Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strujni kolaps

Rio de Janeiro i Sao Paulo dva sata ostali u mraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki kolaps u elektroenergetskom sustavu u utorak je na dva sata ostavio u mraku najveće brazilske gradove Rio de Janeiro i Sao Paulo, te druge dijelove Brazila a susjedni Paragvaj ostao je bez struje na 20-ak minuta, nakon isključenja pogranične hidrocentrale Itaipu.

Kada je divovski hidroenergetski sustav Itaipu prestao proizvoditi svojih 17,000 megawatta, došlo je do prekida opskrbe strujom Rio de Janeira, Sao Paula i još najmanje nekoliko velikih brazilskih gradova, izjavio je brazilski ministar rudarstva i energetike Edison Lobao. Po njegovim je riječima, kolaps elektro energetskog sustava zahvatio devet od 27 saveznih država Brazila, zemlje sa 190 milijuna ljudi.

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi

Nepoznat uzrok nestanka struje

Uzrok kolapsa još se utvrđuje, no ministar Lobao je kazao kako je vjerojatno kriva snažna riječna bujica koja je čupala stabla u blizini brane Itaipu, neposredno prije ispadanja hidrocentrale iz sustava. Struja se u Rio de Janeiro vratila u srijedu, oko pola sata iza ponoći, što su građani u četvrti Copacabana popratili zdravicama i oglašavanjem automobilskih truba. U Paragvaju je nacionalna elektroenergetska tvrtka za nestanak struje okrivila kratki spoj u trafo-stanici kraj Sao Paula, tvrdeći da je on izazvao ispad cijelog prstena koji opskrbljuje Itaipu. Cijeli Paragvaj ostao je bez struje na 20-ak minuta, izvijestio je vodeći nacionalni dnevni list ABC Color. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene