Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće

Alarmantni podaci: Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina skočio za skoro 80 posto

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Čimbenici poput pretilosti i konzumacije alkohola doprinose zabrinjavajućem porastu globalnih slučajeva raka među mlađim ljudima, sugeriraju rezultati studije.

Znanstvenici su procijenili da je između 1990. i 2019. došlo do porasta novih slučajeva raka za 79 posto među mlađima od 50 godina.

Tim sa Sveučilišta Edinburgh i Medicinskog fakulteta Sveučilišta Zhejiang u Kini analizirao je podatke iz Studije o globalnom teretu bolesti iz 2019. za 29 vrsta raka u 204 zemlje i regije.

Analizirali su nove slučajeve, smrtne slučajeve, zdravstvene posljedice i faktore rizika kod ljudi u dobi od 14 do 49 godina, procjenjujući godišnju stopu za svaku godinu.

Postavljeno je 3,26 milijuna novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina u 2019., što je povećanje od 79,1 posto od 1990. godine. I smrtnost je porasla za 27,7 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija samo u Hrvatskoj Zvala bolnicu 347 puta kako bi se naručila na operaciju, nitko joj se nije javio: "Dnevno preko naše klinike prijeđe i preko 300 ljudi"

Iako genetika vjerojatno igra ulogu, znanstvenici upozoravaju da su "glavni čimbenici rizika od raka" pušenje, konzumacija alkohola te prehrana bogata mesom i soli, ali siromašna voćem i mlijekom, uz prekomjernu težinu, nisku tjelesnu aktivnost i visoki šećer u krvi.

Rak dojke čini najveći udio slučajeva - 13,7 na 100.000 ljudi, dok su slučajevi raka dušnika i prostate u najvećem porastu s 2,28 posto, odnosno 2,23 posto godišnje.

Međutim, slučajevi raka jetre kod mlađih od 50 bili su u padu 2,88 posto svake godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija širenje virusa U jednoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom: Ravnateljica bolnice otkrila kakvi su simptomi

Regije s najvišim stopama raka među mlađima od 50 godina bile su Sjeverna Amerika, Australazija i Zapadna Europa.

Autorica studije dr. Xue Li iz Centra za globalno zdravlje pri Institutu Usher Sveučilišta u Edinburghu, rekla je da je rak među mlađima od 50 godina u Ujedinjenom Kraljevstvu imao "uzlazni trend" od 1990. do 2010., ali da je "ukupna stopa incidencije ostala stabilna" od 2010. do 2019. godine.

"Srećom, godišnja stopa smrtnosti od raka u toj dobnoj skupini u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno opada, što je potvrda izvanrednih napora u probiru i liječenju raka u posljednja tri desetljeća", dodala je.

Objava studije u časopisu BMJ Oncology uslijedila je nakon što je dobrotvorna organizacija Cancer Research UK ustvrdila da je napredak u liječenju raka pomogao spasiti 1,2 milijuna života u Velikoj Britaniji od sredine 1980-ih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene