451514
451514
451514
451514
451514

Konačni rezultati referenduma u RS-u: 99,81 posto birača zaokružilo 'da'

  • , 26.09.2016., 12:23
  • Autor:
  • komentara

Objavljeni su prvi konačni neslužbeni rezultati referenduma u Republici Srpskoj

 
 
 
 
Foto: AFP
Foto: AFP

99,81 posto birača koji su izašli na referendum glasalo je da se 9. siječnja i dalje obilježava kao Dan Republike Srpske.

Predsjednik Komisije za provođenje referenduma Siniša Karan rekao je kako glasalo 680.116 glasača, odnosno 55,77 posto od ukupnog broja upisanih u birački spisak, javlja RTS.

Nevažećih glasačkih listića bilo je 2264.

"Republički referendum je uspješno obavljen i rezultat referenduma je važeći", istaknuo je Karan.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon prvih je rezultata poručio kako je ,posebno ponosan na činjenicu da je sve prošlo bez incidenata te dodao da će 25. rujna ući u povijest RS.

Referendum koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim izazvao je burne reakcije u BiH.

Prema biračkom popisu kojega su samo za referendum sačinile vlasti RS pravo glasa imalo je 1.219.395 osoba, no koliko je taj popis vjerodostojan ostalo je dvojbeno. Prema posljednjem popisu stanovništva u BiH u RS-u živi 1.228.423 stanovnika, a prema biračkom popisu proistječe kako je njih tek nešto više od deset tisuća malodobno odnosno bez prava glasa.

Karan je ipak ustvrdio kako je popis kojega su u RS-u sačinili "najrelevantniji" odnosno točniji i od popisa stanovništva i od središnjeg popisa birača u BiH.

"To su građani koji s 15. srpnjem imaju prebivalište u RS-u i automatski imaju pravo glasa", kazao je Karan. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se