Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregovori se nastavljaju

Ništa od dogovora u Senatu: Propao prijedlog o granici i slanju pomoći Ukrajini i Izraelu

Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1
Migranti pokušavaju prijeći granicu između Meksika i SAD-a - 1 Foto: Afp
Američki Senat nije izglasao prijedlog kojim bi se ojačala sigurnost na granici s Meksikom i poslala pomoć Ukrajini i Izraelu.

Republikanci u Senatu SAD-a u srijedu su odbili podržati prijedlog kojim bi se ojačala sigurnost na granici s Meksikom, ali su rekli da još uvijek mogu odobriti pomoć Ukrajini i Izraelu, što je bilo vezano uz dogovor o granici.

Senat stoga nije uspio odobriti paket od 118 milijardi dolara koji bi pooštrio zakone o imigraciji, pomogao Ukrajini u borbi protiv ruske invazije i ojačao Izrael u ratu s Hamasom. Za mjeru je bilo potrebno 60 glasova, ali je konačan rezultat bio 49 glasova "za" i 50 "protiv".

Pročitajte i ovo Ivan Pernar Nakon organiziranja okupljanja Ivan Pernar pušten na slobodu: Sud mu izrekao zabranu pristupa školama

Republikanci mjesecima inzistiraju da bi se, ako će se Izraelu i Ukrajini slati dodatna pomoć, moralo riješiti pitanje velikog broja migranata koji dolaze na američko-meksičku granicu, što je, tvrde, glavna briga birača.

Mnogi republikanci odmah su odbacili paket čiji su detalji objavljeni u nedjelju, iako je sadržavao mnoge njihove prioritete. I bivši predsjednik Donald Trump pritisnuo ih je da odbiju svaki kompromis po pitanju granice te su na kraju samo četiri od 49 republikanaca u Senatu glasovala za zakon.

"Neki su mi vrlo jasni objasnili da imaju problema sa zakonom", rekao je republikanski senator James Lankford te dodao: "Kažu da je pogrešno vrijeme za rješavanje problema. Žele da pustimo predsjedničke izbore da ga riješe."

Nezavisna senatorica Kyrsten Sinema rekla je da je zbunjena naglom promjenom stava nekih zakonodavaca, izvijestio je Reuters.

"Prije tri tjedna, svatko je želio riješiti krizu na granici. Jučer nitko nije", napomenula je.

Pročitajte i ovo Droga - 4 Važno upozorenje Najopasnija droga na tržištu u ovom trenutku je i najjeftinija: "Dovoljno je nekoliko zrnaca da uzrokuje smrt"

Neuspjeh u Senatu ne znači nužno da SAD neće pružiti pomoć Izraelu i Ukrajini. Ipak, čak i ako prođu u Senatu, neizvjesno je kako će se o prijedlozima glasati u Zastupničkom domu jer ne žele svi republikanci u donjem domu Kongresa pružiti podršku Ukrajini.

"Vidjet ćemo što će Senat učiniti. Dopuštamo procesu da se odvija", rekao je novinarima predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson, ali je pojasnio da dio o granici, čak i da je prošao u Senatu, nikada ne bi dobio potrebnu potporu u Zastupničkom domu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene