Obavijesti Video Pretražite Navigacija
26. dan rata

Pentagon: "Vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine." Zelenski: Svaki kompromis u pregovorima bit će stavljen na referendum

Ruski napad na Ukrajinu traje 26. dan. U Kijevu je u napadu pogođen trgovački centar. Poginulo je najmanje osam ljudi. Najavljen je novi policijski sat za grad, sve do srijede ujutro. Ukrajinci za odbili ultimatum Rusa da im predaju Mariupolj. Rusija i Ukrajina krenuli su u još jednu rundu progovora.

 

  • Nastavljena je nova runda pregovora.
  • Rusija je u noći pogodila trgovački centar u Kijevu, ubijeno je najmanje osam ljudi. Za grad je najavljen novi policijski sat.
  • Ukrajinci su odbili Rusima predati Mariupolj, granatiranje 300.000 stanovnika zarobljenih u skloništima je nastavljeno.
  • Otvoreno je osam humanitarnih koridora, niti jedan nije prema Mariupolju.
  • Kina je objavila da šalje humanitarnu pomoć Ukrajini.
  • Češki premijer Petr Fiala kazao je da Putin čini "ratne zločine u Ukrajini i da ga treba zaustaviti.

Stanje iz minute u minutu pratite u nastavku:

00:08 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistirao je u ponedjeljak navečer na potrebi za sastankom "u bilo kojem obliku" sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi se "zaustavio rat" u Ukrajini.

"Vjerujem da je bez ovog sastanka nemoguće u potpunosti razumjeti na što su oni (Rusi) spremni kako bi zaustavili rat", rekao je Zelenski u razgovoru za Suspilne, ukrajinski regionalni državni medij.

Međutim, upozorio je da Ukrajina ne može "prihvatiti nikakav ultimatum Rusije". Dosad je održano nekoliko razgovora licem u lice i putem videoveze između ruskog i ukrajinskog izaslanstva od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U intervjuu za Suspilne Zelenski je rekao da će svaki kompromis postignut u pregovorima s Rusijom biti stavljen na referendum u Ukrajini. Osvrnuo se i na pitanje članstva Ukrajine u NATO-u.

"Svi smo to već shvatili. Ne primaju nas (u NATO), jer se one (zemlje članice) boje Rusije. To je sve. A mi se moramo smiriti i reći: 'OK, (bit će potrebna) druga sigurnosna jamstva'", kazao je.

"Postoje zemlje NATO-a koje žele biti jamci sigurnosti (Ukrajine)... koje su spremne učiniti sve što bi Savez morao učiniti da smo mi članica. I mislim da je to normalan kompromis", dodao je Zelenski.

Također je rekao kako vjeruje da je pitanje Krima, koji je Moskva anektirala 2014. i regije Donbasa na istoku Ukrajine, u kojoj su proruski separatisti proglasili dvije republike, "vrlo teška priča za sve". "Da bismo pronašli izlaz, prvo moramo napraviti prvi korak prema sigurnosnim jamstvima i prekidu vatre", istaknuo je. "Tijekom prvog sastanka s predsjednikom Rusije spreman sam pokrenuti ta pitanja, ona su relevantna, ona su važna za nas", zaključio je Zelenski.

00:02 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je najnovije obavještajne podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu. U njima se navodi kako je Rusija tvrdila da je ispalila niz hipersoničnih projektila na ciljeve u zapadnom dijelu zemlje.

Ministarstvo je dodalo da je, ako su te tvrdnje istinite, vjerojatno korišten balistički projektilni sustav nazvan Kinzhal. Međutim, dodaje se da je "malo vjerojatno" da će implementacija takvog sustava utjecati na ishod ruske kampanje.

23:59 Europol je u ponedjeljak upozorio na rizik da ukrajinske izbjeglice padnu u ruke mreža za trgovinu ljudima u Europskoj uniji, pozivajući zemlje koje ih primaju da budu na oprezu. Više čitajte >>OVDJE.

23.50 Ruski regulator za medije blokirao je u ponedjeljak pristup stranici francuskog kanala Euronews, u sklopu jačanja kontrole nad informacijama povezanima s ruskim napadom na Ukrajinu.

Po ruskim novinskim agencijama, Roskomnadzor je blokirao stranicu euronews.com i njezinu rusku verziju ru.euronews.com na osnovi zahtjeva tužiteljstva. Motiv za blokadu nije naveden.

Od početka ruske intervencije u Ukrajini 24. veljače, ruske vlasti značajno su pojačale kontrolu nad informacijama koje se objavljuje na internetu. Mnogim ruskim i stranim medijima, među kojima je i BBC, zabranjen je pristup, a Facebook i Instagram moskovski je sud u ponedjeljak proglasio "ekstremističkima". Ograničen je i pristup Twitteru.

Roskomnadzor je osim toga optužio Google i YouTube da se bave "terorističkim" aktivnostima, što je prvi korak prema mogućoj blokadi.

23:10 Videonovinar Mstislav Černov i fotograf Evgenij Maloletka iz Associated Pressa jedini su strani novinari koji su ostali u Mariupolju i puna dva tjedna izvještavali o ratnim strahotama. Svoju su priču ispričali dopisnici Lori Hinnant. Njihovu potresnu ispovijest možete pročitati >>OVDJE

23:06 Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo američkog veleposlanika Johna Sullivana na sastanak zbog Bidenovih "nedavnih neprihvatljivih izjava". 

23:05 U sjevernom gradu Černihivu zabilježeno je pet slučajeva privođenja ruskih snaga lokalnih dužnosnika, javlja agencija Interfax-Ukrajina.

Pozivajući se na web stranicu ukrajinskog parlamenta, navodi se da su ruske snage uhitile poglavare dvaju sela i jednog lokalnog vijećnika, dok su dva službenika lokalne vlade također oteta.

U međuvremenu, na istoku Ukrajine, Rusi su oteli poglavara sela u Harkovu, prenosi novinska agencija UNIAN.

22:53 Visoki predstavnik EU za vanjske poslove sugerirao je da ovog tjedna neće biti novog paketa sankcija protiv Rusije.

Josep Borrell govorio je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanaka ministara vanjskih poslova i obrane Unije u Bruxellesu.

"Formalno usvajanje sankcija zahtijeva proceduru i mislim da tijekom ovog tjedna to neće biti formalno usvajanje sankcija, prema našim procedurama." No, rekao je, kada se čelnici EU-a sastanu kasnije ovog tjedna, na summitu u Bruxellesu, vjerojatno će razmotriti "što se još može učiniti".

Borrell je rekao da treba postojati "učinkovit odgovor koji neće dovesti do nepodnošljivih troškova za države članice".

22:39 Američko ministarstvo obrane optužilo je Rusiju da je počinila ratne zločine u Ukrajini, rekavši da postoje "jasni dokazi" da se takva kaznena djela događaju.

Pentagon je rekao da će pomoći u prikupljanju dokaza o zločinima.

"Svakako vidimo jasne dokaze da ruske snage čine ratne zločine i pomažemo u prikupljanju dokaza o tome", rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Rekao je da će SAD pridonijeti istražnom procesu,. "Što se tiče onoga što bi iz toga proizašlo, to nije odluka koju bi vodstvo Pentagona donijelo."

22:17 Više članova tehničkog osoblja u postrojenjima za radioaktivni otpad u Černobilu uspjelo je otići, priopćila je UN-ova nuklearna straža.

Postrojenje, poprište najgore nuklearne nesreće na svijetu 1986. godine, preuzele su ruske snage prošlog mjeseca u sklopu svoje invazije na Ukrajinu i od tada su zaposlenici tamo na dužnosti.

"Ukrajinsko regulatorno tijelo reklo je da je otprilike polovica odlazeće smjene tehničkog osoblja otišla jučer, a ostatak je uslijedio danas, s iznimkom 13 članova osoblja koji su se odbili rotirati", navodi se u priopćenju Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Dodaje se da je većina ukrajinskih stražara, koji su također tamo bili otkako je zarobljena, također ostala na mjestu.

Pročitajte i ovo Vojni analitičar Ivica Mandić - 1 MOGUĆ PREOKRET? Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ta je sankcija nešto što bi Rusiju bacilo na koljena i vratilo je u 19. stoljeće"

22:14 Gradsko vijeće Mariupolja priopćilo je da su ruske snage pucale na dvije obitelji koje su se evakuirale automobilima iz opkoljenog grada. Najmanje dvoje djece je ranjeno i u teškom su stanju. Osim automobila, 21. ožujka iz grada je krenulo 20 autobusa s ljudima.

21:29 Četvero djece prebačeno je u bolnicu nakon što su naletjeli na rusku vojsku pri pokušaju evakuacije, tvrdi ukrajinski guverner.

Oleksandr Starukh, koji je guverner jugoistočne ukrajinske regije Zaporizhzhia, rekao je da su autobusi koji su pokušavali doći do humanitarnih koridora bili napadnuti.

"Danas je težak dan, jer djeca opet pate. Četvero djece je prebačeno u bolnicu. Troje djece našlo se pod vatrom u nekadašnjoj četvrti Huliaipil, sadašnjem Pologivsky. Obitelji su napustile Mariupol, pobjegle. Jedno dijete je u kritičnom stanju. Još jedna obitelj našla se pod vatrom u selu Kamyanske, kao i dijete u kritičnom stanju. Ovi se zlikovci nastavljaju boriti s djecom. Ali mi ćemo morati odgovarati za sve. Za svako dijete. Za svaki život."

21:03 Ruski tabloid napravio je pogrešku i objavio navodne službene brojke poginulih ruskih vojnika u ratu s Ukrajinom, a pozvali su se na tamošnje ministarstvo obrane. Ubrzo su objavu i uklonili. Više pročitajte >>OVDJE.

20:16 Vojni analitičar Ivica Mandić je za Dnevnik Nove TV govorio o sankcijama koje će Rusiju baciti na koljena i vratiti ih u 19. stoljeće. Također, dotaknuo se Putinovog cilja, ali i mogućeg završetka rata. >>Opširnije

20:08 Pada li nova željezna zavjesa nad Europu? NATO gomila vojne brodove kod zemlje koju stratezi smatraju najslabijom karikom saveza. >>Opširnije

20:02 Ukrajina ne može prihvatiti nikakve ruske ultimatume kako bi se zaustavilo rat, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u razgovoru za ukrajinsku radioteleviziju. >>Opširnije

18:43 Bjelorusija, bliski ruski saveznik, uskoro bi mogla napasti Ukrajinu i sprema se potencijalno dopustiti Rusiji postavljanje nuklearnog oružja na bjelorusko tlo, izjavio je visoki obavještajni dužnosnik NATO-a. >>Opširnije

18:41 Prema riječima dužnosnika u Odesi, ruske pomorske snage granatirale stambene zgrade na periferiji lučkog grada. Grad se do sada nije suočio s bombardiranjem i borbama koje su doživjela druga područja. Ali to je ključna luka, nedaleko od granice s Moldavijom, i smatra se strateškom metom ako Moskva pokušava proširiti svoju kontrolu duž obale Crnog mora. Glasnogovornik regionalne vojne uprave rekao je da nije bilo žrtava, piše BBC.

18:15 Objavljena je nova snimka napada ruskih vojnika na prosvjednike. Upotrijebili su šok granate te pucali po prosvjednicima u Hersonu na jugu zemlje, prenosi Reuters.

17:53 Najmanje osam osoba poginulo je nakon što je kasno u nedjelju granatiranje pogodilo trgovački centar u Kijevu, uništivši obližnje zgrade i ostavivši hrpu ruševina i olupina raširenih na nekoliko stotina metara.

17:48 Šef regionalne vojne uprave ukrajinske vlade u Donjecku rekao je u ponedjeljak da su grad Avdiivka i njegova okolna područja pogodila ruska zračna i topnička vatra.

Pavlo Kyrilenko je u izjavi na svom Telegram računu rekao da je najmanje jedan civil ubijen, a najmanje dvoje ozlijeđeno u nedavnim napadima, te da su zabilježena šteta od granatiranja i požari na 15 lokalnih adresa.

Pročitajte i ovo Amelia Anisovič - 2 BIJEG IZ RATNOG VIHORA Cijeli svijet plakao je uz snimke ukrajinske djevojčice koja pjeva u skloništu pod granatama, a sada je u Poljskoj nastupila pred punom dvoranom

16:59 Ukrajina kaže da je oslobodila Makariv od ruskih snaga. Ako je istina, to se smatra značajnim s obzirom na stratešku važnost grada na glavnoj cesti prema Kijevu sa zapada.

 

16:49 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je Kinu da odigra "važnu ulogu" u naporima za rješavanje sukoba u Ukrajini.

"Ukrajinsko-kineski odnosi desetljećima se temelje na međusobnom poštovanju, razumijevanju i koristi. Dijelimo stav Pekinga o potrebi pronalaženja političkog rješenja za rat protiv Ukrajine i pozivamo Kinu kao globalnu silu da igra važnu ulogu u tim naporima", naveo je.

16:29 Ukrajinski pregovarač Mihajlo Podoljak objavio je na Twitteru da Rusija ustrajno pokušava pravno opravdati masovnu agresiju na Ukrajinu.

"Priče o biolaboratorijima, nacističkim bataljonima, granatiranju Donjecka teškim topništvom s tisućama žrtava. Sve je to apsolutna laž, koju svijet odbacuje uživo gledajući rat."

16:06 Lesia Vasilenko izjavila je da ruske trupe u glavnom gradu Ukrajine "ubijaju civile iz blizine". U Kijevu je ponovno uveden policijski sat kako bi se civili zaštitili.

16:05 SAD je zabilježio povećanu rusku pomorsku aktivnost na sjeveru Crnog mora, izjavio je visoki američki obrambeni dužnosnik, piše CNN.

Dužnosnik je rekao da SAD vjeruje da je dio granatiranja oko ukrajinskog grada Odese dolazio s tih ratnih brodova, ali da još uvijek nema naznaka neminovnog amfibijskog napada na Odesu.

Rusija ima više od desetak ratnih brodova u sjevernom Crnom moru, uključujući amfibijske brodove, površinske borce, čistač mina i patrolne čamce, prema dužnosniku.

15:59 Slovenija se zalaže za jačanje ekonomskih sankcija protiv Ruske Federacije, uključujući i zabranu uvoza ruskih energenata u EU, kazao je u ponedjeljak slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar.

15:22 Rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je pozvalo američkog veleposlanika i uručilo mu protesnu notu zbog zadnjih izjava američkog predsjednika. Priopćili su mu da su veze između SAD-a i Rusije na rubu prekida. Komentare američkog predsjednika Joea Bidena o ruskom Vladimiru Putinu nazvali su neprihvatljivim. Biden je Putina nazvao ratnim zločincem.

14:25 Ruski i ukrajinski mirovni pregovarači održali su devedesetominutni videopoziv, a radne skupine će se nastaviti sastajati tijekom dana, rekao je ukrajinski pregovarač. David Arahamia, član ukrajinskog tima kazao je da danas rade cijeli dan.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield upozorila je da su male šanse za napredak u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine. "Podržali smo pregovore koje je predsjednik Zelenski pokušao s Rusima, a ja koristim riječ pokušao jer se čini da su pregovori jednostrani, a Rusi se nisu priklonili bilo kojoj mogućnosti za pregovorno i diplomatsko rješenje", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Vrijeme ide na ruku obrani Kijeva'' Analitičarka objasnila zašto je Putinu toliko važan Mariupolj: "To je njegova osveta..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DVOJEZIČNA STRANICA Predstavljena internetska stranica Hrvatska za Ukrajinu: Detalji o socijalnoj i pravnoj pomoći, pravu na naknadu, zdravstvenoj zaštiti...

14:24 Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da je napad na Mariupolj za ruskog predsjednika Vladimira Putina osobna stvar jer ga nije uspio zauzeti 2014., u vrijeme kada je Rusija anektirala poluotok Krim od Ukrajine. "Mislim da se Putin osobno sveti građanima Mariupolja. To je kolektivna kazna za njihovo odbijanje ruskog tutorstva", rekla je.

Navodi kako napori da se s humanitarnim zalihama stigne do grada i dalje propadaju. "Da Putin to želi, mariupoljski humanitarni koridor bi već bio otvoren. Rusi uništavaju bolnice, kazalište u kojem su bili smještene izbjeglice, džamiju, crkve... ništa ih ne sprječava", dodala je Vereščuk.

14:21 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je Europi uputio apel da zaustavi uništavanje Kijeva. "Sad je Kijev zatvoren. Šuti u iščekivanju nove sirene za zračni napad koja će ljude natjerati u skloništa", dodao je. U videu je pustio isječak sirene za zračni napad u trajanju od dvadesetak sekundi, nazvavši je zvukom koji Ukrajinci slušaju "satima, danima i tjednima". "Zvuk sirene je nešto s čime Ukrajinci žive, rade i pokušavaju spavati. Liječe svoje rane, rađaju bebe i umiru", dodao je.

Što se događalo ranije tijekom dana pogledajte >>OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene