Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruća tema

Rusija i Zapad sukobljavaju se na još jednoj lokaciji osim Ukrajine: "Trebali bi brinuti, i zabrinuti su"

Vladimir Putin na BRICS samitu
Vladimir Putin na BRICS samitu Foto: Afp
Afrika je ovoga ljeta postala najvruća tema - od BRICS samita do niza pučeva koji pogađaju središnji dio kontinenta. Situaciju koristi Rusija, a kako za DNEVNIK.hr kaže južnoafrički novinar Siya Kruger - Zapad opravdano može biti zabrinut.

Što o puču koji se u Gabonu dogodio 30. kolovoza misle njegovi stanovnici, najslikovitije pokazuju društvene mreže na kojima je vapaj svrgnutog predsjednika postao meme i sprdnja.

Mladi Afrikanci rade remiks od Ali Bongovog poziva "Make noise" (dignite buku) uz koji plešu kako to na TikToku rade ljudi diljem svijeta. Humora i kreativnosti u cijeloj situaciji ne nedostaje, eventualno malo konteksta.

@real_madara_dusal Oya Make Noise !!! 🇬🇦😍 . . #gabon #alibongo #makenoisechallenge #humor #comedy #dancevideo #choreography #twins #danchallenge ♬ Make Noise_Ali Bongo_Gabon - reflexsoundz

Središnju i Zapadnu Afriku od 2020. zapljusnuo je val državnih udara. Iako strani mediji upozoravaju da je riječ o opasnom trendu, pučevi se uvelike razlikuju od zemlje do zemlje.

Nakon što je vojna hunta 26. srpnja zarobila je predsjednika Nigera Mohameda Bazoumbu i njegovu obitelj uslijedila je snažna reakcija - kako stranih sila, tako i Nigerijaca koji su se okupili oko predsjedničke palače da bi pružili podršku demokratski izabranom predsjedniku.

Osim ako se podrugljive objave ne mogu smatrati podrškom, predsjednik Gabona nije doživio ništa slično. Štoviše, narod ga optužuje da je služio Francuskoj koja je nakon oslobođenja svojih kolonija zadržala intervencionistički pristup i svojim osobnim interesima, a ne svome narodu.

Pročitajte i ovo Napad na Sevastopolj proruski general VIDEO Napadnut lučki grad i ruska crnomorska flota: Gori brodogradilište, stradali brodovi

Svaki od tih slučaja jedinstven je, ali postoji nekoliko zajedničkih objašnjenja. Pandemija COVID-19 i globalni porast cijena dodatno su osiromašili ionako slaba regionalna gospodarstva i snizili životni standard. I vanjski pritisci na kršenje demokratskih praksi slabe - Zapad opreznije šalje poruke osude, a čak i ako to učini, vođe koji ih ne poštuju imaju Rusiju i Kinu kojima se mogu obratiti.

Wagner izaziva opravdanu zabrinutost

Već smo pisali o ruskom utjecaju na kontinentu, ali nakon sezone pučeva, kao i sastanka BRICS-a koji se odvio u Južnoafričkoj Republici i ulaska Afričke unije kao punopravne članice u G20, stječe se dojam da se Zapad i Rusija osim u Ukrajini počinju sukobljavati na novom terenu. Ispostavlja se da je ovoga, najvrućeg ljeta u povijesti planete, Afrika i doslovno i metaforički bila najvrući kontinent.

Wagnerova prisutnost u Africi unatoč smrti Jevgenija Prigožina ne jenjava. Rusija njenim posredstvom dolazi do ruda, a istraživački novinari nebrojeno su puta uspjeli dokazati da su vrijedne kompanije paravan za bogaćenje wagnerovaca. 

Južnoafrički novinar Siya Kruger za DNEVNIK.hr pojašnjava da je zabrinutost Zapada opravdana. "Da, trebali bi brinuti, i zabrinuti su", potvrdio je i pojasnio: "Pogotovo jer je Wagnerova skupina objavila svoju potporu nedavnom puču u Nigeru koji destabilizira veći dio zapadne i središnje Afrike."

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Posljednji govor Von der Leyen traži hitan ulazak u Schengen za još dvije zemlje. Najavila i potez koji se Kini nimalo neće svidjeti: "Moramo se zaštititi..."

BRICS ujedinjen: "Konsenzus sugerira jedinstvo i zajednički jezik"

Još veću glavobolju zemljama Zapada, napose SAD-u izazvao je ovogodišnji samit BRICS-a. Uoči njegova održavanja, dalo se naslutiti kako će susret biti obilježen tenzijama - oko toga treba li i kojim novim zemljama dozvoliti da se pridruže, kako pomiriti velike razlike u poimanju demokracije i poštivanju ljudskih prava u zemljama članicama.

"Bilo je mnogo kontroverzi oko događaja posebice nakon što je je Međunarodni sud izdao nalog za uhićenje predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini. Južnoafrička Republika dovedena je u težak položaj iz perspektive vladajuće stranke (Afrički nacionalni kongres) i iz bilateralne perspektive. Kažem ovo jer je naša vladajuća stranka od 1994. prijateljski nastrojena i uvelike naklonjena Rusiji unatoč našoj vanjskoj politici neutralnosti", pojašnjava Kruger.

Međutim, unatoč početnim bojaznima susret je prošao jako dobro.

"Kroz svu tu pompoznost, BRICS samit je bio sjajan potez - blok se proširio, primajući neke nove zemlje, a konsenzus za postizanje ove odluke sugerira jedinstvo i zajednički jezik. Samit je po mom zaključku postigao ono što je trebao postići - podsjetio je na zajedničke ciljeve i pružio priliku da se o nekim važnim privatnim pitanjima razgovara između svjetskih čelnika Lule, Modija, Xija, Ramaphose i predstavnika Lavrova", rekao je novinar pa zaključio: "Bit će zanimljivo vidjeti kako će dodatak novih zemalja utjecati na dinamiku bloka."

Moramo dodati da će svakako biti zanimljivo i vidjeti hoće li Afrika znati iskoristiti natjecanje velesila za svoju naklonost ili će destabilizirana iz centra postati tek pijun u igri velikih igrača.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene