447316
447316
447316
447316
447316

SPREMA SE REPRODUKCIJA Rukopis na jeziku koji nitko nikada nije uspio dešifrirati

  • , 21.08.2016., 11:23
  • Autor:
  • komentara

Brojne su teorije o tajanstvenom autoru rukopisa čije ime potječe od osobe koja ga je otkrila, poljskog staretinara Wilfrida Voynicha.

 
 
 
 
Rukopic Voynich (Foto: AFP)
Rukopic Voynich (Foto: AFP)

Jedna od najenigmatičnijih knjiga na svijetu reproducirat će se u Španjolskoj, a radi se o rukopisu Voynich, napisanom na srednjovjekovnom pergamentu na jeziku koji ni najveći kriptografi svijeta nikada nisu uspjeli dešifrirati.

Stotine istraživača provele su život pokušavajući protumačiti tu misterioznu knjigu sa stranicama ispisanima elegantnim rukopisom, s ilustracijama čudnih biljaka i crtežima golih žena.

Djelo načeto vremenom izlazi tek rijetko iz sefa biblioteke Beinecke sveučilišta Yale u SAD-u.

No, mala izdavačka kuća sa sjedištem na sjeveru Španjolske Siloe konačno je nakon desetogodišnjeg napora dobila dopuštenje za reprodukciju i nakladu od gotovo tisuću primjeraka, na veliko veselje direktora izdavačke kuće.

"Dodirnuti Voynicha je stvarno nešto posebno", rekao je Juan Jose Garcia na zadnjem katu muzeja knjiga gdje je sjedište izdavačke kuće, nekoliko ulica od čuvene gotičke katedrale u Burgosu, na sjeveru Španjolske.

Specijaliziran u objavljivanju faksimila, vrlo vjernih reprodukcija starih rukopisa, Siloe je kupio prava reprodukcije za nepoznat iznos kako bi objavio 898 replika.

Namjerava izdati toliko vjerne faksimile manuskripta Voynich da će se vidjeti mrlje, rupe i poderotine koje je doživio stari pergament.

Rukopic Voynich (Foto: AFP)

Siloe kani prodati svaku reprodukciju za sedam do osam tisuća eura i tvrdi da je gotovo 300 kupaca već rezerviralo primjerak.

Raymond Clemens, konzervator biblioteke Beinecke, objašnjava da je Yale odlučio prepustiti prava na reprodukciju djela "jer ga jako velik broj osoba želio konzultirati". "Ako dopustimo da se manuskriptom rukuje toliko često, to će ga uništiti".

Brojne su teorije o tajanstvenom autoru tog rukopisa čije ime potječe od osobe koja ga je otkrila, poljskog staretinara Wilfrida Voynicha, oko 1912. u Italiji. Kad je rukopis podvrgnut datiranju 2009. otkriveno je da je nastao između 1404. i 1438. godine.

Beinecke svakog mjeseca prima tisuće mailova osoba koje misle da su otkrile misterij "koda" korištena pri pisanju djela.

Siloe namjerava utrošiti 18 mjeseci za proizvodnju prvog faksimila rukopisa od 200 stranica, jedva nešto većeg od džepne knjige. Dugi postupak počeo je u travnju kad je fotograf detaljno snimio original. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se