Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Lampedusi

Von der Leyen ima jasan cilj kad su u pitanju migranti, Meloni poručila: "Svi moraju slijediti isti cilj"

Aktualno Galerija Ursula von der Leyen - 2 Ursula von der Leyen - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ursula von der Leyen - 1 Ursula von der Leyen - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ursula von der Leyen - 3 Ursula von der Leyen - 3 Foto: DNEVNIK.hr Giorgia Meloni Giorgia Meloni Foto: DNEVNIK.hr +3 Imigranti na talijanskom otoku - 1 Galerija 1/8 >>
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u nedjelju da treba pojačati pomorski i zračni nadzor Sredozemnog mora kako bi se spriječilo ilegalne migrante u njihovom naumu da stignu u Europsku uniju.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je naglasila da bi se trebao pojačati pomorski i zračni nadzor Sredozemnog mora kako bi se spriječilo ilegalne migrante. To bi se moglo provesti kroz graničnu agenciju EU-a Frontex.

Von der Leyen je to izjavila tijekom posjeta malenom talijanskom otoku Lampedusi kako bi iz prve ruke vidjela migracijsku krizu. Tisuće ljudi stiglo je posljednjih dana iz sjeverne Afrike na taj otok, zbog čega je gradsko vijeće proglasilo izvanredno stanje.

Von der Leyen je rekla da podupire ispitivanje opcija za proširenje postojećih pomorskih misija u Sredozemlju ili rad na novima.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je na uspostavu europske misije koja bi zaustavila brodove s migrantima. Ona smatra da je za rješenje trenutne situacije potrebno spriječiti brodove prije samog polaska.

"Ne smatram to gestom solidarnosti Europe prema Italiji, već to smatram gestom odgovornosti Europe prema sebi, jer ovo su granice Italije, ali i granice Europe", kazala je.

Pročitajte i ovo Djeca na Haitiju s UN-om Među žrtvama i djeca Jeziva svjedočanstva silovanih žena: Mirovnjaci UN-a napravili djecu i pobjegli - "Tretiraju nas kao prostitutke"

"Jedini način da se ozbiljno pozabavimo problemom je zaustaviti ilegalne odlaske", rekla je Meloni. Na cijeloj je Europskoj uniji da se nosi s tom situacijom, rekla je Meloni. Svi moraju slijediti isti cilj i raditi na ozbiljnim, kompleksnim i održivim rješenjima, dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 1 Palijativna skrb Velika nepravda u Hrvatskoj: Riječ je o osnovnom ljudskom pravu, ali do njega ne mogu svi umirući i teško bolesni građani

Države EU-a još nisu usvojile sveobuhvatnu reformu europskog sustava azila, a države članice na vanjskim granicama EU-a žale se na nedostatak solidarnosti ostalih zemalja.

Zbog blizine tuniskog obalnog grada Sfaxa, Lampedusa je godinama jedna od glavnih destinacija za migrante koji ilegalno iz sjeverne Afrike pokušavaju doći na europske obale.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene