Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravni okršaj

Ukrajina i Rusija pred sudom u Haagu: Moskva će braniti tvrdnje da je invazijom željela spriječiti genocid

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Međunarodni sud pravde će saslušati prigovore Rusije u slučaju navodnog genocida u Ukrajini.

Rusija i Ukrajina ukrstit će u ponedjeljak koplja pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju u kojem Moskva tvrdi da je invaziju na Ukrajinu pokrenula kako bi spriječila genocid.

Ukrajina je slučaj iznijela pred najviši sud Ujedinjenih naroda svega nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine. Kijev smatra da Rusija krši međunarodno pravo tvrdnjom da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio navodni genocid u istočnoj Ukrajini. Ruski dužnosnici nastavljaju optuživati Ukrajinu da čini genocid.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen - 2 Posjet Lampedusi Von der Leyen ima jasan cilj kad su u pitanju migranti, Meloni poručila: "Svi moraju slijediti isti cilj"

Rusija želi da se slučaj odbaci i ne priznaje nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ). Saslušanja, koja bi trebala trajati do 27. rujna, neće se baviti meritumom, nego će će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Moskva kaže da Ukrajina koristi slučaj kao zaobilazni način da dobije presudu o cjelokupnoj legalnosti vojne akcije. Ukrajina je već ostvarila manju pobjedu kada je sud odlučio u njezinu korist u preliminarnoj odluci u tom slučaju u ožujku prošle godine. Na temelju toga, sud je naredio Rusiji da odmah prekine sa svojim vojnim operacijama u Ukrajini.

Sud će također saslušati 32 druge zemlje, od kojih sve podržavaju tvrdnju Ukrajine da je sud nadležan i da treba nastaviti sa slučajem.

Pročitajte i ovo Mrtve svinje Svinjska kuga Mrtve svinje nisu ležale vani samo na jednom mjestu: ''To ne može razumjeti ministrica koja je iz Metkovića''

I dok je Rusija dosad ignorirala naredbe ICJ-a da zaustavi vojne operacije, a sud nema način na provede svoe odluke, stručnjaci kažu da će eventualna presuda u korist Ukrajine biti važna za eventualna buduća potraživanja ratne odštete.

Povelja o genocidu Ujedinjenih naroda iz 1948. definira genocid kao zločin počinjen "s namjerom uništenja, u cijelosti ili djelomično, nacionalne, etničke, rasne ili religiozne skupine kao takve."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene