Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čuli se telefonom

Pahor obećao Kosor: Više ništa neće blokirati Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je, nakon zatvaranja birališta na slovenskom referendumu o arbitražnom sporazumu za rješavanje graničnog spora s Hrvatskom, telefonom razgovarala sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji je rekao da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za ulazak u EU.

'Cijenim njegovu izjavu da ništa više neće blokirati hrvatske pregovore za EU. On je to rekao i u ovoj kampanji vezano za referendum, ali i u našem razgovoru', rekla je Kosor za javnu televiziju. Upitana je li joj Pahor prenio kakav ishod referenduma očekuje, Kosor je rekla da će se sa slovenskim kolegom čuti večeras ili ujutro i ponovila kako joj je Pahor rekao da nema blokada i da će se nastaviti razgovori o svim drugim pitanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija Odgođena sjednica o deblokadi Hrvatske Slika nije dostupna Granično pitanje s Hrvatskom 'Rješenje je stvar prestižne borbe Pahora i Janše'

Nakon sto tisuća prebrojanih glasova slovenskih glasača na nedjeljnom referendumu o arbitražnom sporazumu prema privremenim i neslužbenim rezultatima državnog izbornog povjerenstva za potvrdu ratifikacije arbitražnog sporazuma glasovalo je 54,51 posto glasača, a 45,49 posto protiv. Kosor je podsjetila da svi procesni rokovi iz arbitražnog sporazuma počinju teći kada Hrvatska potpiše pristupni ugovor s Unijom, odnosno 'kada de facto budemo članica EU-a'.

>> Referendum o arbitraži: Odaziv raste iz sata u sat

Premijerka je podsjetila da je dogovorom hrvatske i slovenske vlade riješeno ključno pitanje, odnosno da su hrvatski pristupni pregovori s EU-om odvojeni od međusobnog graničnog pitanja i podsjetila da je otada otvoreno i zatvoreno više pregovaračkih poglavlja nego u četiri godine pregovora prije sporazuma. 'Pokazali smo da znamo njegovati kulturu dijaloga, taj dijalog ide dalje i nakon ovoga otvarat ćemo, odnosno zatvarati otvorena pitanja. Mi ćemo ovdje živjeti zauvijek zajedno kao dobri susjedi i dobro je da se i ta knjiga konačno zatvori', zaključila je Kosor. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene