Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ČETIRI REGIJE u mraku

Ukrajina zaustavlja izvoz struje. Oglasio se Biden nakon Putinovih novih napada: "Nastavit ćemo nametati Rusiji troškove"

Aktualno Galerija Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Afp +0 Djeca tijekom rata u Ukrajini Galerija 1/2 >>
Diljem Ukrajine u ponedjeljak odjekuju eksplozije. Nakon više mjeseci raketiran je Kijev. Društvenim mrežama šire se snimke razornih napada na civilne ciljeve, stanovnici se pozivaju da ne napuštaju skloništa.

 

  • Ruski predsjednik Vladimir Putin za ponedjeljak je sazvao sastanak svojeg Vijeća sigurnosti, formata koji okuplja ključne ministre, političke dužnosnike i predstavnike sigurnosnih službi i vojske, objavio je u nedjelju Kremlj
  • Ukrajinski dužnosnici potvrdili su da je u napadu na Zaporižju ubijeno 13 ljudi, a 87 osoba je ozlijeđeno
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmitro Kuleba, pozvao je zapadne zemlje da osiguraju sustave zračne i raketne obrane nakon ruskog granatiranja grada Zaporižje u Ukrajini

Tijek događaja pratite u nastavku:

22.49 Opća skupština UN-a glasovala je za odbacivanje poziva Rusije da ovo tijelo održi tajno glasovanje kasnije ovog tjedna o tome hoće li osuditi potez Moskve da pripoji četiri djelomično okupirane regije u Ukrajini.

Skupština je odlučila da će održati javno glasovanje, a ne tajno o nacrtu rezolucije kojom će se osuditi ruski "pokušaj nezakonite aneksije". Diplomati su rekli da će glasovanje o rezoluciji vjerojatno biti u srijedu.

Samo 13 zemalja protivilo se održavanju javnog glasovanja o nacrtu rezolucije, još 39 zemalja bilo je suzdržano, a preostale zemlje nisu glasovale.

21:35 Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova danas je najopštrije osudilo napade na Kijev i ostale gradove diljem Ukrajine.

"Nažalost, ovo je još jedan slučaj u kojemu će nedužni civili najviše osjetiti posljedice neopravdane ruske agresije", navodi se u objavi MVEP-a na Twitteru.

20:30 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nalazi se već više od pola godine na popisu traženih osoba koji su sastavili ukrajinski sigurnosni dužnosnici, objavila je ukrajinska sigurnosna služba SBU. U priopćenju se navodi da je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća nacionalne sigurnosti, tražen na temelju dijela kaznenog zakona koji se bavi pokušajima potkopavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i nepovredivosti njezinih granica. Na popisu je većina članova ruskog Vijeća sigurnosti.

Za sada se ne zna zašto ukrajinske vlasti nisu ranije objavile ovu informaciju ili zašto su je sada objavile.

Biden se oglasio o najnovijim napadima

19:00 Američki predsjednik Joe Biden osudio je ruske raketne napade na ukrajinske gradove i obećao da će zajedno sa saveznicima nastaviti nametati troškove Moskvi. "U tim su napadima ubijeni i ozlijeđeni civili i uništeni su ciljevi bez vojne svrhe", naveo je Biden u priopćenju.

"Ovi napadi dodatno jačaju našu predanost da budemo uz ukrajinski narod koliko god je potrebno", rekao je američki predsjednik.

"Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo nametati Rusiji troškove zbog njezine agresije, pozivati ​​Putina i Rusiju na odgovornost za zvjerstva i ratne zločine te pružati potporu potrebnu ukrajinskim snagama da brane svoju zemlju i svoju slobodu", dodaje se.

18.45 Ukrajinsko ministarstvo energetike priopćilo je da će obustaviti izvoz električne energije u Europsku uniju nakon ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu. "Današnji raketni napadi, koji su pogodili termoelektrane i trafostanice, prisilili su Ukrajinu da obustavi izvoz električne energije od 11. listopada 2022. kako bi stabilizirala vlastiti energetski sustav", priopćilo je ministarstvo na službenoj web stranici.

Rusija je u ponedjeljak pokrenula svoje najraširenije raketne napade na Ukrajinu od početka sukoba - bacila je niz krstarećih projektila na gradove i poremetila opskrbu električnom energijom, što je ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao osvetom za razneseni most.

18:38 Zamjenica ministra obrane Ukrajine Hanna Malyar podijelila je informacije o masovnom teroru mirnih gradova Ukrajine, koji je Rusija započela ujutro 10. listopada. Konkretno, 17 bespilotnih letjelica iranske proizvodnje tipa "Shahed" ispaljeno je s područja Bjelorusije i nezakonito anektirani Krim tijekom masovnog napada na ukrajinske gradove, piše UA Position.

18:35 EU će Ukrajincima produžiti status izbjeglica za još godinu dana. Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, rekla je da će Ukrajinci koji se vrate kući moći zadržati svoj status zaštite u EU ako iznenada opet budu morali pobjeći, prenosi EUObserver.

Ukrajine prestaje isporučivati energiju Europskoj uniji

18:32 Ukrajinski ministar energije Herman Haluščenko kazao je kako je masovni napad koji je pogodio proizvodnju topline i električne podstanice diljem Ukrajine prisilio je Kijev da prestane izvoziti električnu energiju u EU kako bi stabilizirao vlastitu mrežu počevši od 11. listopada.

Zelenski razgovarao s Liz Truss

18:28 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da je danas poslijepodne razgovarao s premijerkom Liz Truss.

Na svom Telegram kanalu, Zelenski je napisao: "Računamo na vodstvo Velike Britanije u jačanju međunarodne političke i obrambene potpore Ukrajini, posebno u pogledu zaštite našeg neba.

"Razgovarali smo o daljnjim odlučnim akcijama za povećanje pritiska na Rusiju."

 

Oglasio se i Biden

18:26 Američki predsjednik Joe Biden "snažno je osudio" jutrošnje raketne napade Rusije na Ukrajinu.

"Ti napadi su ubili i ozlijedili civile i uništili ciljeve bez vojne svrhe. Oni još jednom pokazuju potpunu brutalnost nezakonitog rata protiv ukrajinskog naroda".

Američki čelnik izrazio je sućut obiteljima i voljenima onih koji su "besmisleno ubijeni".

"Ovi napadi samo dodatno jačaju našu predanost da budemo uz narod Ukrajine koliko god je potrebno", dodao je.

“Zajedno s našim saveznicima i partnerima, nastavit ćemo nametati Rusiji troškove za njezinu agresiju, smatrat ćemo Putina i Rusiju odgovornima za njezina zvjerstva i ratne zločine, te ćemo pružati potporu potrebnu ukrajinskim snagama da brane svoju zemlju i svoju slobodu.

Ponovno pozivamo Rusiju da odmah prekine ovu ničim izazvanu agresiju i ukloni svoje trupe iz Ukrajine.

17:27 Kraljica sovjetske pop glazbe Ala Pugačova je objavila da se nalazi u Izraelu, tri tjedna nakon što je javno osudila Putinovu invaziju na Ukrajinu te kazala da je Rusiju pretvorio u "globalnog pariju".

"Zahvaljujem višemilijunskoj armiji svojih obožavatelja na njihovoj ljubavi i podršci, na njihovoj sposobnosti da razlikuju istinu od laži", napisala je Pugačova (73) na Instagramu."Iz Svete zemlje molim za vas i za mir", poručila im je. "Sretna sam!" Pugačova se smatra superzvijezdom u svojoj zemlji.

Oblikovala je rock i pop glazbu u Rusiji od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Prije tri tjedna zatražila je da i nju ubroje među strane agente otkako je ministarstvo pravosuđa na crnu listu stavilo i njezina supruga Maksima Galkina, smatrajući ga "stranim agentom". Nakon što je Rusija napala Ukrajinu krajem veljače sa suprugom je napustila Rusiju.

Objavljen jezivi video napada na Djipar

16:46 Ukrajina je i tijekom današnjeg jutra bila pod teškim napadom. Jedna od raketa koja je pogodilo Dnjipro pala je pored autobusa u kojem su tada bili civili. Gradonačelnik Dnjipra Boris Filatov rekao je da su svi preživjeli. Na društvenim se mrežama pojavio video tog raketnog napada.

 

16:30 Premijerka Estonije Kaja Kallas i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavile su zajednički video snimljen na graničnom prijelazu između Estonije i Rusije.

"Šokirana sam i užasnuta okrutnim napadom na Kijev i ostale ukrajinske gradove. Rusija je još jednom cijelom svijetu pokazala za što se zalaže - za teror i brutalnost. Odgovorni moraju biti kažnjeni. Tugujemo za žrtvama. Ukrajinci znaju da ćemo biti uz njih koliko god bude potrebno", rekla je von der Leyen.

"Stojimo ovdje na istočnoj granici Europske unije. U pozadini je Rusija. Šaljemo jasnu poruku svim Ukrajincima - podržavamo vas na sve moguće načine", rekla je Kallas.

16:00 Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i najmanje još jedna humanitarna organizacija privremeno su prekinuli svoj rad u Ukrajini iz sigurnosnih razloga, rekao je glasnogovornik ICRC-a Reutersu u ponedjeljak, nakon što je Rusija ispalila projektile na gradove širom Ukrajine. "Iz sigurnosnih razloga naši timovi danas pauziraju i odgodili su predviđene operacije", odgovorio je e-mailom Reutersu glasnogovornik.

Riječ je o oko 700 zaposlenika ICRC-a koji rade na 10 lokacija u zemlji i dostavljaju pomoć i lijekove, a pomažu i milijunima raseljenih zbog sukoba koji traje već više od 7 mjeseci. I norveško Vijeće za izbjeglice priopćilo je da je obustavilo svoje operacije pomoći Ukrajini dok situacija ne bude sigurna za njihov nastavak.

"Ne možemo pomoći ranjivim zajednicama dok se naši humanitarni radnici skrivaju pred bombama i strahuju od ponovljenih napada", rekao je glavni tajnik norveškog Vijeća za izbjeglice Jan Egeland.

15:27 Ministarstvo vanjskih poslova Indije izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog eskalacija sukoba u Ukrajini. Glasnogovornik ministarstva Arindam Bagchi rekao je da je Indija "spremna podržati sve pokušaje deeskalacije sukoba u narednim tjednima".

15:25 Njemačka će Ukrajini isporučiti prvi od četiri obećana sustava protuzračne obrane tipa IRIS-T SLM, potvrdila je ministrica obrane Christine Lambrecht, javlja The Guardian. "Ruski napadi projektilima i dronovima naročito teroriziraju civilnu populaciju. Zbog toga sad šaljemo sustave protuzračne obrane Ukrajini", dodala je njemačka ministrica obrane.

14:58 Jutros je val koordiniranih ruskih raketnih napada bio usmjeren na energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine. Zbog toga su četiri regije bez struje: Lavov, Poltava, Sumi i Ternopilj. Opskrba strujom i vodom djelomično je prekinuta i na drugim mjestima, priopćila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve.

14:55 Sky News javlja da je ažuriran broj poginulih u Ukrajini u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon vala koordiniranih ruskih udara jutros. Najmanje 11 ljudi je poginulo, a još 64 ozlijeđeno. Pretpostavlja se da je najmanje petero njih poginulo u Kijevu, gdje je niz eksplozija pogodio igralište, cestu i zgradu. Najnoviji broj smrtno stradalih objavila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve. Javljaju da će brojke rasti. 

14:20 U 14:15 sati ponovno su se u Kijevu oglasile sirene za zračnu uzbunu.

14:17 Napade na ukrajinske gradove u ponedjeljak je osudio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Ukrajini je obećao daljnju podršku u borbi protiv ruskog agresora.

 

14:00 "U interesu Rusije je staviti anektirana područja pod kontrolu. Sada više nema govora o denacifikaciji, ali Putin ne želi popustiti jer time neće dugo ostati na svom položaju", kazao je Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose u Kijevu, koji je u trenutku raketnih napada na glavni grad Ukrajine držao predavanje studentima. Što je rekao za DNEVNIK.hr, pročitajte >>OVDJE.

Medvjedev uputio zlokobnu prijetnju: "Prva epizoda je odigrana. Bit će ih još"

13:57 "Prva epizoda je odigrana. Bit će i drugih", poručio je Dmitrij Medvedev na Telegramu nakon raketiranja ciljeva u Ukrajini u ponedjeljak. Bivši ruski premijer ukrajinski režim usporedio je s nacističkim te ustvrdio da predstavlja stalnu prijetnju Rusiji. 

"Stoga bi, osim zaštite našeg naroda i zaštite granica zemlje, cilj naših budućih akcija, po mom mišljenju, trebala biti potpuna demontaža političkog režima Ukrajine", poručio je Medvedev.

13:43 Spasioci još izvlače ozlijeđene iz ruševina u Kijevu. Glasnogovornica Državne hitne službe Svitlana Vodolaha izjavila je da su 24 osobe već spašene iz nekoliko zgrada u glavnom gradu nakon raketiranja. 

13:40 Rumunjski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu objavio je da je ruski projektil na Kijev pao 850 metara od rumunjskog veleposlanstva u glavnom gradu Ukrajine.

 

13:33 Ukrajinska novinarka Olga Tokariuk rekla je kako ne bi trebalo poistovjećivati napad na most na Krimu, koji je predstavljao vojnu metu, i jutrošnje raketiranje civilnih ciljeva u Ukrajini.

13:30 Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zayed Al-Nahyan posjetit će sutra Moskvu kako bi se sastao s Vladimirom Putinom, objavili su državni mediji UAE-a.

Putinovo obraćanje

13:28 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Ukrajina izvela "terorističke napade" na Rusiju i ako se oni nastave, obećao je snažnu reakciju Rusije, a Ministarstvo obrane objavilo je da su ciljevi jutrošnjih napada ostvareni.  

U televizijskom obraćanju Putin je rekao da je "na prijedlog Ministarstva obrane i u skladu s planom vrhovnog stožera" Moskva izvela napade "dalekometnim projektilima na ukrajinsku energetsku, vojnu i komunikacijsku infrastrukturu" u ponedjeljak u odgovoru na ukrajinski napad za vikend na vitalno važan Kerčki most, koji Rusiju povezuje s anektiranim poluotokom Krimom.

Za Putina nema dvojbe tko stoji iza eksplozije na mostu.

"Očito je da su ukrajinske tajne službe naredile, organizirale te izvele teroristički napad osmišljen radi uništenja ruske ključne civilne infrastrukture", rekao je Putin o eksploziji na mostu. Ukrajinski dužnosnici slavili su eksploziju na mostu, no nisu za nju preuzeli odgovornost.

"Tim akcijama režim u Kijevu stavio se u ravan s najmrskijim međunarodnim terorističkim skupinama. Nemoguće je ostaviti zločine takve vrste bez odgovora", rekao je Putin na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Rusija pokrenula opsežni napad na ukrajinsko vojno zapovjedništvo, komunikacije i energetski sustav i poručilo: "Svi ciljevi određeni za napad pogođeni su i cilj udara ostvaren je."

Gradovi diljem Ukrajine u ponedjeljak su ostali bez struje ili vode pošto su ruske rakete u ponedjeljak ujutro tukle desetak gradova. Rusija će odgovoriti "oštro" na svaki novi napad iz Ukrajine, poručio je Putin. "Ako se pokušaji terorističkih napada na naš teritorij nastave, ruski odgovori bit će oštri i veliki koliko i prijetnje Ruskoj Federaciji. U to budite sigurni", rekao je. Putin je također optužio Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu elektranu u Rusiju te na plinovod TurkStream.

Ponovio je, no nije iznio dokaze da Ukrajina i njezini podupiratelji u NATO-u stoje iza još nerazjašnjenih istjecanja plina na plinovodima Sjevernog toka (1 i 2), kojima se ruski plin doprema za Njemačku ispod Baltičkog mora.

Europska komisija upozorila Bjelorusiju da se suzdrži od pomoći Rusiji

13:00 Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije, u ponedjeljak je izjavio kako su ruski napadi na ciljeve u Ukrajini bili barbarski i kukavički te krše međunarodno humanitarno pravo. Neselektivno gađanje civilnih ciljeva predstavlja ratni zločin, ustvrdio je. Na pitanje da prokomentira bjeloruske najave o tome da će rasporediti vojsku na granici Sano je upozorio Minsk da se suzdrži od daljnje pomoći Moskvi u Ukrajini.

12:57 Nakon otprilike pet sati u Kijevu je oko 12:25 prestala zračna uzbuna. Potvrdio je to zastupnik u ukrajinskom parlamentu. 

 12:55 Kremlj je priopćio da su eksplozije koje su u ponedjeljak potresle Kijev dio onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom".

"Sve se događa u okviru specijalne vojne operacije", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje novinara o eksplozijama u Kijevu.

Nije komentirao jesu li napadi odmazda za napad na most, koji je predsjednik Vladimir Putin nazvao "terorističkim" činom u televizijskim komentarima u nedjelju navečer.

U napadima na glavni grad Kijev te Lavov, Ternopilj i Žitomir na zapadu Ukrajine, Dnipro i Kremenčuk u središnjoj Ukrajini, Zaporižju na jugu i Harkiv na istoku, oštećeno je 11 infrastrukturnih objekata, što može izazvati nestanke struje, prekid vodoopskrbe i komunikacijske probleme. Ranije je Putin potvrdio napade na Ukrajinu. 

Članice G7 u utorak će raspravljati o situaciji u Ukrajini 

12:47 Njemačka je potvrdila da će u utorak članice skupine G7 raspravljati o situaciji u Ukrajini.

12:43 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je od njemačkog premijera Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona "oštre" odgovore Rusiji nakon snažnih bombardiranja ukrajinskih gradova u ponedjeljak ujutro, a osude ruske osvetničke akcije pljušte iz Europske unije i europskih država.

"Razgovarali smo o jačanju naše zračne obrane, o potrebi oštre europske i međunarodne reakcije te o pojačanom pritisku na Rusiju", objavio je Zelenski na Twitteru pošto je hitno razgovarao s kolegama iz Njemačke i Francuske, javlja Reuters.

12:40 Prema informacijama glasnogovornika njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, u raketiranju Kijeva pogođena je zgrada u kojoj se nalazi njemački konzulat.

12:30 "Putin napada Ukrajinu jer je očajan i koristi se raketnim terorom kako bi pokušao promijeniti tempo rata u svoju korist", izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u svojem odgovoru na najnovije izjave ruskog predsjednika. Kako je istaknuo, ruski vođa nije bio isprovociran.

 

 

12:20 Ruske snage ispalile su više od 83 projektila, koristeći i 17 bespilotnih letjelica Shahed za napad na Ukrajinu, navodi glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat. On je dodao i da su ukrajinske snage srušile 43 od 83 projektila.

 

 

Proteklog tjedna iranski ministar obrane opovrgnuo je da su Rusiji poslali dronove Shahed.

Rusija očajnički želi pregovore 

12:16 Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskom Sigurnom vijeću povodom jutrošnjih napada diljem Ukrajine. Tijekom obraćanja, koje je bilo emitirano na televiziji, rekao je da je napad na Krimski most bio čin terorizma iza kojeg su bile ukrajinske specijalne jedinice.

"Projektili dugog dometa pogodili su jutros ukrajinske vojne, energetske i komunikacijske mreže", rekao je Putin te dodao da je bilo nemoguće ne odgovoriti na napad na Krimski most.

"Ako se nastave napadi protiv Rusije, odgovor će biti oštar. Ako se nastave teroristička djela na našem području, odgovor će biti oštar. Nitko ne bi trebao sumnjati u to", zaključio je.

11:45 "Cijela ta eskalacija sukoba i prijetnji upotrebom oružja za masovno uništenje po mom dubokom mišljenju vodi brzom početku pregovora za završetak rata i za povratak ruskih oružanih snaga u one pozicije u kojima su bili prije", ocijenio je vojni analitičar Gordan Akrap za N1. On je istaknuo da Rusija očajnički želi pregovore te rekao da su Rusi izuzetno ranjivi u dubini prostora koji kontroliraju, osjetljivi na brojne izazove te nisu u stanju odgovoriti.

11:43 Djevojka iz Kijeva snimila je trenutak napada na glavni grad Ukrajine. Raketni udar joj je bio toliko blizu da se na snimci vidi žarko crveno svjetlo nastalog plamena, a djevojku su zasule krhotine. Više pročitajte >>OVDJE.

11:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski složio se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom da je potreban hitan sastanak G7.

 

 

Ruski projektil pogodio Kličkov most u Kijevu

11:17 Ruski projektil pogodio je novoizgrađeni pješački i biciklistički most u Kijevu, poznat kao Kličkov most, koji je otvoren 2019. godine.

Most je popularna turistička atrakcija duž obale rijeke Dnipro, s dijelovima poda izrađenim od staklenih ploča i prometnom autocestom koja prolazi ispod. Napad su snimile nadzorne kamere, još se ne zna je li bilo žrtava.

11:15 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly nazvao je rusko ispaljivanje projektila na ukrajinske gradove neprihvatljivim. "Ovo je Putinova demonstracija slabosti, a ne snage", zaključio je.

11:12 Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je da će Bjelorusija i Rusija rasporediti zajedničku vojnu jedinicu na zapadnim granicama zemlje kao odgovor na ono što je nazvao pogoršanjem napetosti, izvijestila je državna novinska agencija Belta. 

11:10 Ministar vanjskih poslova Moldavije Nicu Popescu objavio je na Twitteru da je pozvao ruskog veleposlanika kako bi mu objasnio zašto su projektili lansirani iz Crnog mora u Ukrajinu prešli zračni prostor Moldavije.  

 

 

11:05  Prema navodima dopisnice Sky Newsa iz Slovjanska, u napadima na taj grad u ponedjeljak je poginulo nekoliko stanovnika, među kojima su i roditelji 12-godišnje djevojčice. 

11:00 Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je kako je u današnjim granatiranjima pogođeno 11 važnih infrastrukturnih objekata u osam regija Ukrajine.

"Glavni cilj ovih ratnih zločinaca je posijati paniku, prestrašiti i ostaviti Ukrajince bez svjetla i grijanja", kazao je Šmihal te poručio da pripremiti na privremene prekide rasvjete, vodoopskrbe, komunikacija.

10:50 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba uputio je apel za nabavu pojačanih sustava protuzračne obrane nakon današnjih napada na ukrajinske gradove. U svom tvitu navodi da je razgovarao sa svojom kanadskom kolegicom Mélanie Joly.

 

 

10:38 Dok je u Kijevu trajao jedan od najžešćih raketnih napada, skupina građana u podvožnjaku stanice metroa Nivki pjevali su ukrajinske pjesme.

 

 

 

10:35 Društvenim mrežama šire se snimke iz razorenog središta Kijeva. Nekoliko ih prikazuje uništeno dječje igralište u parku Ševčenko.

 

 

 

10:33 Vladimir Putin sastao se dužnosnicima svog vijeća za sigurnost. Dosadašnji sastanak bio je usredotočen na mobilizaciju do 300.000 novih vojnika, najavljenu prošlog mjeseca. Sada se održava usred napada na niz ciljeva u Ukrajini.

10:26 Savjetnik ukrajinskog Ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko na svojem je kanalu na Telegramu potvrdio da je u Kijevu uništeno dječje igralište. Pogođene su zgrade, uključujući neke koje su dio "ključne infrastrukture" glavnoga grada Ukrajine, objavili su policija i gradonačelnik Kijeva.

10:25 Ukrajinska vojska tvrdi da je srušila 41 od 75 projektila koje je u ponedjeljak ujutro ispalila Rusija. Informaciju je na svojem Twitteru objavio glavni zapovjednik Oružanih snaga.

 

   

 

10:20 Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je kako su u ponedjeljak zabilježena tri napada na taj grad. U nekim dijelovima grada nestala je struja, nema opskrbe vodom. 

10:10 Sigurnosni analitičar Jimmy Rushton zaključio je kako su jutrošnji napadi na Kijev bili dobro tempirani - dogodili su se baš u vrijeme špice, kad su ulice bile pune ljudi.

 

 

10:05 Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij rekao je da je u tom gradu došlo do privremenog prekida u mobilnoj komunikaciji. 

9:50 Regionalni guverner oblasti Sumi Dmitro Živicki objavio je da u svim područjima regije ima prekida u opskrbi električnom energijom, a ponegdje i s vodoopskrbom. Stanovnike je pozvao da ne napuštaju skloništa.  

9:47 Eksplozije se čuju i u Odesi. Lokalni mediji, pozivajući se na Gradsko vijeće, priopćili su da je aktivirana protuzračna obrana grada.

9:43 Društvenim mrežama šire se snimke ruskog bombardiranja Ukrajine. Među njima je i snimka javljanja uživo iz Kijeva tijekom kojeg se mogao čuti dolazak projektila. Više pročitajte >>OVDJE.

9:40 U Kijevu je oštećena kritična infrastruktura, objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Sve službe su na terenu, stižu informacije o novim eksplozijama.

 

 

U napadu na Kijev poginulo osam osoba, ozlijeđeno ih je 24 

9:30 U raketiranju glavnog grada Ukrajine poginulo je osmero ljudi, a ozlijeđeno ih je 24. Zapaljeno je šest automobila, a više od 15 vozila je oštećeno, izvijestio je savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Rostislav Smirnov.

 

9:03 "Hrabrost Ukrajinaca neće uništiti projektili terorista", poručio je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

 

 

9:00 Jedna eksplozija odjeknula je i nedaleko od kuće parlamentarne ukrajinske zastupnice Lesje Vasilenko u Kijevu.

"Što Rusija pokušava pogoditi? Narodno sveučilište? Park? Ili igralište?" zapitala se.

 

 

Zelenski: Pokušavaju nas izbrisati s lica zemlje... Budite jaki

8:55 "Pokušavaju nas uništiti i izbrisati s lica zemlje. Uništiti naše ljude koji spavaju kod kuće u Zaporižji. Ubijati ljude koji idu na posao u Dnipro i Kijev", objavio je u ponedjeljak Volodimir Zelenski u svojoj reakciji na ruske napade.

Potvrdio je i da zračne uzbune ne prestaju, a građane je zamolio da ne napuštaju skloništa.

"Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se i budimo jaki", kazao je Zelenski sunarodnjacima.

Eksplozije su zabilježene i u Lavovu, Ternopilju i Žitomiru na zapadu Ukrajine te u Dnipru u središnjoj Ukrajini.

Na jednom od najprometnijih križanja u Kijevu golemi je krater.

Automobili su razneseni, zgrade su oštećene, a hitna pomoć je na terenu. Dva automobila i kombi u blizini kratera potpuno su uništeni, pocrnjeli su i izrovani šrapnelima.

Prozori su razneseni na zgradama glavnog kijevskog sveučilišta Taras Ševčenko.

Svjedoci javljaju o eksplozijama u ruskom gradu Belgorodu.

8:50 Američka veleposlanica u Kijevu Bridget A. Brink ustvrdila je kako jutrošnje raketiranje glavnog ukrajinskoga grada i niza ciljeva diljem te zemlje predstavlja rusku eskalaciju napada na ukrajinske civile.

 

 

8:45 Novinar Wall Street Journala Matthew Luxmoore objavio je video razorenog Ševčenkovova parka u središtu Kijeva.

 

 

8:40 "Ostanite u skloništima", poručio je kijevski gradonačelnik Vitalj Kličko građanima ukrajinske prijestolnice nakon napada na središte grada. Kijevom i dalje odjekuju sirene za zračnu uzbunu.

U eksplozijama ima poginulih, čekaju se podaci

8:30 U ruskom raketiranju ukrajinskog glavnoga grada u ponedjeljak rano ujutro poginulo je nekoliko ljudi, objavile su hitne službe. Podaci o stradalima se prikupljaju.

 

To je potvrdio i glasnogovornik državne hitne službe za javnu radioteleviziju Suspilne.

8:15 Ruske snage približavaju se strateški važnom istočnom gradu Bahmutu nakon što su napredovale dva kilometra prema gradu tijekom prošlog tjedna, objavila je britanska obavještajna služba u ponedjeljak.

"Rusija nastavlja davati visok prioritet vlastitim ofenzivnim operacijama u središnjem sektoru Donbasa, posebno u blizini grada Bahmuta", tvitalo je britansko ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

U videoobraćanju u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage sudjelovale u vrlo teškim borbama u blizini Bahmuta.

Bahmut se nalazi na glavnoj cesti koja vodi do gradova Slovjansk i Kramatorsk, oba smještena u industrijskoj regiji Donbas, koju Moskva tek treba u potpunosti osvojiti.

8:10 Opća skupština UN-a trebala bi u ponedjeljak otvoriti raspravu o nacrtu rezolucije kojom se osuđuje ruska aneksija četiriju ukrajinskih regija, dok zapadne sile žele naglasiti međunarodnu izolaciju Moskve.

Odluka da se pitanje iznese pred Opću skupštinu, gdje 193 članice UN-a imaju po jedan glas - i nitko nema pravo veta - donesena je nakon što je Rusija upotrijebila svoj veto na sjednici Vijeća sigurnosti 30. rujna kako bi blokirala sličan prijedlog.

"To je iznimno važno", rekao je Olof Skoog, koji je kao veleposlanik EU-a pri UN-u sastavio tekst u suradnji s Ukrajinom i drugim državama.

Ne uspije li Opća skupština djelovati - glasanje se ne očekuje prije srijede - dalo bi "otvorene ruke drugim državama da učine isto ili da priznaju rusku aneksiju", rekao je švedski diplomat novinarima.

Nacrt rezolucije u koji je AFP imao uvid osuđuje ruski "pokušaj nezakonite aneksije" ukrajinskih regija Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona nakon tzv. referenduma i naglašava da ti postupci nisu pravovaljani prema međunarodnom pravu".

Kao odgovor, Rusija je poslala pismo svim državama članicama u kojemu napada "zapadna izaslanstva" čije djelovanje "nema nikakve veze sa zaštitom međunarodnog prava i načela Povelje UN-a".

U ponedjeljak završava karijera ruskog ministra obrane

7:50 Vojni analitičar Ivica Mandić u Dnevniku Nove TV najavio je moguću smjenu Putinova ministra obrane.

"Ono što zapadne obavještajne službe obavještavaju, a posebno američkog predsjednika, jest da je taj sukob dosta žestoko kulminirao, da se izravno suprotstavlja predsjedniku Putinu, da će vjerojatno sutra završiti politička karijera ministra obrane i zahtjev te nacionalističke struje da on kao takav više ne bude na tom mjestu u smislu da je posve nekompetentan za operaciju", rekao je Mandić o stanju u ruskim vojnim redovima dodavši da je vrlo teško pogoditi tko će ga zamijeniti. Više pročitajte >>OVDJE.

7:45 Niz eksplozija potresao je glavni grad Ukrajine, objavili su lokalni mediji i dužnosnici. Gradonačelnik Vitalij Kličko na svojem je Telegramu potvrdio da je došlo do eksplozije u središtu grada, što je potvrdio i Associated Press.

7:30 Regionalni guverner Zaporižje Oleksandr Staruh na svojem je Telegramu objavio kako su ruske snage ponovno napale stambeni kompleks. Navodi i da je raketni napad u središtu grada uništio višekatnicu.

7:26 "Putin optužuje Ukrajinu za terorizam? Zvuči previše cinično čak i za Rusiju", ustvrdio je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, nakon što je Putin izjavio da iza napada na Krimski most stoji ukrajinska tajna služba.

 

 

7:25 Američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz u telefonskom razgovoru u nedjelju ponovno su osudili rusku aneksiju četiriju ukrajinskih regija, kao i nuklearne prijetnje iz Moskve.

Dvojica lidera rekla su da su nedavne nuklearne prijetnje iz Rusije "neodgovorne", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Hebestreit.

Scholz i Biden složili su se da bi raspoređivanje nuklearnog oružja imalo "iznimno ozbiljne posljedice po Rusiju", dodao je glasnogovornik.

Prema Bijeloj kući, oni su naglasili da će nastaviti sa sigurnosnom i ekonomskom pomoći Ukrajini te da drže Rusiju odgovornom za "brutalne akcije" u Ukrajini.

7:20 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je u nedjelju navečer svoje stajalište da je nemoguće pregovarati s Rusijom jer njezin terorizam na državnoj razini onemogućava pregovore.

"Stalni terorizam nad civilnom populacijom očito je rusko odbacivanje pravih pregovora", rekao je Zelenski u videoporuci. "Terorizam na državnoj razini jedan je od najtežih međunarodnih zločina."

Nešto ranije ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinske obavještajne službe za nedavni napad na Kerčki most, nazivajući to "terorističkim činom" protiv važne infrastrukture.

 

Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene