Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki izbori

'Romney je napravio obrat od tvrdog do emotivnog konzervativca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama i Mitt Romney i posljednje sate kampanje uvjeravaju da su upravo oni pravi izbor za Ameriku.

Široke mirne ulice, velike kuće. Bogatiji dio okruga u Virginiji, republikanskog okruga. Debbie Stevenson bavi se nekretninama, a izbore željno očekuje. 'Žele promjenu i žele snagu i za to žele glasovati', kaže Debbie.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Andrej Plenković građani su odlučili Rijeke pravde vs. HDZ: Pogledajte tko je odnio pobjedu u velikim gradovima Skup HDZ-a Preferencijalni glasovi Samo je jedan HDZ-ovac osvojio više glasova i od Plenkovića

Poduzetnica je i izbor je logičan: guverner Romney. 'On je poslovni čovjek, ja sam došla iz tog svijeta i mislim da poslovni čovjek može pomoći u Americi', kaže Debbie. Romney nije samo poslovni čovjek, ima iskustva u upravljaju administracijom kao guverner.

'Guverner Romney napravio je obrad od tvrdog do emotivnog konzervativca', kaže novinar Colin Chambell. Colin Chambell prati washingtonsku politiku i smatra da će se guverner, ako pobijedi, lako snaći u saveznoj birokraciji. 'Romney je veliki zagovornik male vlade i poticaja gospodarstva', kaže Chambell.

>> Najneizvjesniji izbori do sada: Hoće li se ponoviti skandal iz 2000.?

Guverner zadnje sate obilazi države bez kojih ne može u Bijelu kuću. Virginia je neizostavna stanica. 'Predsjednik Obama obećao je promjenu, ali nije ju ostvario. Ja ne samo da obećavam promjenu, ja iza sebe imam i rezultate. Izgradio sam svoj posao, i pokrenuo još jedan', kazao je Romney u kampanji.

Obama je naslijedio ekonomiju u rasulu, Romney misli da je učinio malo. 'Stvaranje radnih mjesta, sjećate se, to je bilo u središtu njegove kampanje. Umjesto toga usredotočio se na reformu zdravstvenog osiguranja koji odnosi radna mjesta', kazao je.

Najavio je 5.000 milijardi dolara olakšica. Mijenjao strategiju i stavove. No najveća su nepoznanica porezi. 'Najbogatiji bi plaćali isti porez, to za sada znamo', kaže Chambell.

Debbie želi brze poteze. 'Petero djece na fakultetu je vrlo skupo', kaže ona. Priznaje kako su ovi izbori podijelili obitelji na ovisne o državi i poduzetne. 'Moj suprug je odrastao u učiteljskoj obitelji ovisnoj o vladi, a ja u poduzetničkoj obitelji. To su dva različita svijeta', kaže Debbie. Ako i ne pobijedi njezin izbor, zna što joj je činiti. 'Stati iza njega, to je važno, jer to je naša zemlja', kaže. No ona će učiniti sve da vrati republikance u Bijelu kuću.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene