Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užas u Irskoj

Ravnatelj iz pakla pod istragom: Prijavilo ga osoblje, a tortura koju su prolazila djeca za neke je bila nepodnošljiva

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Ravnatelj jedne irske srednje škole suspendiran je zbog optužbi za višegodišnje emocionalno i fizičko zlostavljanje učenika.

Agencija za zaštitu djece te Odbor za obrazovanje i obuku (ETB), koji je pokrovitelj škole, istražuju optužbe protiv ravnatelja jedne irske srednje škole, a riječ je o višegodišnjem emocionalnom i fizičkom zlostavljanju učenika.

Optužbe su vrlo teške i brojne, a među njima je i ona da je pred drugim učenicima natjerao autističnog učenika na djelomično svlačenje, zatim se navodi i uklanjanje posebnih igračaka koje autistična djeca koriste kao sredstvo za smirenje, neprikladan fizički kontakt s učenicima uključujući grljenje i sjedenje u krilu te verbalno omalovažavanje djece koja pohađaju školu.

Osoblje prijavilo ravnatelja

Optužbe je ETB-u ranije ove godine poslalo osoblje škole, a popis u koji je RTÉ imao uvid, opisuje velik broj incidenata koji uključuju ravnatelja, a kojima je osoblje svjedočilo. Pismo poslano Odboru potpisali su gotovo svi djelatnici škole.

Nakon toga je ravnatelj do daljnjega suspendiran, odnosno poslan na administrativni dopust. On tvrdi da su optužbe potpuno lažne: ''Radio sam svoj posao pošteno i nikada nisam nikoga zlostavljao.''

Školu pohađaju učenici koje je osoblje opisalo kao izuzetno ranjive, a uključuju studente koji su beskućnici ili su pod posebnom skrbi. U svojem pismu navode i da su morali skrivati pojedine učenike od ravnatelja kako bi ih zaštitili jer su mu oni bili posebno na meti.

Niz teških incidenata

Mnogi od incidenata navedenih u pritužbi odnose se na ravnateljevo postupanje prema učenicima s invaliditetom.

Jednoga je od njih skinuo u učionici kako bi mu stavio košulju i kravatu dok je učenik bio vidno uznemiren i plakao, a ravnatelj je želio da svi učenici s intelektualnim teškoćama nose svoje školske uniforme, premda je bio svjestan da mnogi od njih imaju senzorne probleme i da je materijal od kojeg je uniforma napravljena nekima neudoban.

Osoblje se žalilo i da ravnatelj stalno omalovažava dijete s posebnim potrebama nazivajući ga pogrdnim imenima, govoreći mu da je glupo, tvrdoglavo i nezrelo, što je dijete uzrujalo, a on bi se nakon toga udaljio.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajuće Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto

Jednog autističnog učenika ravnatelj bi u mnogo prilika zgrabio i jako ga grlio 30 sekundi do minute što je dječaku stvaralo veliku neugodu, a zlostavljanje je uključivalo i sjedenje u krilu zbog navodnog smirivanja. 

Roditelji ovog djeteta, koji nisu bili upoznati s pojedinostima pritužbe osoblja, razgovarali su s RTÉ-om o svojim odnosima s ravnateljem i o pritužbama koje su uputili.

Oni uključuju izvještaje o uznemirujućim telefonskim pozivima ravnatelja majci u kojima je mogla čuti svog uznemirenog sina ili u pozadini ili na razglasu. Njezin sin tinejdžer je neverbalan, ali je rekla da bi, kada bi se spomenulo ravnateljevo ime, rekao: "Ne, mama, ne, mama, ne, mama."

Osoblje je navelo i niz prilika u kojima je ravnatelj vikao i psovao roditelje, a kako tvrde, jednom je roditelju i jednom učeniku - odvojeno - rekao "Je*i se!": "Kad ga je jedna učenica nekoliko puta zamolila da je ostavi na miru, on nije htio i rekao bi: Ja sam tvoj šef."

Osoblje se također žalilo da djeci s posebnim potrebama nije pružena obrazovna potpora na koju imaju pravo i da je to nešto zbog čega su duboko zabrinuti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Incident ili praksa? VIDEO Vlak udario radnike, čini se da su znali da stiže: Pojavila se snimka - ''Ako kažem vlak, maknite se!''

"To su tračevi"

Ravnatelj je optužbe odbacio, kazavši da je riječ o tračevima iz zbornice i materijalu kojim ga se namjerno želi diskreditirati.

ETB je u priopćenju potvrdio da je u tijeku istraga te da trenutno ne mogu više komentirati.

Pismo, koje je potpisala većina osoblja škole, završava riječima da je dobrobit učenika bila najvažnija u stvaranju ovog dokumenta i mole Odbor da poduzme hitne mjere, a smatraju da nisu imali drugu mogućnost nego se obratiti Odboru na ovaj način s obzirom na teško okruženje u kojem se nalaze.

Iz Odbora su poručili da su u svakom trenutku predani osiguravanju najviših standarda usluge i dobrobiti za sve učenike o kojima skrbe, kao i za cijelu školsku zajednicu.






 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene