Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Duma usvojila zakon

Ruija: Policija silom razbila prosvjed protiv rušenja stambenih zgrada u centru Moskve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moskovska policija koristila je u srijedu silu kako bi razbila prosvjed pred zgradom parlamenta protiv kontroverznog plana preseljenja stanovnika radi izgradnje novih zgrada, pritom uhitivši desetke ljudi, objavila je neovisna promatračka skupina.

Moskovske vlasti planiraju preseliti oko milijun građana iz oronulih stambenih blokova iz sovjetske ere, koje planiraju srušiti i na njihovom mjestu sagraditi moderne, visoke stambene zgrade. No zabrinutost oko toga kamo će biti preseljeni tamošnji stanovnici zahvatila je birače uoči predsjedničkih izbora 2018. godine. Protiv plana preseljenja u svibnju je već prosvjedovalo tisuće Moskovljana.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Zastrašujuća poruka Rusija zaprijetila velikoj europskoj zemlji, za sve krivo nuklearno oružje: "Postat će naša meta!" Vladimir Putin Kremlj prijeti posljedicama Sprema li se prosvjed protiv Vladimira Putina? "To je politička oporuka Navaljnog"

Deseci građana u srijedu su prosvjedovali protiv tog plana ispred Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, dok su ga zastupnici u trećem i posljednjem čitanju zakona koji to omogućava odobrili s 399 glasova 'za', dva 'protiv' i jednim suzdržanim. O zakonu će još glasati gornji dom parlamenta prije no što će na odobravanje biti upućen predsjedniku Vladimiru Putinu.

Prosvjednici su mahali kopijama ruskog ustava, tvrdeći da je njihovo pravo na privatno vlasništvo pod prijetnjom. Zastupnici su unijeli nekoliko amandmana na taj zakon za koje tvrde da se dotiču tih strahova i ciljaju na bolju zaštitu prava stanovnika.

Reuters prenosi izjave svjedoka o odvlačenju nekoliko prosvjednika, uključujući Sergeja Mitrohina, čelnika opozicijske stranke Jabuka. Promatračka udruga OVD-info, neprofitna organizacija, tvrdi kako je pritvoreno 15 ljudi.

Ruske vlasti prosvjede kojima nije unaprijed odobreno mjesto i vrijeme održavanja smatraju ilegalnima. Često odbijaju takve zahtjeve, pozivajući se na javnu sigurnost i neprihvatljivo remećenje reda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene