Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled u realnost

Analiza napetosti na Bliskom istoku: Kakav je odnos snaga između SAD-a i Irana i tko bi u velikom ratu izvukao deblji kraj?

Sjedinjene Američke Države i Iran velike su vojne sile i svijet s razlogom strahuje što bi se dogodilo da uđu u otvoreni sukob. Analiziramo kakav je odnos snaga i s čime sve raspolažu.

Napetosti između Irana i SAD-a rasle su danima, ali su kulminirale likvidacijom generala Kasema Sulejmanija.

Amerikanci su u napadu na automobil u kojem se nalazio general koristili bespilotnu letjelicu Reaper. Riječ je o američkoj vojnoj opremi vrijednoj 64 milijuna dolara, naoružanoj laserski navođenim projektilima Hellfire. Reaper je prije napada u Bagdadu Sulejmanija pratio desetak minuta, a kamerama visoke preciznosti utvrdio je identitet svoje mete.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje

Na ovo je Iran uzvratio svojim projektilima Fateh i Qiam. Lansirali su ih prema bazama u Iraku u kojima su američki vojnici. Projektili su kratkog dometa i nisu nikoga ubili niti prouzročili veću štetu u bazama. Zato se nagađa da je Iran htio SAD-u samo pokazati zube, ali ne i pokrenuti pravi napad.

A dogodi li se tako nešto, Amerikanci na Bliskom istoku u pripravnosti drže oko 60 tisuća vojnika. Razmješteni su u Iraku, Afganistanu, Kuvajtu, Kataru, Saudijskoj Arabiji, Emiratima i ostalim državama u regiji. A evo kakav je na papiru odnos snaga Sjedinjenih Američkih država i Irana.

Za svoju vojsku SAD izdvaja 716 milijardi dolara, a Iran tek 20-ak milijardi. SAD ima oko milijun i 300 tisuća aktivnih vojnika, a Iran oko 520 tisuća. Sjedinjene Države imaju i najveću zrakoplovnu flotu na svijetu - gotovo 14 tisuća letjelica, a Iran ima tek nešto više od 500 zrakoplova.

Američki projektili mogu pogoditi bilo koju točku na Zemlji, dok iranski imaju maksimalni domet od dvije do tri tisuće kilometara.

Međutim Iran ima najveći arsenal projektila na Bliskom istoku i može pogoditi bilo koju zemlju u toj regiji. I ono najvažnije - Sjedinjene Države imaju više od šest tisuća nuklearnih bojevih glava, a koliko je poznato, Iran za sada nema niti jednu.

Sve to, naravno, ne mora biti presudno jer se eventualni rat ne bi vodio konvencionalnim sredstvima. Uz to, SAD ima iskustva iz Iraka i Afganistana gdje su vojne intervencije samo pogoršale stanje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene