Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto je nestala antimaterija?

CERN u potrazi za rješenjem najveće zagonetke svemira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkrivanje jedne od najvećih zagonetki vidljivog svemira, zašto je sačinjen najvećim dijelom od materije, bit će cilj novog pionirskog istraživačkog projekta vodećih fizičara iz osam zemalja.

Program će preciznije pokušati utvrditi zašto je ostalo tako malo antimaterije za koju se vjeruje da je bila prisutna u jednakim količinama u Velikom prasku prije 13,7 milijardi godina, ali je potom tajanstveno gotovo nestala, prenosi Reuters.

Istraživački centar CERN je najavio da će program biti provedene pomoću novog 'Antiprotonskog prstena iznimno niske energije', nazvanom ELENA, koji će početi davati velike količine sićušnih čestica antiprotona 2016. godine.

Na ovotjednom sastanku CERN-a, koji vodi projekt koji počinje 2013. postavljanjem prstena, bili su znanstvenici iz Velike Britanije, Kanade, Danske, Francuske, Njemačke, Japana, Švedske i Sjedinjenih Država.

'To je veliki korak naprijed za fiziku antimaterije', rekao je Walter Oelert, stručnjak s CERN-a. Antimaterija je otkrivena 1932. godine nakon desetljeća teorija o njoj i brzo se našla u znanstvenoj fantastici zbog svoje sposobnosti da uništi svaku običnu materiju koju dodirne.

Antimaterija, materija s negativnom gravitacijom, već je korištena u liječenju karcinoma, dijelom razvijenom u CERN-u, no glasnogovornik James Gillies je rekao da će ELENA biti usmjerena na čistu fiziku.

Jedno od prvih pitanja pred istraživačima je zašto se materija i antimaterija nisu međusobno uništile u vrijeme Velikog praska, što bi stvaranje svemira i pojavu života činilo nemogućim, i zašto je nadvladala materija.

Gillies je rekao da je ELENA niskobudžetni projekt financiran iz redovnog proračuna CERN-a, ali da će istraživačima osigurati mnogo više antiprotona, no što je bilo moguće s ranijim postrojenjima. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eksperimenti mogu početi Promatrali atome antimaterije punih 16 minuta! Slika nije dostupna Prava antimaterija VIDEO: Proizveden prvi atom antivodika, prava antimaterija!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene