Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rasa neće ključno utjecati na ishod izbora u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo nacionalno ispitivanje američkih birača pokazalo je da rasa neće imati ključni utjecaj na ishod predsjedničkih izbora, koji će se održati 4. studenoga.

Pročitajte i ovo Rudnik postaje nova atrakcija Šetnja podzemljem Istarski rudnik postaje prava turistička atrakcija: "Sve je to u originalu još od 1937." Slika nije dostupna Izlaznost 13,5 posto Pobjeda Restart koalicije: Na ponovljenim izborima u Raši osvojili 45 posto glasova

Sedam od deset ispitanih, odnosno 70 posto Amerikanaca, prema istraživanju CNN/Opinion Research Corp., kaže da rasa kandidata neće utjecati na njihovo glasovanje za predsjednika ove godine.

Tih 70 posto je 9 postotaka više nego u srpnju, kada je CNN/ORC proveo isto ispitivanje. Samo pet posto ispitanih navodi da će rasa biti najvažniji pojedinačni faktor kod njihovog izbora za predsjednika, 11 posto kaže da će rasa biti jedan od nekoliko važnih faktora, dok 13 posto navodi da će rasa biti među manje važnim faktorima u njihovoj odluci.

Ako bude izabran, demokratski senator Barack Obama postat će prvi crnački predsjednik u 230-godišnjoj povijesti SAD.

'Prvo, ne treba pretpostaviti da će svi koji su rekli da im je rasa faktor glasovati protiv Obame. Neki glasači biraju Obamu zbog njegove rase. Nadalje, mnogi koji kažu da će rasa utjecati na njihov izbor, su republikanci koji vrlo vjerojatno i ne bi glasovali za demokrata ove godine', ocijenio je Keating Holland, direktor CNN-ovih ispitivanja javnog mnijenja. 

'Po jednom složenom izračunu, broj glasova koje Obama može izgubiti zbog rase su približno jednaki broju onih koji će glasovati za njega jer je crnac. Oba se ta broja čine malim, vjerojatno nešto preko jedan posto u oba pravca', rekao je Holland.

Jedno od pitanja koje se često pojavljuje kod anketiranja vezanog uz rasu, odnosno rasizam, je govore li ispitanici istinu.

Keating Holland kaže kako 'sve to treba uzeti sa zrnom soli', jer je rasa složeno pitanje i ankete možda ne otkrivaju svačije prave osjećaje o toj vrućoj temi.

Pa ipak, ispitivanje pokazuje da rasa može najviše utjecati na one Amerikance koji nisu tipični demokratski birači, kao i da rasa radi za i protiv Obame u približno jednakim omjerima, zaključio je Holland.

Životna dob kandidata također je bila predmet ispitivanja, obzirom da bi sa 72 godine John McCain bio najstarija osoba inaugurirana za predsjednika SAD.

Oko polovice ispitanih reklo je da da će dob kandidata utjecati na njihovo glasovanje, što je gotovo isto kao i u srpnju. Tri posto ispitanih kaže da će dob za njih biti najvažniji faktor, 19 posto kaže da će dob biti jedna od nekoliko važnih faktora, a 25 posto tvrdi da će dob imati manji utjecaj na njihovo glasovanje.

Ispitivanje CNN/Opinion Research Corp. provedeno je telefonski od 17. do 19. listopada na uzorku od 1.058 odraslih osoba, uz marginu pogreške plus-minus 3 posto.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene