Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld priznao loše stanje u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane u ostavci Donald Rumsfeld jučer je u govoru održanom na Sveučilištu Kansas ocijenio da se sadašnje američke operacije u Iraku "ne odvijaju ni dovoljno dobro niti dovoljno brzo" za razliku od onih na početku intervencije 2003. godine.

To je prvi Rumsfeldov komentar stanja u Iraku nakon iznenađujuće ostavke.

Pročitajte i ovo Marina Novaković Matanić ništa od reformi Ovo je ostavština bivšeg ministra: Za Kujundžićem ne žale ni pacijenti ni liječnici Pred nasljednikom puno posla (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Traži se nasljednik Iza Martine Dalić ostala užarena fotelja: Tko god dođe, očekuju ga brojni problemi, a struka i politika oko jedne stvari u potpunosti se slažu

U govoru pred studentima, profesorima i vojnim osobljem sveučilišta, Rumsfeld jedva da je spomenuo svoju ostavku, a na traženje da si sam da ocjenu za šest godina provedenih na dužnosti ministra, kazao je kako će rađe "brigu o tome prepustiti povijesti".

Iznoseći sjećanja na vođenje Ministarstva obrane u vrijeme rata u Iraku, Rumsfeld je ponovio konstatacije predsjednika Georgea W. Busha kako je stanje u Iraku teško posljednjih mjeseci.

"Reći ću ovo: posve je jasno da su glavne borbene operacije bile ogroman uspjeh", kazao je Rumsfeld o invaziji u ožujka 2003., kada je Bagdad osvojen za nekoliko tjedana. "Jasno je da se druga faza tih operacija, ne odvija dovoljno dobro, niti dovoljno brzo", dodao je.

Bush je najavio kako će za Rumsfeldova zamjenika, Senatu predložiti Roberta Gatesa, bivšeg obavještajca i direktora CIA-e od 1991 do 1993. godine, u vrijeme dok je predsjednik SAD bio njegov otac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene