Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna na Bliskom istoku

Sirija: Ovo su 34 najvjerojatnije mete mogućeg američkog napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema informacijama novinske agencije Reuters, sirijski su pobunjenici dobili upozorenje zapadnih država da već u sljedećih nekoliko dana mogu očekivati vojni udar s ciljem onemogućavanja daljnjih kemijskih napada.

Zapadne su države sirijsku opoziciju obavijestile da se vojni napad na Siriju može očekivati unutar sljedećih nekoliko dana, izvijestila je novinska agencija Reuters, pozivajući se na izvore koji su sudjelovali na nedavnom sastanku zapadnih izaslanika sa sirijskom oporbenom koalicijom u Istanbulu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Nije donio konačnu odluku Obama pozvao svijet da ne stoji 'paralizirano': Ne možemo prihvatiti da djecu truju plinom

>> Kerryjev žestoki govor: 'Ovim kukavičkim zločinom vrijeđa se naš osjećaj za temeljnu humanost'

Cilj vojne akcije je onemogućiti režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da u budućnosti koristi kemijsko naoružanje, navode isti izvori koji dodaju da su predstavnici opozicije Zapadu dali popis meta za koje smatraju da trebaju biti pogođene.

Foreign Policy je, na temelju podataka organizacije Nuclear Threat Initiative, objavio kartu s 34 najvjerojatnije mete mogućih napada. Riječ je o sirijskim vojnim aerodromima te o lokacijama na kojima se navodno nalaze skladišta i tvornice kemijskog naoružanja.


View Syrian chemical sites and air bases in a larger map

Hagel: Spremni smo

Istovremeno, ministar obrane SAD-a Chuck Hagel u intervjuu BBC-u kazao je da je američka vojska spremna krenuti u akciju odmah, ako bi to naredio vrhovni zapovjednik, predsjednik Barack Obama.

Britanski premijer David Cameron opozvao je parlament s ljetne stanke kako bi zastupnici raspravljali o prošlotjednom navodnom napadu kemijskim oružjem u okolici Damaska. Predstavnici oporbe tvrde da je u tom navodnom napadu ubijeno čak 1.300 osoba, dok režim Bašara al-Asada opovrgava da je do napada došlo.

Tvrdnje da je u okolici Damaska izveden kemijski napad pokušavaju provjeriti UN-ovi inspektori, koji su se jučer, unatoč snajperskoj paljbi, uspjeli probiti do jedne lokacije navodnog napada. Danas su namjeravali nastaviti s inspekcijama, no zbog sigurnosnih su razloga planove odgodili do sutra.

Arapska je liga nakon današnjeg kriznog sastanka priopćila da za navodni kemijski napad odgovornim drži Asadov režim.

Rusija je ponovno upozorila da bi posljedice strane vojne intervencije u Siriji mogle biti 'katastrofalne'. Moskva je danas organizirala let jednog aviona kako bi evakuirala zasad neutvrđeni broj svojih državljana iz Sirije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene