Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revolucionarna teorija

Riješen misterij - Ovome možemo zahvaliti svoje postojanje?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velikim praskom trebale su nastati jednake količine materije i antimaterije koje su se potom, prema svim dosadašnjim teorijama, trebale međusobno uništiti. Ali to se nije dogodilo.

Zašto u svemiru postoji materija? Nije to nimalo lagano pitanje, ali NASA-in teleskop za gama zrake Fermi bi uskoro mogao dokučiti odgovor. Fermi je detektirao gama zrake koje bi znanstvenicima mogle pružiti nove tragove vezane uz pitanje zašto je svemir ispunjen materijom, a ne antimaterijom.

Pročitajte i ovo Arheološka akcija u Sisku Istraživanje korita Kupe Arheološka senzacija u Sisku: "Nalazi se u uvjetima bez kisika, tako može opstati dugi niz godina" Slika nije dostupna Tijekom praznika Studentica pronašla 'nestalu masu' u svemiru, koja astrofizičare muči 20 godina

Ta je misterija oduvijek interesirala znanstvenike koji su, sukladno postojećim teorijama, vjerovali kako je Veliki prasak trebao stvoriti jednaku količinu materije i antimaterije koje bi se istog momenta međusobno uništile ne ostavljajući ništa za sobom.

No, zbog nekog još uvijek neobjašnjenog razloga to se nije dogodilo. Materija je pobijedila antimateriju i zbog toga danas postoji čovječanstvo kao i sve ostalo u svemiru.

Tamna materija i nije tako tama

Tanmay Vachaspati, profesor fizike sa Sveučilišta u Arizoni, vjeruje kako je sa svojim kolegama ušao u trag toj misteriji. Kaže kako se prema Fermijevim podacima o gama zrakama može zaključiti da je u ranom, stadiju svemira došlo do povećanog stvaranje materije, ali ne i antimaterije. Kažu kako su detektirali 'uvijanje' gama zraka te tvrde kako su takve zrake dokaz da je u svemiru postojalo magnetsko polje unutar sekunde od Velikog praska.

Istražujući te gama zrake, uočili su uzorak koji je na njih ostavilo magnetno polje te zaključili kako je polje lijevo orijentirano što znači da je na njega utjecaj imala materija. Da je na njega utjecala antimaterija bilo bi desno orijentirano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene