Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rupel ne namjerava platiti globu za kontroliranje telefona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova neće platiti 1660 eura globe zbog nadzora telefonskih razgovora zaposlenika u svom ministarstvu, kako mu je naložila nacionalna povjerenica za informacije.

Kako je, reagirajući na tu mjeru, priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Rupel se na ocjenu povjerenice Nataše Musar Pirc pravodobno žalio upravnom sudu, a objava sankcije od strane povjerenice znači pritisak na sud, čime ona krši Rupelova ljudska prava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Višemilijunska globa Microsoft kažnjen zbog monopola na tržištu internetskih pretraživača Slika nije dostupna Većina zastupnika Ljude uhvaćene kako javno puše kanabis kažnjavat će samo globom?

"Ministar se čudi da povjerenica koja sebe smatra stručnjakom za područje prava javno komentira svoje nepravomoćne odluke u nezavršenom postupku, to je pritisak na sud i kršenje ljudskih prava", navelo je ministarstvo u izjavi za javnost.

Povjerenica za javne informacije Rupela je osumnjičila za nepravilnu internu kontrolu čiji je cilj bio otkrivanje "krtice" koja je medijima početkom godine predala diplomatsku depešu o razgovorima slovenskih i američkih diplomata o priznanju Kosova.

Nakon toga se između nje i šefa diplomacije razvila polemika u kojoj je ona tvrdila da je ministar za kontrolu telefonskih razgovora zaposlenih trebao dobiti odobrenje suda, a on joj je vratio tvrdnjom da je sama odobravala čak i pregled elektronske pošte državnih dužnosnika u drugim ministarstvima i da njene kritike imaju subjektivan prizvuk.

Na Rupelove objede da je zapravo željela zaustaviti istragu o "diplomatskom skandalu", kako se ne bi otkrili krivci, povjerenica je odgovorila da je ministar za istragu morao angažirati vanjske suradnike koji bi to učinili prema pravilima struke i uz poštovanje privatnosti onih zaposlenika i diplomata o koji sa spomenutim skandalom nisu imali nikakve veze.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene