Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plinacro

Hrvatska i dalje bez ruskog plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska i nadalje ne dobiva plin iz Rusije, a dosad poduzete mjere ograničenja potrošnje, interventni uvoz, koji je danas bio nekoliko sati prekinut zbog kvara na kompresorskoj stanici na njemačko-austrijskoj granici i poslijepodne je normaliziran, kao i preusmjeravanje dodatnih količina plina iz plinskih polja u Sjevernom Jadranu, omogućili su održavanje stabilnosti plinskog transportnog sustava, priopćeno je poslije podne iz Plinacra.

U skladu s informacijom koju je Plinacru dostavio slovenski operator plinskoga transportnog sustava - tvrtka Geoplin Plinovodi, interventni uvoz plina danas je, u razdoblju od 3,00 do 15,00 sati bio potpuno obustavljen zbog kvara na kompresorskoj stanici na njemačko-austrijskoj granici. Nakon otklanjanja kvara, ulaz prirodnog plina iz interventnog uvoza ponovno je normaliziran, pa prema podacima s ulazne mjerne stanice Rogatec na hrvatsko-slovenskoj granici od 15,00 sati u transportni sustav Hrvatske ponovno ulazi 40.000 prostornih metara prirodnog plina na sat, navode iz Plinacra u priopćenju o stanju plinskog transportnog sustava u 16,00 sati.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

Ističu da je INA osigurala nastavak interventnog uvoza u trajanju od još tri dana, te da se stoga manjak, uslijed kvara, izgubljenih količina plina neće dodatno nadoknađivati. INA je u subotu, 10. siječnja, osigurala interventni uvoz plina od tri dana, a, kako proizlazi, dogovoren je interventni uvoz od još tri dana. Iz Plinacra ističu kako, prema informacijama dispečerskih centara austrijskog OMV-a i slovenskog Geoplin Plinovoda, i dalje ne raspolažu najavama koje bi ukazivale na promjenu stanja ulaza plina iz Rusije u transportni sustav Hrvatske, a što znači da je on još uvijek potpuno obustavljen.

>> Gazprom pušta plin, u Hrvatskoj najranije prekosutra

>> Rusija će pustiti plin čim Ukrajina ispuni uvjete

Stoga i dalje ostaje u tijeku provedba mjera 5. i 6. stupnja obustave opskrbe prirodnim plinom pojedinih kupaca koje su stupile na snagu 10. siječnja 2009. godine u 8,00 sati. Svi energetski subjekti i kupci plina, osim zaštićenih kupaca, dužni su postupiti u skladu s odredbama Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a kako bi se osigurala daljnja nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca (kućanstva, bolnice, škole, dječji vrtići i ostale ustanove od posebnoga javnog značenja).

Upravo zahvaljujući dosad poduzetim mjerama, Plinacrovoj stalnoj analizi, kontroli i upravljanju uvjetima u sustavu te, od strane INE osiguranom, interventnom uvozu i preusmjeravanju dodatnih količina plina proizvedenog u plinskim poljima Sjevernog Jadrana - održana je stabilnost plinskoga transportnog sustava Hrvatske. Stoga će Plinacro, kao nacionalni operator transportnog sustava, biti u mogućnosti trenutačno prihvatiti ulaz plina iz Rusije, naglašavaju iz Plinacra.

Ističu također kako će i dalje nadzirati provođenje propisanih mjera ograničenja potrošnje plina te će, u stalnoj koordinaciji s Upravom za energetiku Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i INOM kao opskrbljivačem plinom, a u skladu s potrebama, definirati daljnje korake za otklanjanje kriznog stanja. Stoga ponavljaju poziv svim kupcima plina na štednju i odgovorno ponašanje te dosljednu primjenu propisanih mjera kako bi se i ubuduće osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene