Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napetosti već dugo traju

Raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: "Koristeći duboku starost poglavara Crkve, upravljanje su preuzele neovlaštene civilne osobe"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vjernici Crnogorske pravoslavne crkve smijenili su u nedjelju na općecrnogorskom zboru, kako je nazvano javno okupljanje vjernika na Cetinju, dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila i proglasili episkopa ostroško-nikšićkog Borisa za mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Na općecrnogorskom zboru vjernici Crnogorske pravoslavne crkve smijenili su dosadašnjeg mitropolita te crkve Mihaila i proglasili episkopa ostroško-nikšićkog Borisa za mitropolita.

Mitropolit CPC Mihailo je ovo okupljanje nazvao "propalim političkim mitingom" koji nema "ni legitimitet ni legalitet", te najavio protumjere na "pravno nevažeću" odluku.

Pročitajte i ovo Avion Drama na nebu Avion nije uspio sletjeti na aerodrom: Kružio je nebom, a cijelo vrijeme kotači su bili spušteni

Novi mitropolit CPC Boris rekao je da je zbor sazvan na zahtjev svećenika i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve.

"Koristeći duboku starost poglavara Crkve, mitropolita Mihaila, upravljanje Crkvom preuzela su neovlaštene civilne osobe", priopćio je organizacijski odbor, koji je istaknuo da je CPC u "iznimno teškoj situaciji", te da crkveni ustav nije na snazi, a da se sinod nije sastajao u punom sastavu još od 2019. godine.

Također odlučeno je i da se sadašnji poglavar CPC Mihailo povuče u mirovinu zbog starosti s titulom umirovljeni mitropolit crnogorski.

Mediji u Podgorici podsjećaju da su proteklih mjeseci razmijenjene teške optužbe između Borisa i Mihaila, uglavnom vezane za navodne financijske malverzacije, ali i za nepoštovanje pravila svećeničkog života.

Pročitajte i ovo Uhićenje u Beogradu Poznat policiji FOTO/VIDEO Kao iz filma: Usred Beograda policija uhitila člana crnogorske bande s Interpolove tjeralice

U Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi tvrde da su oni nasljednici povijesne pravoslavne crkve u Crnoj Gori, te smatraju da crkve i manastiri u toj zemlji pripadaju njoj i da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori okupirala njezine vjerske objekte.

Vjernici CPC, Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nazivaju crkvom Srbije.

Također već godinama vjernici te dvije pravoslavne crkve na odvojenim ceremonijama obilježavaju vjerske praznike, a nerijetko uz prisustvo velikog broja policajaca.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene