Obavijesti Video Pretražite Navigacija

RS uvjetuje vraćanje imovine prognanicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas izmjene entitetskog Zakona o izvršnom postupku kojima je dodatno otežala povrat imovine Hrvatima prognanima s tog područja tijekom rata.

Zakonom o dopunama Zakona o izvršnom postupku, kojega je na sjednici održanoj u Banjoj Luci podržala uvjerljiva većina zastupnika, određeno je kako će se, u slučaju poništavanja ugovora o zamjeni odnosno prodaji imovine, sklopljenih pod pritiskom tijekom rata i neposredno nakon njega, ona vraćati prijeratnim vlasnicima samo ako sudovi u susjednim zemljama osiguraju reciprocitet u takvom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaoštravanje političke krize u BiH SAD spremne Dodiku uvesti sankcije Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

Obrazlažući prijedlog izmjena Zakona o izvršnom postupku ministar pravde RS Džerard Selman ustvrdio je kako je temeljni problem do sada bio u nespremnosti vlasti Republike Hrvatske da priznaju pravomoćne odluke sudova ovog entiteta.

Tako su, kako je ustvrdio Selman, Srbi koji su u ratu iz Hrvatske doselili u RS zamijenivši imovinu s Hrvatima s tog područja, ostajali bez te novostečene imovine kada bi iz nje bili deložirani temeljem sudskih odluka, a nisu bili u prilici vratiti svoju prijeratnu imovinu u Hrvatskoj.

"U ovakvim situacijama potrebno je uspostaviti reciprocitet što znači obostrano izvršenje", kazao je Selman te sugerirao kako bi pitanje priznavanja odluka sudova iz BiH pred tijelima vlasti u Hrvatskoj valjalo riješiti međudržavnim ugovorom između Hrvatske i BiH.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je kako je izmjenama Zakona o izvršnom postupku "konačno ispravljena nepravda počinjena prema izbjeglima iz Hrvatske".

Entitetski premijer potvrdio je kako očekuje da će njegova vlada i on osobno zbog ovakvih odluka biti izloženi pritiscima predstavnika međunarodne zajednice, no naznačio je kako će pritom učiniti sve da "obrani prava izbjeglih iz Hrvatske".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene