447120
447120
447120
447120
447120

REPORTER KOJI JE SNIMIO OVAJ PRIZOR 'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete...'

Maleni Omran samo je jedno od milijuna djece koja su svakodnevno u opasnosti od bezumnog ratovanja.

 
 
 
 
Omran Daqneesh (Foto: AFP PHOTO / HO / AMC )
Omran Daqneesh (Foto: AFP PHOTO / HO / AMC )

Scena petogodišnjeg Omrana Daqneesha koji sjedi u narančastom stolcu i gleda u daljinu ne znajući što se oko njega događa, preplavila je internet u vrlo kratkom roku.

Dječak čije je lice bilo prekriveno krvlju, a cijelo tijelo prašinom, postao je novi simbol besmisla ratnih stradanja u razorenoj Siriji.

'Vidio sam toliko djece spašene iz ruševina, ali ovo dijete, ta nevinost na njegovom licu, nije imao pojma što se događa. Snimio sam puno zračnih napada, ali na njegovom licu je bilo mnogo više od krvi i prašine', kaže lokalni reporter koji je snimio Omrana, Mustafa Sarout.

Po dolasku u bolnicu, 5-godišnjaka je primio liječnik koji je kasnije rekao da je dječak imao ozbiljnu ranu na glavi, ali da nije plakao dok su je sanirali, bio je preplašen i u šoku. U jednom trenutku on je sjedio na sigurnom u svom domu, u drugom trenutku taj se dom srušio na njega', kaže dr. Mohammed.

Autor ove snimke ostao je iznenađen reakcijom svijeta jer brutalna ubojstva civila u Siriju dio su svakodnevice. 'Ovu djecu bombardiraju svaki dan. Ovo nije iznimka. Ovo je svakodnevica, ruske i sirijske snage se izmjenjuju u bombardiranju civila pred očima cijelog svijeta. Ovo dijete predstavlja ono što se događa milijunima djece u Siriji', kaže Sarout.

Baš kao što je to bio slučaj s malenim Alanom Kurdijem koji se prošle godine utopio uz tursku obalu, i ova Omranova slika postala je simbolom patnje milijuna, u ovom slučaju sirijskog grada koji je nekad bio središte trgovine, a koji je sada podijeljen i svakodnevno pod opsadom.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se