Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN dao zeleno svjetlo

Razmještaj EULEX-a na Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijeće sigurnosti UN-a u srijedu je dalo zeleno svjetlo za razmještanje policijsko-pravosudne misije Europske unije na Kosovu (EULEX), u okviru postojećeg mandata UN-a.

Srbija i Kosovo su, iako nerado, pristali na suradnju s novom misijom EU-a. 

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan "Oni ne žele mir" Erdogan žestoko napao Izrael: "Hitlera bi učinili ljubomornim svojim genocidnim metodama" Prosvjed Izraelaca ispred zgrade UNRWA-e u Jeruzalemu Nakon niza prosvjeda U Jeruzalemu zapaljena zgrada UN-ove agencije: "Životi osoblja UN-a došli su u ozbiljnu opasnost"

>> Kosovo odbija prijedlog o raspoređivanju EULEX-a

Misija EU je trebala biti razmještena nedugo nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost od Srbije 17. veljače, no odgođena je dijelom i zbog protivljenja Srbije, koju je podržala Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

U priopćenju Vijeća sigurnosti UN-a, koje je jednoglasno prihvatilo svih 15 članica UN-a, članice su pozdravile izvješće glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona o misiji UNMIK-a te namjeru Beograda i Prištine da 'surađuju s međunarodnom zajednicom'.

Vijeće sigurnosti UN-a također je pozdravilo 'nastavak napora EU-a jačanju europske perspektive za cijeli zapadni Balkan, koje daju odlučan doprinos regionalnoj stabilnosti i prosperitetu'.

Posebni izaslanik UN-a za Kosovo Lamberto Zannier, ocijenio je da će očitovanje Vijeća sigurnosti UN-a stvoriti uvjete za brzo razmještanje misije EULEX-a na Kosovu.

Priopćenje o EULEX-u, prvi je puta da se Vijeće sigurnosti UN-a uspjelo suglasiti oko pitanja vezanog uz Kosovo od proglašenje neovisnosti te bivše srbijanske pokrajine u veljači ove godine.

U svojim istupima na sjednici Vijeća ministri vanjskih poslova Srbije i Kosova sukobili su se oko pojedinosti budućeg djelovanja misije EULEX-a, no jasno su prihvatili njezino razmještanje.

Skender Hiseni, ministar vanjskih poslova Kosova, odbacio je plan glavnog tajnika UN-a o statusno neutralnoj misiji EU-a, kao neprihvatljiv i u suprotnosti s Ustavom Kosova. 'Kosovo podupire brzi razmještaj EULEX-a sukladno mandatu iz Deklaracije o neovisnosti, Ahtisarijeva plana, Ustava Kosova i poziva kosovskih institucija da se misija EU-a razmjesti na Kosovu'.

Govoreći pred Vijećem sigurnosti UN-a, Hiseni je ponovio spremnost Prištine na suradnju sa SAD-om, NATO-om i EU-om, izbjegavši spominjanje Ujedinjenih naroda.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić kazao je kako 'Srbija daje punu suglasnost za sporazum od šest točaka i uvjete razmještaja EULEX-a na Kosovu'.

Naglasio je kako je ključno za pristanak Srbije bilo preuzimanje obaveze EU-a, koju je potvrdilo i Vijeće sigurnosti UN-a, da će EULEX biti 'statusno neutralna misija" pod okriljem UN-a i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Predstavnica SAD-a u UN-u Rosmary DiCarlo kazala je da Washington pozdravlja brzi razmještaj EULEX-a na cijelom teritoriju Kosova, te podržala teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, uz isticanje kako je neovisnost Kosova 'nepovratna'.

Predstavnici Francuske i Velike Britanije pozdravili su razmještaj EULEX-a na Kosovu, u koordinaciji s misijom UNMIK-a.

Rusija je pozdravila dogovor Beograda i UN-a o planu od šest točaka o restrukturiranju civilne misije na Kosovu.

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica pozdravio je 'odluku glavnog tajnika UN-a Bana Ki-moona o rekonfiguraciji UNMIK-a i razmještaju misije EULEX-a na cijelom teritoriju Kosova'. Jurica je naglasio da je Hrvatska 24. studenoga potpisala sporazum s EU-om koji će joj omogućiti sudjelovanje u EULEX-u, i pružanje potpore 'regionalnoj stabilnosti jugoistočne Europe'.

Izrazio je očekivanje Hrvatske da će misija EULEX-a pomoći u učvršćenju suvereniteta i neovisnosti Kosova, kao i u jačanju pravne države.

Veleposlanik Jurica također je izrazio želju hrvatske Vlade da 'Republika Srbija i Republika Kosovo ulože značajne napore u izgradnju dobrosusjedskih odnosa'.

Potporu izvješću glavnog tajnika UN Ban Ki-moona izrazili su i predstavnici ostalih članica Vijeća sigurnosti UN.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene