Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rokovi pokucali na vrata: 'Više nego ikad bliže smo sporazumu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka vlada spremna je u subotu podnijeti protuprijedloge kojima će premostiti razlike u stajalištima sa svojim kreditorima i počet će pregovore u Bruxellesu, objavio je u petak vladin dužnosnik.

Grčko priopćenje objavljeno je pošto je Međunarodni monetarni fond (MMF) povukao svoj tim stručnjaka s razgovora u Bruxellesu jer s grčkim pregovaračima nije dogovoren sporazum "novac u zamjenu za reforme".

Pročitajte i ovo Ilustracija porast za 2,6 posto Rusko gospodarstvo iznenadilo MMF: "To je ratna ekonomija" Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja"

"Grčka je sprema podastrijeti protuprijedloge kako bi se premostile razlike s vjerovnicima", rekao je neimenovani grčki dužnosnik.

"Više nego ikad bliže smo sporazumu, mi se samo 0,25 posto razilazimo u pogledu primarnog viška", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, prenosi Reuters.

Za obostrano razumijevanje potrebna je "politička volja", rekao je i dodao kako je "nezamislivo" da bi se Europa mogla razići "oko tako male razlike".

Reuters dodaje da je grčki premijer u petak razgovarao s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o novim koracima u pregovorima.

NIJEMCI REKLI SVOJE Tek 41 posto želi da Grčka ostane u eurozoni

Grčko priopćenje objavljeno je u vrijeme kada su predstavnici vlada članica eurozone prvi put službeno razgovarali o mogućem scenariju grčkog neplaćanja dugova u sklopu priprema sastanka ministara financija idućeg tjedna.

Dosad su se dužnosnici eurozone suzdržavali od rasprava o tom scenariju, čak i na sastancima iza zatvorenih vrata poput onog u četvrtak, i to unatoč tome što se pojedine zemlje, uključujući Njemačka, samostalno pripremaju za takav scenarij, napominje Reuters.

Agencija AFP podsjeća da je Atena dužna 30. lipnja platiti dospjele rate zajma u iznosu od 1,6 milijarda eura MMF-u, no sumnja se da će ih moći podmiriti ako joj kreditori ne isplate zadnju tranšu novčane pomoći od 7,2 milijarde eura. Međutim, kreditori - MMF i Europska unija uvjetuju isplatu te pomoći provedbom reforma. Najbolnije točke pregovora su reforma mirovina, porast PDV-a na 23 posto na struju i primarni proračunski višak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene