Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispitivanje trajalo 54 tjedna

Revolucionarno: Eksperimentalni lijek uspješno usporava Alzheimerovu bolest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperimentalni lijek biotehnološke tvrtke Biogen Idec postao je prvi lijek koji znatno usporava mentalno propadanje u ranim fazama Alzheimerove bolesti i smanjuje amiloidne plakove u mozgu oboljelih osoba koji dovode do simptoma demencije, pokazalo je novo istraživanje.

Od Alzheimerove demencije oboljet će do 2030. oko 75 milijuna ljudi širom svijeta a za bolest ne postoje učinkovite metode liječenja. Procjenjuje se da će se troškovi skrbi za te osobe penjati na milijarde eura godišnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GSS vodi utrku s vremenom JESTE LI JE VIDJELI? Bolesna 67-godišnjakinja odlutala u okolici Siska Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo Intelektualna i fizička aktivnost štite od Alzheimera!

Biogen je zakoračio na područje istraživanja na kojem su veliki farmaceutski divovi poput Pfizera i Eli Lilly doživjeli neuspjeh. Ispitivanje lijeka aducanumab trajalo je 54 tjedna na 166 pacijenata, koji su podijeljeni u pet skupina od kojih su četiri primale različite doze lijekova a peta placebo.

Liječenje je dovelo do smanjivanja količine amiloida u mozgu kod skupina koje su primale veće doze lijeka, prema rezultatima objavljenima u petak na stručnom skupu o demencijama u Francuskoj.

Otkriveno kako mozak mentalno putuje kroz vrijeme

Za nakupine amiloida vjeruje se da imaju ključnu ulogu u razvoju simptoma Alzheimera. Smanjenje plakova bilo je to izraženije što je doza lijeka bila viša a bolji su rezultati bili nakon dulje primjene lijeka.

"Ovo je prvi put da je eksperimentalni lijek pokazao statistički značajno smanjivanje amiloida te usporavanje kliničkih simptoma kod bolesnika s blagim oblicima bolesti", kazao je glavni liječnik Biogena Alfred Sandrock.

"Radi se o snažnijem učinku nego što smo se nadali", kazao je Sandrock. Biogen sada treba provesti treću fazu ispitivanja lijeka koja se može koristiti kao osnova za odobrenje lijeka.

Snimajući mozak oboljelih u 26. i 54. tjednu liječenja znanstvenici su utvrdili da se količina plakova kod onih na placebu nije promijenila dok je značajno smanjena kod onih koji su uzimali više doze lijekova. Što je doza bila veća i vrijeme uzimanja lijeka dulje, to je bilo značajnije smanjivanje plakova.

Kognitivni testovi na ispitanicima na kraju istraživanja pokazali su značajnije pogoršane rezultate kod onih na placebu te blago pogoršane kod onih na visokim dozama lijeka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene