Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada - 50 m. dolara

AVION NA SINAJU SRUŠILI TERORISTI Putin naredio: Pronađite odgovorne!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruska obavještajna služba objavila je kako su u avionu koji se srušio na Sinaju pronađeni tragovi eksploziva.

Ruska obavještajna služba FSB priopćila je kako je u zrakoplovu Metrojeta koji se srušio na Sinaju krajem listopada, eksplodirala bomba. Avion je pao kao rezultat terorističkog čina, potvrdili su.

Pročitajte i ovo Legija Sloboda Rusiji Cezar ima poruku za cara Zapovjednik ruskih legionara koji napadaju Rusiju: "Idemo u rat, umarširat ćemo u Moskvu!" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

POKAZALA ANALIZA CRNE KUTIJE 'Ruski zrakoplov srušio se nakon eksplozije'

Dokaz o eksplozivu pronašli su ruski istražitelji u ostacima aviona raspadnutom u zraku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ruskim sigurnosnim službama da usmjere pažnju na pronalazak odgovornih.

'Ovo nije prvi put da se Rusija suočava s barbarskim terorističkim kriminalom, bez vidljivog razloga. Baš kao što je bilo u Volgogradu u eksploziji 2013., nismo zaboravili ništa i nikoga.

Ubojstva naših ljudi na Sinaju su među najsmrtonosnijima i bit će u našim sjećanjima, ali nas neće obeshrabriti da pronađemo sudionike ove tragedije. Moramo identificirati sve njih, ime po ime.

Tražit ćemo ih svugdje, naći ćemo ih u bilo kojem kutu svijeta se skrivali i kazniti ih.

Moramo se osloniti na ljude koji dijele naše moralne vrijednosti i sigurnosne politike u borbi protiv terorizma.

Naša bitka u Siriji ne smije biti samo nastavljena nastavljena već i intenzivirana na način da se osigura da kriminalci vide da će ih kazna neminovno sustići', rekao je Putin.

Nagrada od 50 milijuna dolara

'Tijekom leta je detonirana naprava kućne izrade teška 1,5 TNT-a. Kao rezultat toga, avion se raspao u zraku, što objašnjava komade aviona rasute po većoj površini na tlu', rekao je Aleksandar Bortniko, direktor FSB-a.

'Aktivnosti našeg zrakoplovstva u Siriji ne mogu samo biti nastavljene. One moraju biti pojačane tako da ti kriminalci shvate da je odmazda neizbježna' Vladimir Putin Rusi su, prema navodima RT-a ponudili i nagradu od 50 milijuna dolara onome tko pruži korisnu informaciju oko terorista koji sus rušili zrakoplov

Visoki dužnosnik francuske vlade nedugo poslije Putinova obećanja izvijestio je kako je Rusija podržala Francusku zračnim udarima na položaje Islamske države u Raqqi. 'U ovom trenutku u tijeku je snažno rusko bombardiranje Raqqe što je dokaz da postaju svjesni (prijetnje koju predstavlja Islamska država)", kazao je izvor koji nije želio biti imenovan.

Rusija je zračne udare u Siriji počela krajem rujna. Moskva je uvijek tvrdila da joj je IS glavna meta, ali većina ruskih bombi padala je dosad na oporbu Bašara al-Asada.

Putin je, jezikom koji je podsjećao na govor koji je održao uoči napada na Čečeniju koji ga je učvrstio na vlasti prije 15 godina, naredio tajnim službama da pronađu odgovorne za obaranje ruskog zrakoplova.

Pozvao se na rusko pravo na obranu po povelji UN-a. 'Svatko tko pokuša pomoći tim krimnalcima mora znati da će također snositi posljedice', rekao je.

FSB je kasnije priopćio da je Rusija spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije terorista odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova na egipatskom Sinaju.

'FSB se obraća ruskoj i međunarodnoj zajednici da joj pomognu u identifikaciji terorista. Nagrada od 50 milijuna dolara isplatit će se za informacije koje bi pomogle u privođenju tih kriminalaca', priopćio je FSB na svojoj Internet stranici.

Podsjetimo, Airbus A321 na letu iz Egipta u Rusiju, sa 217 putnika i sedam članova posade srušio se u krajem listopada na Sinaju.

Egipat: Uhićene dvije osobe osumnjičene za rušenje ruskog zrakoplova

Egipatske vlasti uhitile su dvije osobe zaposlene u zračnoj luci Šarm el-Šeik u vezi rušenja ruskog putničkog zrakoplova u kojemu su 31. listopada život izgubile 224 osobe, kazali su u utorak dužnosnici egipatske službe sigurnosti.

'17 osoba je u pritvoru od kojih je dvoje osumnjičeno za pomaganje onima koji su podmetnuli bombu u zrakoplov u zračnoj luci Šarm el-Šeik', kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Ruska službe sigurnosti objavile su u utorak da je utvrđeno da je zrakoplov srušen zbog podmetnute bombe kućne izrade i da se radi o terorističkom činu.

Međunarodni istražiteljski tim kojeg vode egipatski stručnjaci nije pronašao nikakvih dokaza o podmetnutoj bombi u ruskom putničkom zrakoplovu, kazao je predstavnik egipatskog ministarstva za zrakoplovstvo.

'Do sada istražiteljski tim nije pronašao nikakve dokaze koji bi potvrdili teoriju da je zrakoplov eksplodirao kao rezultat terorističkog čina', kazao je dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

Ruski su istražitelji uzeli uzorke s mjesta pada zrakoplova kao i tijela žrtava no službeno nisu izvijestili tim o svojim zaključcima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene