446754
446754
446754
446754
446754

Rusija želi Srbiji pokloniti šest MiG-29 zrakoplova, ali postoji uvjet

  • , 16.08.2016., 13:48
  • Autor:
  • komentara

Srbija može na poklon od Rusije dobiti šest lovaca tipa MiG-29. Cijena toga zasad se ne zna, ali je jasno da ona neće biti fiksna.

 
 
 
 
MiG-29 (Foto: AFP)
MiG-29 (Foto: AFP)

Šest borbenih zrakoplova tipa MiG-29 koji trenutno nisu u uporabi u Rusiji, ta zemlja želi pokloniti Srbiji, no pod jednim uvjetom. Ako Srbija želi te zrakoplove, mora se obvezati platiti njihov remont, koji im je prijeko potreban, prenosi Blic, pozivajući se na anoniman izvor iz srpskog ratnog zrakoplovstva, čija je delegacija nedavno bila u posjetu Rusiji.

"Jedna od opcija je da avione dobijemo na poklon, ali da platimo njihov remont. Ako tako bude dogovoreno, naš je cilj da osiguram da se remont ne radi u Rusiji, već kod nas. Time bismo uposlili našu industriju, a istovremeno bismo ovladali i novom tehnologijom", rekao je navedeni izvor.

Cijena toga zasad se ne zna, ali je jasno da ona neće biti fiksna već će ovisiti o tome kakva bi se nadogradnja radila na tim borbenim zrakoplovima. otvorene su dvije opcije - ruska oprema, ili oprema zapadnog porijekla.

Cijena novih MiG-29 zrakoplova iznosi 65 milijuna dolara. Četiri MiG-29 zrakoplova koje Srbija ima, rok trajanja istječe 2018. godine., a posljednji njihov remont koji je obavljen u Rusiji, Srbiju je stajao 27 milijuna eura.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se