Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zimska oprema

Požurite k vulkanizeru: Počinje važna promjena na cestama, kazne i do 15.000 kuna

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Od 15. studenog na hrvatskim cestama počinje obvezna upotreba zimske opreme na vozilima.

S dolaskom zimskih uvjeta na cestama počinje i obvezna uporaba zimske opreme na vozilima. To se prije svega odnosi na zamjenu ljetnih guma zimskima.

Ljetne gume treba zamijeniti zimskima čim počnu zimski uvjeti vožnje, odnosno čim se temperatura zraka spusti ispod 7 °C. Tada ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu, te takva guma po snijegu gotovo da nema nikakve šanse, naglašavaju u Hrvatskom autoklubu, a zaustavni put znatno se produljuje.

Pročitajte i ovo Cijena registarskih pločica po izboru Ukras na limenom ljubimcu Znate li koliko koštaju personalizirane registracijske oznake na vozilima? Ovo su cijene, ali i pravila

Zimska oprema u Hrvatskoj je obvezna od 15. studenog do 15. travnja i odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika na svim zimskim dionicama javnih cesta. Izuzetak su jedino vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Zimska oprema

Zimska oprema znači da vozila moraju imati četiri zimske gume ili četiri ljetne gume (s najmanjom dubinom profila od 4 mm) s lancima za snijeg za pogonske kotače.

Kazne

Ako vas prometna policija zatekne bez zimske opreme na cesti, možete dobiti kaznu od 1000 kuna ili 132,72 eura.

Kazne za odgovorne osobe u pravnoj osobi ili u tijelu državne vlasti ili jedinice lokalne i regionalne samouprave, penju se na 190 do 660 eura, dok je kazna za obrtnike koji narede ili dopuste da se u prometu koristi vozilo koje nema zimsku opremu najviša, od 660 do čak 1.990 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od 1. listopada Poskupljuje još jedna usluga za građane: "Mi smo među najjeftinijima u Europi"

Kakvo je stanje u Europi?

U mnogim državama Europe zakoni su donekle različiti. Obveza zimske opreme uglavnom je određena datumom, kao i u našoj zemlji, dok kod nekih obveza počinje tek kada su na cestama zimski uvjeti, odnosno kad je na kolniku snijeg ili poledica.

U većini europskih zemalja obvezne su četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj, dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene