Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Nije ovaj referendum samo Dodikovo dijete, ono ima mnogo više kumova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je ponovila kako referendum koji je u nedjelju održan u bosanskohercegovčakom entitetu Republika Srpska nema pravnog utemeljenja.

Komisija je pozvala sve strane u BiH da se suzdrže od poteza koji bi mogli voditi prema eskalaciji krize.

Pročitajte i ovo Ilustracija U subotu Umirovljenici traže 13. mirovinu: O njihovu zahtjevu glasat će se na referendumu, hoće li tim putem i Hrvatska? Milorad Dodik Sude mu Dodik: "Ako to naprave, morat ćemo reći - doviđenja BiH, adio"

„Jučerašnji referendum nema pravnog temelja budući da je Ustavni sud BiH odlučio suspendirati odluku o referendumu dok sud ne donese odluku o njezinoj ustavnosti. Taj referendum ne može promijeniti konačni i obvezujući karakter odluke Ustavnog suda BiH, stoga potičemo sve strane u zemlji da pitanja dana Republike Srpske riješe u postojećem ustavnom okviru“, rekla je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

„Važno je da se sve strane suzdrže od poteza koji mogu voditi prema eskalaciji situacije, da se fokusiraju na reforme koje su potrebne kako bi se BiH mogla suočiti s ekononskim i socijalnim izazovima i koji je mogu približiti europskom putu“, dodala je Kocijančič.

I prije referenduma, Zapad je upozoravao da se odluke ustavnog suda BiH moraju poštovati.

Građani srpskog entiteta u BiH bili su pozvani izjasniti se o tome o tome hoće li se 9. siječnja nastaviti obilježavati kao dan RS-a, koji je ustavni sud proglasio neustavnim.

Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu o neustavnom referendumu u RS

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu zbog provedbe referenduma u Republici Srpskoj kojim su prekršeni zakoni i ustav, a idućih dana zbog toga će biti saslušane osobe odgovorne za organiziranje tog izjašnjavanja, potvrđeno je u ponedjeljak u Sarajevu.

U priopćenju Suda BiH navodi se kako su oni ovaj predmet otvorili još prije dvadeset dana te kako se ispituju "određene aktivnosti u svezi s neprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH".

"Prikuplja se određena dokumentacija te će određene osobe biti pozvane u Tužiteljstvo BiH", stoji u priopćenju.

Ustavni sud BiH je u studenome 2015. donio pravorijek kojim je utvrdio kako je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS neustavno jer diskriminira Hrvate i Bošnjake koji žive u tom entitetu.

Nakon odluke Narodne skupštine RS od 15. srpnja ove godine da, unatoč presudi, ona ne bude provedena nego da se raspiše referendum na kojemu bi se o njoj izašnjavalo, Ustavni sud BiH je 17. rujna donio privremenu mjeru kojom je takvo izjašnjavanje zabranio.

Unatoč sudskoj odluci, vlasti RS ustrajale su na provedbi referenduma i on je održan u nedjelju. Prema podacima entitetskog provedbenog povjerenstva, koje je pod apsolutnom kontrolom vlasti u Banjoj Luci, sudjelovalo je oko 55 posto upisanih birača od kojih se 99,8 posto izjasnilo za nastavak obilježavanja 9. siječnja kao entitetskog praznika.

Iz Tužiteljstva BiH navode kako je glavni tužitelj Goran Salihović izdao obvezujuću uputu odredivši tim koji će raditi na istrazi o ovom slučaju. Taj je predmet, kako je istaknuto, označen prioritetnim, a tužitelju koji je nadležan bit će osigurani svi potrebni uvjeti za rad na ovom predmetu.

"Tužiteljstvo BiH postupat će sukladno zakonu", stoji u priopćenju.

Neprovođenje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja kazneno djelo za koje se može izreći kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Upućivanje poziva tužiteljstva BiH Miloradu Dodiku može možda značiti rub početka kraja Milorada Dodika, koji je ovaj referendum proveo iz isključivo osobnih interesa, iako moram priznati, nije ovaj referendum samo njegovo dijete, jer ono ima mnogo više kumova. Milorad Dodik je političar, on je predsjednik i ima imunitet prema bilo kakvoj vrsti poziva na sud i saslušanja ili progona. Njemu najprije taj imunitet treba biti skinut, a uopće za bilo kakvo, hipotetski rečeno, uhićenje Milorada Dodika pa i poziv za saslušanje, mora se imati konsenzus svih strana.Prema tome, Tužiteljstvo danas odrađuje posao vrlo iziritirane međunarodne zajednice. Visoki predstavnik (u BiH) danas šuti. On šuti zato jer je zakasnio spriječiti ovaj referendum. Šuti i Vijeće za implementaciju mira, koje također ima ovlasti i suspendirati ovaj referendum i smijeniti Milorada Dodika i to s toga, što unutar članica vijeća nema konsenzusa. Naime, tome se protivi ruski predstavnik.Ono što nas najviše zanima jest položaj Hrvata u Republici srpskoj, koji je po mnogočemu specifičan i specifičniji od onog u Federaciji. Hrvati su ovdje tiha manjina, gotovo bez ikakvih političkih prava. Ivana Petrović, uredinca vanjskopolitičke rubrike Dnevnika Nove TV

Na provedbu referenduma u RS i rezultate koje je objavilo entitetsko provedbeno povjerenstvo u ponedjeljak su reagirali iz Stranke demokratske akcije (SDA), uz ocjenu kako je riječ o manipulaciji i krivotvorenim podacima o izlaznosti birača.

Podatke o broju birača i izlaznosti nazvali su krivotvorenima uz ocjenu kako unatoč poduzetoj političkoj i medijskoj ofenzivi vlast Milorada Dodika nije uspjela za sebe osigurati očekivanu potporu.

"Predsjednik entiteta RS pokušava čitav entitet, a preko njega i cijelu Bosnu i Hercegovinu uzeti za taoca i napraviti od naroda štit za svoju bahatu, korumpiranu i u konačnici neuspjelu desetljetnu vladavinu. Međutim udar na Ustavni sud i Daytonski sporazum samo otvara dodatnu mogućnost da, osim za ekonomske malverzacije koje je dosad uspijevao zataškati, bude kazneno gonjen i za narušavanje ustavnog poretka", stajalište je najveće bošnjačke političke stranke.

Dodik zbog referenduma dobio poziv za saslušanje u Tužiteljstvu BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan je na saslušanje u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u sklopu istrage koja se vodi o organiziranju nezakonitog referenduma održanog u tom entitetu 25. rujna, objavili su ponedjeljak banjolučki mediji.

Radio-televizija RS (RTRS) i "Nezavisne novine" prenijeli su odvojene izjave glasnogovornika Tužuteljstva BiH Borisa Grubešića koji je potvrdio kako je Dodiku upućen poziv na saslušanje.

Potvrda je uslijedila nakon što je ranije tijekom dana objavljeno kako je u Tužiteljstvu BiH otvorena istraga o referendumu kojega je ranije zabranio Ustavni sud BiH te kako slijedi saslušanje osoba povezanih s organiziranjem tog referenduma.

Hrvatska smatra referendum u RS-u neprihvatljivim - MVEP

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova reklo je ponedjeljak kako Hrvatska kao potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini drži neprihvatljivim nedjeljni referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta održan suprotno odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Radi se o neodgovornom činu koji ima potencijal destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i šire područje jugoistočne Europe", navodi MVEP u priopćenju te dodaje kako se Hrvatska zalaže za "opstojnost, cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, u kojoj su sva tri naroda ustavotvorna i ravnopravna".

"Hrvatima u Bosni i Hercegovini Hrvatska jamči i jamčit će na temelju svoga Ustava osobitu skrb i zaštitu", kaže MVEP u priopćenju.

Srbi su u nedjelju održali referendum u Republici Srpskoj o danu entiteta koji je ustavni sud BiH prethodno zabranio, a ovo glasovanje na kojem se skoro 100 posto birača unatoč tomu izjasnilo za 9. siječnja kao danu entiteta pobuđuje strahovanja da bi to mogao biti uvod i u referendum o odcjepljenju srpskog entiteta.

MVEP je rekao kako Hrvatska snažno podržava i pomaže približavanje BiH članstvu u Europskoj uniji. "To je najbolji jamac za ostvarivanje trajne i održive stabilnosti i prosperiteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Vučić poslije referenduma u RS poziva na smirivanje napetosti u regiji

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u ponedjeljak da je nakon referenduma u Republici Srpskoj najvažnije smiriti napetosti u regiji.

"Ako bilo tko misli da je rješenje u sukobima, mi ne samo da u tome nećemo sudjelovati, već se oštro suprotstaviti jer za nas su mir i stabilnost osnovni uvjeti da bi se vidjeli rezultati našeg rada", rekao je Vučić novinarima tijekom posjeta središnjoj Srbiji.

Srbijanski premijer je kao najvažniji rezultat referenduma, na kojem su u nedjelju Srbi u Republici Srpskoj izglasovali da i dalje slave 9. siječnja kao dan entiteta unatoč tomu što ga je ustavni sud BiH proglasio neustavnim, ocijenio to što je glasovanje proteklo bez incidenta i poručio da se treba okrenuti budućnosti, te da je to u telefonskom razgovoru rekao i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, prenosi Radio-televizja Srbije (RTS).

"To je najvažnije i u tome su svi suglasni, uključujući i (bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira) Izetbegovića", rekao je Vučić, naglasivši da će Srbija i ubuduće "činiti sve što može" da bi se stabilizirala situaciju u regiji. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene