljsku i susjedne baltičke zemlje.

F-15 su zamijenili poljske borbene zrakoplove koji su nadzirali baltičko nebo tijekom zadnja četiri mjeseca u okviru operacije zračne policije NATO-a.

Litavske službe sigurnosti upozorile su da će "scenarij vježbe simulirati oružani sukob s NATO-om", ali Moskva ističe da će se raditi o "čisto obrambenim manevrima" koji neće biti usmjereni protiv nijednog posebnog neprijatelja.

Po pomoćniku ruskog ministra obrane Aleksandru Fominu, vježba će uključivati sudjelovanje 12.700 vojnika, ali promatrači, među kojima Litva, ocjenjuju da će se njihov broj popeti na 100.000. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene