Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dogovora oko Gaze

VS: SAD odbio Libijski nacrt primirja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konzultacijama Vijeća sigurnosti nije postignut dogovor, rekao je francuski veleposlanik u Ujedinjenim narodima u nedjelju ujutro, nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

Veleposlanik Jean-Maurice Ripert rekao je da je Vijeće 'ozbiljno zabrinuto zbog eskalacije' nasilja, ali da dogovor nije postignut. 'Nismo mogli postići dogovor, vidjet ćemo za sutra'. Sjedinjene Države spriječile su u nedjelju rano ujutro libijski pokušaj da nagovori Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na hitan prekid vatre u Gazi kamo su u subotu navečer ušle izraelske kopnene snage, kazali su diplomati za Reuters.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Humanitarna pomoć pristiže u Pojas Gaze Priopćili Izraelci Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u Gazu preko novog prijelaza

I britanski veleposlanik u vijeću sigurnosti izrazio je veliku zabrinutost. 'Sad se moramo usredotočiti na traženje rješenja, mnogo aktivnosti traje u regiji', rekao je veleposlanik John Sawers. Na pitanje novinara nakon sastanka ima li u Vijeću konsenzusa da je izraelska vojna akcija došla nakon ozbiljnih provokacija Hamasa, veleposlanik je rekao da će britanski premijer u nedjelju ujutro novinarima reći stav britanske vlade, a da se Vijeće sigurnosti treba 'usredotočiti se na to što ono i međunarodna zajednica mogu učiniti da se izađe iz krize'.

>> SAD radi na postizanju prekida vatre

Ban Ki-moon je uvjeren da će ova eskalacija ionako neizbježno povećati velike patnje civilnog stanovništva Više diplomata iz zemalja članica Vijeća sigurnosti reklo je novinarima da je iza zatvorenih vrata zbog američkoga odbijanja propala mogućnost da se prihvati libijski nacrt zahtjeva za hitnim primirjem, jer se izjave Vijeća moraju donositi jednoglasno. Alejandro Wolff, zamjenik američkoga veleposlanika u UN-u odbio je uspoređivati izraelsku akciju s 'postupcima terorističke organizacije Hamasa'. Prema njegovim riječima, 'ne može se pregovarati o izraelskome pravu na samoobranu'.

Libijski tekst, a Libija je jedina arapska zemlja u Vijeću sigurnosti, izražavao je 'ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije stanja u Gazi' i tražio od svih strana 'hitan prekid vatre'. Wolff je rekao da SAD želi 'trajan prekid vatre koji će jamčiti da se neće vratiti stanje kakvo je bilo prije' akcije. Giadalla Ettalhi, libijski veleposlanik u UN-u rekao je da je libijska inicijativa propala jer ju je blokirala Amerika koja nije željela formalizirati rezultat sastanka u obliku izjave. 'Na konzultacijama je (inicijativa) u načelu imala potporu, ali SAD je izrazio poziciju da je protiv svakog 'proizvoda' ili 'rezultata' sa sastanka'. Prema njegovim riječima, pokušan je i kompromis, predložena predsjednička izjava, 'ali nismo uspjeli'.

Iako je bilo predviđeno da s arapskim ministrima vanjskih poslova u New York doputuje i palestinski predsjednik Mahmud Abas, on je odlučio ostati jer na Bliski istok u ponedjeljak stiže francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Ban Ki-moon duboko zabrinut i razočaran 

Broj poginulih Palestinaca je narastao na gotovo 500 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon pozvao je na hitan prekid izraelske kopnene operacije u Gazi, kaže se u priopćenju UN-ova ureda za odnose s javnošću. U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom Ban je 'izrazio izuzetnu zabrinutost i razočaranje', kaže se u priopćenju. Ban 'je uvjeren da će ova eskalacija neizbježno povećati ionako velike patnje civilnoga stanovništva', kaže se u priopćenju. Glavni tajnik UN-a zatražio je od Izraela da se pobrine za sigurnost civila i da dopusti humanitarnu pomoć onima kojima treba, dodaje se u UN-ovu priopćenju.

Ban Ki-moon pozvao je regionalne i međunarodne partnere da 'upotrijebe sav mogući utjecaj kako bi odmah prestalo to krvoproliće i patnje'.Izrael je kopnenu akciju pokrenuo u subotu predvečer slanjem tenkova i pješaštva u pojas Gaze u borbu protiv pokreta Hamas koji nije prestao raketirati izraelski teritorij ni nakon osam dana intenzivnih zračnih napada. Na samom početku večernje akcije izraelski su tenkovi ubili sedmero stanovnika Gaze i tako je broj Palestinaca poginulih od početka operacije 27. prosinca prešao 450, kažu zdravstvene vlasti.

Palestinski veleposlanik razočaran neuspjehom UN-ovih konzultacija

Palestinska je strana razočarana neuspjehom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da se dogovori o reakciji na izraelsku kopnenu invaziju u Gazu, rekao je palestinski veleposlanik u UN-u. Zbog američke blokade, Vijeće koje se sastalo na hitnim konzultacijama iza zatvorenih vrata, nije uspjelo donijeti čak ni najniži oblik izjave, izjavu za tisak.

Riyad Mansour, palestinski veleposlanik u UN-u rekao je nakon konzultacija da je ovo 'tužan i tragičan trenutak'. On izraelsku invaziju opisuje kao 'agresiju' i izražava žaljenje što 'Vijeće sigurnosti ne može zahtijevati od Izraela (...) da odmah prekine agresiju i da se snage vrate na pozicije prije agresije'. Na američko pozivanje na povelju UN-a i pravo Izraela na postojanje, Mansour je rekao da i Palestinci imaju 'pravo braniti se. Mi imamo pravo zaustaviti okupaciju i uspostaviti nezavisnu državu s Jeruzalemom kao glavnim gradom i živjeti u miru'.

Prema njegovim riječima, treba stvoriti atmosferu koja će potaknuti Palestince na potporu mirovnome procesu. 'Ali kako da stvorimo atmosferu u kojoj ćemo poticati Palestince da podupru mirovni proces kad se ubijaju tisuće Palestinaca, većinom civila. To nije pogodna atmosfera', rekao je. Izrael je prije gotovo deset dana počeo s intenzivnim zračnim napadima na Gazu, a u subotu navečer počela je i kopnena invazija. Izrael tvrdi da ne želi ponovno zauzeti pojas Gaze, nego samo spriječiti Hamasovo raketiranje izraelskoga teritorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene