Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glasanje u ožujku

Rusija se odlučila na neočekivan potez uoči predsjedničkih izbora: Otvorit će svoja birališta u državi koju smatra neprijateljskom

Rusi na biralištima
Rusi na biralištima Foto: Afp
Rusija će za predsjedničke izbore u ožujku otvoriti tri biračka mjesta u SAD-u. Zasad još nije poznato hoće li otvoriti birališta u europskim zemljama, koje su također označene kao neprijateljske.

Rusija će za svoje predsjedničke izbore u ožujku otvoriti birališta u SAD-u u tri svoja diplomatska ili konzularna predstavništva, najavio je u srijedu ruski veleposlanik u Washingtonu.

To je objavljeno u trenutku kada su odnosi dviju zemalja na najnižoj razini od hladnog rata zbog sukoba u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova meka Kako je hrvatski grad postao raj za prostitutke iz Južne Amerike? Mnogi stanodavci nemaju pojma što im se događa u stanovima

Rusija, na meti niza zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu 2022., još nije odlučila hoće li se biračka mjesta otvoriti i u europskim zemljama koje smatra neprijateljskima.

Izbori su zakazani za 17. ožujka. Predsjednik Vladimir Putin, koji Rusijom vlada od 2000., naznačio je namjeru da se kandidira za peti mandat.

U slučaju pobjede, ostao bi u Kremlju barem do 2030. kada će napuniti 78 godina. Njegov ponovni izbor malo je upitan u zemlji u kojoj je svaka prava opozicija slomljena.

"U Sjedinjenim Državama planiramo otvoriti tri biračka mjesta: u našem veleposlanstvu u Washingtonu, kao i u našim konzulatima u New Yorku i Houstonu", rekao je ruski veleposlanik Anatolij Antonov, a prenijelo veleposlanstvo.

Pročitajte i ovo Nikša Wagner Smjena na čelu DORH-a Tko će biti novi glavni državni odvjetnik? Odbor za pravosuđe saslušao kandidate i odlučio kome će dati podršku

Sjedinjene Države isporučile su Ukrajini oružje protiv ruskih snaga, a zapadne zemlje nametnule su teške ekonomske sankcije Moskvi.

Rusija je prošli tjedan naznačila da još nije odlučila o otvaranju biračkih mjesta u Europi.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će odluka biti donesena prije kraja siječnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene