Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro uhodana mreža

ŠOKANTNO Razbijen međunarodni lanac pedofila: Čak su i kupovali 'djecu za zlostavljanje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika međunarodna akcija u koju su bile uključene policije diljem svijeta nakon nekoliko mjeseci praćenja rezultirala je uhićenjima na stotine pedofila koji su na internet stavljali snimke zlostavljane djece.

Policija i drugi organi zakona aktivno su održavali i upravljali internet stranicama, za koje se vjeruje da su dvije najveće na svijetu, a koje su koristili zlostavljači djece diljem svijeta kako bi uz pomoć Tor mreže sakrili svoje prave identitete. 

Pročitajte i ovo Pedofilija - 4 tko će pomoći djeci? Klinička psihologinja o slučaju pedofilije u zadarskoj školi: "Najjače traume ostavljaju zapravo situacije gdje je djetetu to bila bliska osoba" Pedofilija - 2 Određen istražni zatvor Učitelju prijavljenom za zlostavljanje djece policija je pratila mobitel: Javnosti je poznat u kulturnim i crkvenim krugovima

Uslijedilo je na stotine uhićenja diljem svijeta. Jedan od prvih koji je uhićen je Britanac koji je priznao krivnju na sudu u Londonu i od siječnja se nalazi u pritvoru. 21-godišnji Vithusan Puvaneswaran koristio je Tor mrežu, web preglednik za anonimno surfanje, kako bi anonimno ušao na neke od američkih sajtova i izradio ogromnu kolekciju fotografija i video snimaka. Kada su pretražili njegov dom u zapadnom dijelu Londona prošle godine istražitelji su pronašli velik broj fotografija zlostavljane djece.

Njegov identitet su otkrili američki istražitelji koji su započeli operaciju na američkom sajtu Playpen. Dokumenti i dokazi predočeni sudu tu stranicu opisuju kao 'najveću na svijetu'.

U veljači 2015. agenti FBI-ja preuzeli su kontrolu nad stranicom i iskoristili je kako bi hakirali računala korisnika, otkrili njihove prave identitete i uhitili ih. U dva tjedna FBI je identificirao više od 1.300 korisnika te stranice i informacije o njihovim identitetima proslijedio policijama diljem svijeta. Uslijedila su uhićenja u Grčkoj i Čileu, a potom i u Velikoj Britaniji

Operacija u SAD-u vođena je zajedno s Europolom. Ciljali su na još jednu stranicu, ovaj ti put europsku koja je također koristila Tor mrežu kako bi prikrila identitete korisnika. Operacija FBI-ja dovela je do uhićenja tri američka državljana koji su navodno bili administratori na toj web stranici. Dvojica su priznala krivnju, a treći je još 'na obradi'. Ta je stranica otkrivena u suradnji s Europolom i australskom policijom koji su radili na drugim stranicama povezanim sa zlostavljanjem djece.

Australska policija je dobila dozvolu za 'upad' stranicu u KidClub, jednu od najvećih na svijetu, s više od 400.000 članova. Tu je stranicu navodno kontrolirao i administrirao jedan Danac. Kako bi mogli pristupiti fotografijama i snimkama, članovi su prvo morali dati neke svoje fotografije i snimke zlostavljanja djece. Djeca žrtve u rukama su držali natpis na kojem je pisalo 'The Kids Club' i korisničko ime njihova zlostavljača.

Australska policija identificirala je 34-godišnjeg Shannona McCoolea iz Adelaidea. McCoole, koji je bio ključni administrator na tom sajtu, dobio je 35 godina zatvora za seksualno zlostavljanje djece koja su mu proteklih godina bila povjerena na skrb. Nakon što su ga uhitili, istražitelji su još mjesecima koristili njegov identitet što im je pomoglo da neometano ulaze na sajt i identificiraju ostale zlostavljače, uključujući i trojicu američkih organizatora koje je kasnije uhitio FBI.

Također su identificirali i ključnog zlostavljača, Danca, koji je opisan kao jedan od najgorih pedofila u Europi, a koji je također pomagao kontrolirati KidClub. 48-godišnjak je uhićen nakon što su australski detektivi, u ulozi McCoolea, odglumili online razgovor s njim, tijekom kojeg mu je u dom upala danska policija, uhitila ga i na taj način dobila pristup njegovu računalu.

Uhićenom 48-godišnjaku sudit će se u Danskoj. Istražitelji su pronašli dokaze da je na raznim stranicama objavio 3.696 fotografija i 116 video snimaka zlostavljanja djece. Danska policija tvrdi kako su pravila za članove na tom sajtu nedvojbeno dovela do mnogobrojnih seksualnih napada na djecu. Na sudu se moglo čuti i kako je jedan član otputovao u Rumunjsku s namjerom 'da kupi ili na neki drugi način nabavi dijete' koje bi mogao seksualno zlostavljati. Iako je Danac kategorički odbijao priznati da je bio jedna od ključnih figura na toj mreži, Australac McCoole u prosincu prošle godine policiji je dao dokaze protiv njega.

Direktor Europola Rob Wainwright je kazao kako je Operacija Pacifier bila vrlo uspješna te kako su uspjeli ugasiti stranicu i osigurati da se fotografije zlostavljanja više nikada ne mogu koristiti. Napomenuo je kako je istraga obuhvatila više od 3.200 slučajeva zlostavljanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene