Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguća intervencija

Pojačana vojna aktivnost u američkoj bazi na granici Turske i Sirije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jeku priprema za vojnu intervenciju zapadnih sila u Siriji, Rusi šalju dva ratna broda u Istočno Sredozemlje, a Austrijanci ostaju neutralni. U američkoj vojnoj bazi u Turskoj primijećena je pojačana aktivnost.

U američkoj vojnoj bazi pored turskog grada Incirlika, blizu granice sa Sirijom, danas je primijećena pojačana aktivnost u vidu slijetanja i polijetanja borbenih i teretnih vojnih aviona.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Britanski ratni brod Napetost na vrhuncu Turska blokirala britanske brodove za Ukrajinu: "Nema prolaska dok traje rat"

Zasad nema informacija namjeravaju li Amerikanci i u kojoj mjeri koristiti Incirlik za eventualnu vojnu akciju protiv Asadova režima u Siriji, no turske su vlasti, prema pisanju lokalnih medija, dale za naslutiti da službena Ankara ne bi imala ništa protiv toga.

>> Treba li Hrvatska podržati intervenciju u Siriji?

Rusija u Sredozemlje šalje dva ratna broda

Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje, javila je agencija Interfax, u vrijeme dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju zbog prošlotjednog kemijskog napada u Siriji.

Novinska agencija Interfax poziva se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga koji je rekao da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana zbog 'dobro poznate situacije', pritom misleći na sukob u Siriji.

>> Sirijske obavještajne službe i zapovjedništva sele na sigurno

Mornarica je kasnije demantirala da je raspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji i priopćila je da je to u sklopu dugo planirane rotacije njezinih brodova na Sredozemlju. Nije navela koje vrste plovila ili koliko njih je na putu prema toj regiji.

Po prvotnom izvješću Interfaxa jasno je da je svrha jačanje nazočnosti mornarice, a ne zamjena brodova. Razlog za proturječnost u dva izvješća nije poznat.

Dok Rusija šalje brodove, Austrija je odlučila da neće odobriti prelet američkih i savezničkih zrakoplova preko njezina teritorija u slučaju intervencije u Siriji, piše dnevnik Kronen Zeitung.

Napad Amerikanaca i njihovih zapadnih saveznika, prema listu, vjerojatno je u pripremi, pošto su već upućeni neformalni upiti NATO država u svezi s dopuštenjem za prelet preko Austrije.

Ako ne postoji mandat UN-a za intervenciju, odobrenje preleta bilo bi jako teško usuglasiti s austrijskim zakonima, piše Kronen.

Kancelar Werner Faymann, vicekancelar Michael Spindelegger, predsjednik države Heinz Fischer i ministar obrane Gerald Klug suglasni su u odluci da se preleti ne dopuste.

'Austrija će u sirijskom ratu ostati neutralna', objavilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene