446856
446856
446856
446856
446856

'Ruski poklon stajat će nas milijune, remont MiG-ova nemoguće napraviti u Srbiji'

  • , 17.08.2016., 08:56
  • Autor:
  • komentara

Remont 6 borbenih zrakoplova tipa MiG-29 koje bi Srbija na poklon dobila od Rusije ne može se napraviti u Srbiji i stajat će milijune.

 
 
 
 
MiG-29 (Foto: AFP)
MiG-29 (Foto: AFP)

Šest borbenih zrakoplova tipa MiG-29 koji trenutno nisu u uporabi Rusija želi pokloniti Srbiji, no pod uvjetom da Srbija plati njihov remont.

No, remont je, piše Blic, nemoguće napraviti u Srbiji jer Remontni zavod 'Moma Stanojlović' u Batajnici nema kapaciteta, ni tehničkih ni kadrovskih, za taj posao, a Rusi pak, vjerojatno žele zaraditi na njihovu remontu.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže kako su ti zrakoplovi Srbiji neophodni kako bi sačuvala svoje ratno zrakoplovstvo.

'Ovi zrakoplovi bi omogućili obuku novih pilota, jer su sadašnji piloti rođeni prije 40-ak godina. A istovremeno bi osiguravali i nebo nad Srbijom', kaže Radić. 

Radić ne zna koje su godine proizvedeni, no pretpostavlja da se radi o zrakoplovima koji su sklopljeni 1989. godine, dvije godine prije nego je obustavljena proizvodnja tog modela. Rusija je, inače, povukla sve zrakoplove MiG-29 iz borbenih jedinica i oni se sada nalaze samo u školskim jedinicama i jedinicama za borbenu obuku.

Radić isključuje mogućnost da se remont napravi u Srbiji jer je remont jednog dvosjeda MiG-21, koji je nedavno vraćen u jedinicu, trajao čak - 5 godina. U remont je nedavno ušao i zrakoplov 'orao' koji je na to čekao od prizemljenja 1998. godine. Posljednji MiG-21 jednosjed bio je na remontu 2005. godine.

'Period remonta je vrlo dug, a kadrovi su stari', kaže Radić te dodaje kako se 'poklonu u zube ne gleda' te smatra kako Srbija treba prihvatiti poklon. Potom se, kaže, treba pokušati izboriti za što bolju cijenu remonta u Rusiji. Međutim, smatra kako bi taj aranžman bio prilično skup te da bi tih 6 remontiranih zrakoplova, zajedno s rezervnim dijelovima i raketama Srbiju na kraju mogli stajati 60-70 milijuna dolara.

'Ali činjenica je da su Srbiji ti zrakoplovi neophodni, jer trenutno imamo samo tri letno sposobna MiG-a 29 i niti jedan MiG-21 jednosjed', smatra vojni analitičar. 'Srbiji su ti zrakoplovi potrebni sada, takvi kakvi su'. 

Uobičajeni period za početak isporuke MiG-ova je, inače, od 18 mjeseci do dvije godine od potpisivanja ugovora i uplate avansa.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se