Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

"Koliko će Putin biti očajan?" Britanski zastupnik upozorio na bitan problem koji muči cijeli svijet ako Rusija izgubi rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp
Ukrajina se bori s lošim uvjetima u Hersonu nakon što su taj grad u petak evakuirale ruske snage. Naime, grad je još uvijek bez vode, struje i grijanja. Associated Press izvijestio je da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prevezen u bolnicu, što Rusi demantiraju.

 

  • Volodimir Zelenski posjetio je Herson nakon povlačenja Rusa
  • Ukrajinske snage pokušavaju Hersonu vratiti struju, vodu i grijanje
  • Šef CIA-e u Ankari se sastao s ruskim kolegom 
  • Sergej Lavrov završio je u bolnici na Baliju 
  • Probleme u Hersonu stvaraju mine i projektili koji nisu eksplodirali
  • Volodimir Zelenski optužio Rusiju za ubijanje civila u Hersonu

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:29 "Rusija bi mogla postati kaotična država s nuklearnim pogonom ako na proljeće nastavi gubiti rat u Ukrajini", rekao je danas britanski zastupnik Bob Seely.

"Kada ruska država izgubi ovaj rat, onda se moramo početi pitati koliko će Putin biti očajan i što će se dogoditi unutar Rusije. Mislim da moramo početi razmišljati o završnici, jer će se završnica vjerojatno početi događati na proljeće", dodao je.

"Moramo početi razmišljati o potencijalnom neuspjehu Rusije i kako izgleda katastrofa kaotične Rusije na nuklearni pogon", rekao je Seely, prenosi Sky News.

22:17 Ukrajinski nacionalni operater Ukrenergo objavio je u ponedjeljak da je Rusija uništila ključnu elektranu u Hersonu prije povlačenja trupa iz grada i s desne obale Dnjepra prošlog tjedna.

"Elektrana koja je opskrbljivala strujom cijelu desnu obalu u regiji Herson i značajan dio regije Mikolajiv je praktički uništena", napisao je predsjednik Ukrenerga Volodimir Kudricki na Facebooku.

Dodao je da je to jedna od "posljedica bespomoćnog straha okupatora prije njihova bijega".

"Veći dio oslobođene regije Hersona je bez struje od 6. studenoga", nastavio je Kudricki. “Dajemo sve od sebe da što prije opskrbimo ljude električnom energijom”, napisao je.

Ukrajina je "proslijedila popis opreme koja je potrebna regiji Herson našim međunarodnim partnerima", rekao je, dodajući da su "Poljska i Francuska već odgovorile".

Ruska vojska izvela je nekoliko valova napada bespilotnim letjelicama na ukrajinsku energetsku infrastrukturu posljednjih tjedana.

20:58 Opća skupština UN-a većinom je glasova usvojila nacrt rezolucije o naknadi štete Kijevu. Rezoluciju su podržale 94 članice organizacije, 14 je bilo protiv, a predstavnici još 73 zemlje bili su suzdržani. Sastanak su inicirali Kanada, Gvatemala, Nizozemska i Ukrajina.

Moskva se usprotivila usvajanju dokumenta, rekavši da on "ne podnosi pravnu kritiku" i da je "beznačajan pokušaj legalizacije onoga što nije legalizirano sa stajališta međunarodnog prava". Stalni predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja naglasio je da zapadne zemlje pokušavaju iskoristiti ruska državna sredstva koja su blokirala za nastavak isporuka i plaćanje oružja koje je već prebačeno u Kijev. Ovu priliku nazvao je "bezobraznom pljačkom", prenose RIA Novosti.

Stalni predstavnik Rusije također je upozorio da bi usvajanje rezolucije moglo biti "bumerang" kao odgovor njezinim inicijatorima. Prema njegovim riječima, takva odluka samo će dovesti do povećanja nestabilnosti i napetosti u svijetu.

19:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio se na neočekivan potez te je potpisao dekret kojim se ukida dobna granica za one koji žele sklopiti prvi ugovor o službi u oružanim snagama. Time se mijenja dobna granica, prije su Rusi koji pristupaju vojsci morali biti mlađi od 40. Prema tom dekretu, od sada strani državljani mogu služiti u Oružanim snagama Ruske Federacije, javlja ruska Izvestia.

17:35 Rusija je stavila glumca Jima Carreyja na crnu listu, prenosi Tass.

17:32 Europska unija opskrbila je Ukrajinu oružjem u vrijednosti od najmanje osam milijardi eura, rekao je europski diplomat Josep Borrell na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka Vijeća EU-a u ponedjeljak u Bruxellesu.

"Europska unija i zemlje EU-a osigurale su oružje u vrijednosti od najmanje osam milijardi eura. To je 45 posto američkih napora", rekao je Borrell.

17:30 Kremlj je potvrdio činjenicu pregovora između Rusije i Sjedinjenih Država u Ankari. Rusko-američki pregovori održali su se 14. studenog u Ankari, na inicijativu Sjedinjenih Država. To je u ponedjeljak TASS-u priopćio tajnik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

16:40 Guverner ruske regije Belgorod Vjačeslav Gladkov javlja da je kod sela Kozina izbio požar na spremnicima s gorivom nakon što je na njih bačen projektil.

Prema pisanju Kyiv Independenta, Gladkov krivi Ukrajinu. No, Kijev nije komentirao te optužbe.

15:58 Državljani Ruske Federacije koji također imaju strano državljanstvo ili boravišnu dozvolu u inozemstvu moći će biti pozvani u Oružane snage Ruske Federacije. To proizlazi iz dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina objavljenog u ponedjeljak, kojim se mijenja Pravilnik o postupku služenja vojnog roka, prenosi Tass.

15:34 Bijela kuća potvrdila je da je direktor CIA-e William Burns u Ankari i da se tamo susreo sa ruskim kolegom Sergejom Nariškinom, šefom ruske vanjske obavještajne službe. Ukrajina je o ovom sastanku obaviještena, a Burns nije u Turskoj kako bi vodio pregovore s Rusijom.

"Bili smo vrlo otvoreni o činjenici da imamo kanale za komuniciranje s Rusijom o upravljanju rizikom, posebno nuklearnim rizikom i strateškoj sigurnosti. Zbog toga je Bill Burns danas u Ankari", rekao je dužnosnik američkog Nacionalnog sigurnosnog vijeća CNN-u.

"On ne dogovara rješenje rata u Ukrajini. On prenosi poruku o posljedicama korištenja nuklearnog oružja od strane Rusije te rizika eskalacije na stratešku stabilnost. Također će se zauzeti za američke građane koji su nepravedno uhićeni", dodao je dužnosnik.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin na proslavi Dana nacionalnog jedinstva Čuvar tajni Tragedija Putinova masera s hrvatskom putovnicom: Na izlasku iz zemlje kameri pokazao srednji prst, 4 dana kasnije misteriozno mu umro sin

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najavljene značajne investicije Cibonin toranj u Zagrebu ima novog vlasnika

15:16 Američki predsjednik Joe Biden sastao se u Pekingu s kineskim kolegom Xi Jinpingom te su se složili da se nuklearni rat "nikada ne bi trebao voditi", izvijestila je Bijela kuća.

Njih dvojica tijekom sastanka koji je trajao tri sata razgovarali o raznim pitanjima, a Biden je pokrenuo temu rata u Ukrajini i ruskih prijetnji nuklearnim oružjem.

Xi i Biden složili su se da u nuklearnom ratu nema pobjednika i da je korištenje nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustivo.

14:55 Slovenija će sudjelovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, koja sudjeluje u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a na kojem se očekuje da će ta misija biti službeno pokrenuta.

Ministri vanjskih poslova danas će razgovarati o daljnjoj pomoći Ukrajini u uvjetima ruske agresije, a očekuje se da će službeno pokrenuti misiju obuke ukrajinskih vojnika, koja će se odvijati na teritoriju EU, prenosi agencija STA.

"Prema mojim informacijama, ne radi se o gostovanju misije u Sloveniji, vjerojatno će biti u Poljskoj i drugdje. Ali vjerojatno možemo surađivati ​​s nekim našim predstavnicima u obuci", rekla je Fajon dodajući da će sporazum biti sklopljen unutar Europske unije.

Humanitarni konvoj u Hersonu

14:29 Humanitarni konvoj Ujedinjenih naroda stigao je u Herson, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa.

Konvoj je dostavio hranu, pitku vodu, higijenske potrepštine, kuhinjski pribor, toplu posteljinu i solarne lampe za oko 6000 ljudi, objavio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja. Bolnica u Hersonu je dobila lijekove i druge medicinske potrepštine za liječenje oko 1000 pacijenata.

Prema ukrajinskim izvorima, u gradu je, od nekadašnjih 280.000, ostalo oko 80.000 stanovnika. U Hersonu nema dovoljno pitke vode, hrane ni električne energije.

Tijekom narednih se dana idućih nekoliko dana očekuje dolazak više humanitarnih konvoja. U okolnim selima koja su ranije oslobođena pomoć je primilo više od 12.000 ljudi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZLOČIN IZ DOBA UDBE Milanović i dalje ima isti stav o pomilovanju Perkovića i Mustača: "To je jasno definirano još u kampanji"

Pročitajte i ovo Ilustracija Odgovorio na brojna pitanja Urolog riješio dilemu koja muči mnoge muškarce: Koja je normalna dužina muškog spolnog organa?

13:54 Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin želi "Ukrajinu ove zime ostaviti u mraku i na hladnoći".

Također je rekao da je rusko povlačenje iz Hersona dokaz "nevjerojatne hrabrosti" ukrajinskih vojnih snaga te dodao da o Ukrajini ovisi koji će biti uvjeti za pregovore s Rusijom.

"Ne bismo trebali podcjenjivati Rusiju. Ruske oružane snage još uvijek imaju značajne sposobnosti, kao i velik broj vojnika. Rusija je pokazala da je spremna na velike gubitke i ekstremnu brutalnost", rekao je Stoltenberg.

13:32 Andrij Jermak, šef osoblja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je snimku pjevanja himne i dizanja zastave u Hersonu.

Sastanak Rusa i Amerikanaca u Ankari?

13:13 Ruski medij Kommersant objavio je da su se ruski i američki dužnosnici sastali u Ankari. Kommersant je objavio da je među ruskom delegacijom i Sergej Nariškin, šef ruske vanjske obavještajne službe. Taj sastanak nije bio javno najavljen, a izvor ruskog medija odbio je otkriti detalje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne može ni potvrditi ni demantirati informacije o razgovorima u Ankari

12:29 U nacrtu izvještaja nuklearnih inspektora koji je na uvid dobio Reuters izražena je ozbiljna briga jer se Rusija oglušila na pozive da se zaustavi djelovanje oko nuklearnih postrojenja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvršila je inspekcije na nekoliko ukrajinskih nuklearnih postrojenja. U nacrtu izvještaja potiče se ruska vojska da napusti Nuklearnu elektranu Zaporižja te da se zaustavi s djelovanjem oko nuklearnih postrojenja.

Iako je spomenuta nuklearna elektrana pod ruskom kontrolom, i Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za bombardiranja u njezinoj blizini.

Pročitajte i ovo Gumeni bomboni s THC-om - 2 Naplaćeno mu i vještačenje Ovako je kažnjen vlasnik bombona punih droge zbog kojeg su dvije žene završile u bolnici

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u SAD-u Policija uhitila studenta osumnjičenog za ubojstvo troje nogometaša u kampusu

12:22 Bivši ruski premijer Mihal Kasianov rekao je da se nazire početak kraja rata u Ukrajini i da je povlačenje Rusa iz Hersona javni dokaz da Putin gubi rat.

"Mislim da će se za nekoliko mjeseci odigrati posljednji čin [rata]", rekao je za Sky News.

Međutim, rekao je da je jasno da Putin ne želi okončati rat i dodao da je ruski predsjednik fanatik. Ipak, istaknuo je da je početak rata već započet.

Zelenski u Hersonu

11:30 Objavljena je snimka Volodimira Zelenskog u Hersonu, gradu koji su u petak napustile ruske snage. Ukrajinski je predsjednik ondje održao konferenciju za medije.

"Važno je biti ovdje. Svi su pod rizikom. Vojska svaki dan riskira, novinari riskiraju. I vi ste ovdje", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Trebamo podupirati stanovnike Hersona kako bi znali da se na bavimo samo davanjem obećanja, nego da ćemo doći i dići našu zastavu. Želim osjetiti emocije i energiju ljudi. To je važno i to motivira", dodao je.
 

10:48 Guverner Balija, indonezijskog otoka na kojem se održava samit G20, rekao je za Reuters da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov bio na pregledu, ali da je dobrog zdravlja te je odmah napustio bolnicu.

Pročitajte i ovo Ilustracija u mjestu Novi Miljanovci Vandali oštetili križ podignut u spomen na poginulog branitelja u sjevernom dijelu BiH

Pročitajte i ovo Ilustracija Poziv na oprez Slavonka postala žrtvom "romantične" prijevare: Svojem udvaraču uplatila više od 100.000 kuna

10:44 Nakon što je Associated Press izvijestio da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prevezen u bolnicu, glasnogovornica spomenutog ministarstva Maria Zaharova objavila je video Lavrova kako radi u hotelu na Baliju.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

10:13 Volodimir Zelenski posjetio je Herson nakon što su se iz grada povukle ruske snage.

"Krećemo se naprijed. Spremni smo za mir, mir za cijelu našu zemlju", rekao je ukrajinski predsjednik vojnicima.

Nova analiza Instituta za proučavanje rata

9:33 Tradicionalne zajedničke fotografije delegata na samitu G20 neće biti, objavio je Politico, kako bi se svjetske vođe poštedjelo sramote fotografiranja s nasmijanim Sergejom Lavrovom.

Organizatori samita G20 raspravljaju o tome kako da osmisle zajedničku fotografiju tako da iz nje izbace ruskog ministra vanjskih poslova. Razmatra se fotografija na kojoj će biti samo šefovi država, a ne i ministri.

Očekuje se da će na samitu sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Pročitajte i ovo Očevid nakon eksplozije u Istanbulu UŽAS U TURSKOJ VIDEO Objavljena snimka uhićenja žene osumnjičene za podmetanje bombe, ministar zaprijetio osvetom

Pročitajte i ovo Ilustracija Zimska oprema Požurite k vulkanizeru: Počinje važna promjena na cestama, kazne i do 15.000 kuna

9:03 Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je svoju najnoviju analizu rata u Ukrajini u kojoj stoji da će ruske snage u sljedećih nekoliko tjedana nastaviti ofenzivu u Doneckoj oblasti. Pritom će im pomoći dodatne mobilizirane ruske trupe i snage koje su se povukle iz Hersona.

Ukrajinske snage u Donecku će se naći pod teškim pritiskom zbog ruske ofenzive, a Ukrajina će vjerojatno morati preraspodijeliti neke trupe za obranu od ovih ofenziva.

"Iako bi, uz velike gubitke, s vremenom mogli zauzeti Bahmut, Rusi vjerojatno neće ostvariti značajne operativne pobjede", piše u analizi ISW-a.

U analizi također piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin zapovjedniku ruskih snaga u Ukrajini Sergeju Surovikinu dopustio povlačenje iz Hersona pod uvjetom zauzimanja Donecka.

"To je najvjerojatnije objašnjenje za nastavak intenziteta ruskih ofenzivnih operacija prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su započele 28. listopada", piše ISW.

Zelenski optužio Rusiju za ratne zločine

8:34 Nakon što je Rusija uništila ključnu infrastrukturu, ukrajinske snage muče se pokušavajući u Hersonu ponovo uspostaviti osnovne uvjete za život, a stanovnici toga grada još su uvijek bez struje i vode.

"Ruske snage uništile su svu kritičnu infrastrukturu: komunikaciju, vodu, grijanje, struju", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski te dodao da situaciju otežavaju tisuće mina, žičanih zamki i projektila koji nisu eksplodirali.

Gradonačelnik Hersona rekao je da su humanitarni uvjeti teški zbog nedostatka lijekova, vode i kruha. Roman Golovnja, savjetnik lokalnih vlasti, rekao je da su ruske okupatorske vojske i njihovi kolaboranti učinili su sve što su mogli da bi ljudi koji su ostali ovdje patili što je više moguće.

Pročitajte i ovo Davor Štern i Siniša Petrović na Antikorupcijskom vijeću ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE Štern o prodaji Ine: "Pravo veta bilo je otrovna pilula"; Petrović: "Velika je razlika između vlasništva i upravljanja"

Pročitajte i ovo Ilustracija NIKAD TAKO LOŠA SITUACIJA U Njemačkoj nedostaje više lijekova, objavljen njihov popis: "Pacijenti ne znaju kad će tempirana bomba eksplodirati"

7:41 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je novo obavještajno izvješće. U njemu stoji da će zima donijeti promjene na bojište poput smanjivanja broja ofenziva i veće rizike kvara oružja.

Osim toga, dani će biti sve kraći, zbog čega će oprema koja omogućuje dobru vidljivost i u mraku vrijediti više nego dosad. Niže će temperature značiti da će neki umrijeti i od smrzavanja. Češća kiša, veće brzine vjetra i snijeg objema će stranama stvarati dodatne izazove prilikom organiziranja i izvršavanja ofenziva.

7:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za ratne zločine i ubijanje civila u Hersonu.

"Istraživači su već dokumentirali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tijela mrtvih civila i vojnika. Ruska je vojska iza sebe ostavila isto divljaštvo kao i u drugim regijama države u koje je ušla", rekao je Zelenski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene