Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetost raste

Kina upozorila i Trumpa i Kim Jong Una: "Morat ćete preuzeti povijesnu odgovornost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih dana sve više rastu napetosti na kojskom poluotoku, a kulminacija bi mogla biti u subotu, kada Sjeverna Koreja slavi 105. godišnjicu rođenja sjevernokorejskog osnivača nacije Kim Il Sunga, što im je obično povod za novo testiranje oružja.

Na "Dan sunca", kako ga nazivaju, Sjevernoj Koreji je obično povod za novo testiranje oružja, unatoč sankcijama UN-a. Kako bi isto moglo biti i ove godine navodno potvrđuju pokazuju nove satelitske snimke snimljene u četvrtak, a koje pokazuju da se Koreja sprema detonirati nuklearnu bombu, pišu svjetski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve napetije Zabrinjavajuća poruka: "Vrijeme je da budemo spremni za rat, više nego ikada prije" Sjevernokorejske vježbe gađanja super velikim raketnim bacačima - 4 super veliki bacači FOTO Stalno prijete, a sada su testirali ratne sposobnosti: "Imamo razorno oružje"

Zračne snimke u četvrtak su pokazivale stalnu aktivnost u nuklearnom lansirnom centru Punggye-ri pa se svijet pribojava novog testiranja.

Donald Trump je rekao da to više neće tolerirati i poslao bojne grupe nosača aviona USS Carl Vinson prema Sjevernokorejskom poluotoku. Kina je pak, uz granicu razmjestila oko 150.000 vojnika.

Američka mreža NBC prenijela je riječi visokog dužnosnika američkih obavještajaca koji je rekao kako su SAD spremne lansirati preventivni udar konvencionalnim oružjem ako Sjeverna Koreja ne odustaje od testiranja nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja pak optužuje Trumpa za dizanje tenzija u regiji i upozorava da će režim provesti nuklearni test kada to bude smatrao prikladnim.

"Amerika je na Korejski poluotok, najužareniju točku na svijetu, dovezla veliki nuklearni arsenal čime ozbiljno prijeti miru i sigurnosti na poluotoku i gura situaciju na rub rata", izvijestila je sjevernokorejska agencija KCNA.

U intervjuu za AP u Pjongjangu sjevernokorejski zamjenik ministra vanjskih poslova Han Song Ryol je rekao da Trumpovi "agresivni tvitovi protiv režima uzrokuju probleme" te dodao da za montirana kriza na poluotoku sada zaključan u "začaraniom krugu".

Han je upozorio kako Sjeverna Koreja "neće sjediti skrštenih ruku" u slučaju preventivnog napada SAD-a.

Kina je u petak potvrdila kako bi sukob oko Sjeverne Koreje mogao izbiti svakog trenutka i poslala molbu Washingtonu da ne poduzima preventivne vojne akcije.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je iz Pekinga poručio da je povratak za pregovarački stol jedini način da se izbjegne kriza.

"Vojna sila ne može riješiti problem", prenio je Reuters njegove riječi. "Tko god provocira i stvara probleme na ovom mjestu, morat će preuzeti povijesnu odgovornost".

Kina, izvijestili su, pomno prati poteze Sjeverne Koreje. "Bilo kakve akcije bi bile vrlo opasne i neodgovorne".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene